
”Att vi inte får vattna skapar stor irritation”
Det är en något irriterad stämning på Sanhed för närvarande. Det på grund av att det dammar så mycket när ridklubben har sina träningar. Klubben vill vattna, men nekas att göra det.
— Det här är ett jätte- jätteproblem. Det råder inte vattenbrist, så jag förstår inte varför vi inte får vattna, säger Therese Kax.
Hon är ridlärare på klubben, har varit det i många år, och berättar att det förr inte var några problem vid torrt väder.
— När ”Ceke” (Åke Cederberg) var fritidschef så var det ingen som gnällde över att vi vattnade, men nu stängs vattnet av direkt.
När Orsa RK har sina träningar vid torrt och vackert väder, som det varit den senaste tiden, så dammar det väldigt mycket. Det skapar olägenhet. Det är dels en ansträngande träningsmiljö, men bidrar även till irritation hos de som bor nära ridklubben.
— Vi har ju sett på sociala medier att det klagas. De som har hus i närheten kan knappt vara ute alls, inte grilla och de kan inte hänga ut tvätt när vi har träning på grund av att det dammar för mycket.
Det är inte bara de boende runt omkring som störs, det är väldigt jobbigt även för de aktiva.
— Det är varken bra för ryttare eller hästarna, konstaterar Therese.
Vattnet som ridklubben använt sig av kommer från Hansjö Vattenledningsförening. Grå Gunnar Andersson är ordförande i föreningen och säger bestämt nej till att Orsa RK ska få använda Hansjös vatten för bevattning av ridbanorna.
— Det kommer aldrig på fråga att de ska få bevattna med dricksvatten. Om ridklubben får använda vattnet till banorna, hur ska vi kunna försvara det för de vanliga boende som inte får bevattna sina trädgårdsland eller fylla upp sina pooler, motiverar Gunnar vattningsförbudet.

Ridklubben försöker ändå vattna ibland, men Gunnar håller ett vakande öga och ser till så att det upphör.
—Det är slöseri med dricksvatten. Vi har 400 abonnenter som vi ska försörja och när ledningarna är så granna och ridklubben ska vattna, så blir det dåligt tryck hos någon annan, menar ordföranden.
— Det finns de som gjort egna brunnar, det skulle ridklubben också kunna göra. Kommunen äger marken, så då borde de kunna hjälpa klubben med vatten, anser Gunnar.
Något som Orsa RK redan försökt med.
— Jag har också varit på kommunen flera gånger om det här, men det händer inget, påpekar Andersson.
Ridklubben har haft kontakt med fritidschefen Barbro Fischerström. Vi sökte henne under fredagen, men hon var då ledig till måndag.
Då fick vi prata med en på miljökontoret, som i sin tur hänvisade till Nodava. De i sin tur hänvisade tillbaka till kommunen.
— Vi har ansvar för att leverera dricksvatten inom verksamhetsområdet och fastigheten (ridhuset) i fråga ligger utanför vårat verksamhetsområde och har inget annat avtalsförhållande med oss. Jag måste nog be dig kontakta Orsa kommun igen, skriver Nodavas VA-chef Mats Pettersson i ett svar.
Från ridklubbens håll menar man att det vatten som används till banorna inte är så mycket.
— Det är ju inte så att vi vattnar hela dagar, det är ju bara nån timme innan vi ska in för att det ska bli lite fuktigt. Vi har också haft en rörmokare här och tittat, han tycker inte att vi gör av med så mycket vatten.

Något som vattenledningsföreningens ordförande har en helt annan åsikt om.
— Jag har varit där och sett och det är mycket vatten man använder, anser Gunnar.
— Dessutom hinner vattnet från spridarna som de använder nästan dunsta innan det når marken, menar han.
Rent slöseri, alltså.
Grå Gunnar Andersson har redan föreslagit att ordna en brunn, men han har fler idéer hur ridklubben ska få tillgång till vatten så att de kan bevattna ridbanorna.
— Jag har sett att de har enkubikstankar. De kanske kan låna en pump av brandkåren och sedan hämta vatten i till exempel Storån eller i Finntjärn. Då kan de använda den tanken för bevattning, så får de se hur långt det räcker med en kubik vatten.
— Alternativt att de åker till tekniska kontoret, gamla brandstationen, och fyller sina tankar, klubben har ju både fyrhjuling och vagn. Vattnet där är kanske gratis…
För vatten från Hansjö Vattenledningsförening, det kan ridklubben glömma, enligt Grå Gunnar Andersson.
— De kan väl salta om de inte har tillgång till vatten, det gör att det dammar mindre.
En metod som Orsa RK redan använt sig av, men det är en dyrbar sådan.
— Vi har redan saltat en gång, för tre veckor sedan, och vi måste göra det ytterligare ett par gånger till i sommar. Det kostar 4 500 kronor per gång, så det blir väldigt dyrt för klubben, säger Therese Kax.
Hon och ridklubben hoppas, trots Gunnars ståndpunkt, att man ändå ska få tillgång till Hansjö Vattenledningsförening för bevattning.
— Det här drabbar ju som sagt inte bara oss som håller på här, utan även de som bor närmast. De boende har väl en styrelse som kan trycka på vilken olägenhet det är när det dammar från ridklubben och som kan hjälpa oss så att vi får vattna banorna, vädjar Orsa RK:s ridlärare.
