
”Det är som att bo mitt i ett vykort”
Från början så var det egentligen inte meningen att det skulle bli som det blev. Men med facit på hand så blev det helt rätt för familjen Hagström. Tanken var nämligen att bygga ett fritidshus på tomten som de hade köpt i Plintsberg. Jo, precis där alla brukar stanna till och beundra utsikten. Vi har i våra kommuner många fina utsiktspunkter och den här är definitivt bland topp tre.
— Tiden gick och vi började att prata om att hoppa över det där med fritidshus och istället flytta upp till Plintsberg på heltid. Vi kände att bo i Täby, som vi gjorde, var inget som gav oss någon speciellt hög livskvalité. Så efter tio år i Täby kände vi att vi var klara där.
Enligt Emil var det en glåmig höstdag när han tillbringat för mycket stillasittande tid i köer på väg hem från jobbet som de tog tag i saken på allvar. Han hade två mil till jobbet och det kunde ta en och en halv timme enkel väg. Hela släkten på Emils sida är från Dalarna – han är dock uppvuxen i Gävle – men åkte mycket till Leksand för att se på hockey tillsammans med sin pappa.
— När vi väl bestämt oss för en permanent flytt gjorde vi om ritningarna så att huset blev lite större och sedan flyttade vi in i juli. Det har börjat väldigt bra, livskvalitén har blivit bra mycket högre och vi känner en klar skillnad mot livet i Täby. Vi har fått mycket mera fritid. Nu kan vi ägna oss åt saker vid sidan om jobben det kunde vi inte förr.
Jämför man Täby och Plintsberg så talar naturen till Plintsbergs fördel förstås men annars är det inte så stora skillnader, förutom att man har mer tid här.
— Barnen har kommit in jättebra i sina aktiviteter och skolgång. Det som kanske skiljer för oss vuxna är att vi så här i början inte har samma sociala nätverk som i Täby, men det räknar vi med att det kommer att lossna med tiden när vi lär känna folk, och våra gamla kompisar kommer mer än gärna och hälsar på oss här uppe.
I huset har det inretts ett gym mest för Emils skull då han sysslar med styrkelyft. Ett intresse han skaffat på äldre dagar. Nästa år när han fyller 40 går han upp och tävlar i veteranklassen. Med tanke på de tekniska möjligheterna så har han kvar sin gamle tränare och är representerar fortfarande klubben i Täby. När han berättar det där så tänker jag att det måste kännas tryggt att ha en styrkelyftare som granne. Men då säger han att antagligen betyder det att han får agera bärhjälp vid grannarnas flytt.
— Vi är nyfikna på det mesta i vår nya hembygd. Vi har inte hunnit annat än att packa upp och försöka att bo in oss i huset. De sista listerna är äntligen på plats. Nu ser vi fram emot att testa skidbackarna häromkring. Som en uppladdning inför flytten åkte vi mycket upp från Täby till Romme Alpin för att döttrarna skulle få smak för att åka utför.
Namn: Kristina, Emil, Elsa och Estrid Hagström
Ålder: 41, 39, 9 och 11 år.
Bor: Plintsberg
Bodde: Täby
Intressen: Hästar, gymnastik, dans och styrkelyft.
Jobb: Emil jobbar på bank och Kristina är behandlingsansvarig på HVB-hem.
Förväntningarna som familjen hade innan flytten var att få ned axlarna lite grann och att kunna ägna sig åt saker de tycker är roligt. Kristina ska ta upp ridningen igen.
— Ett år innan vi skulle flytta hit ringde jag till Leksands Gymnastikförening för att kolla om det fanns plats för döttrarna. Svaret var att det gick bra att börja i januari. Nu var det ju så att vi inte skulle flytta upp förrän i juli. I Täby var det långa köer till aktiviteterna, det kunde ta flera år. Här kom de in på en gång, säger Kristina.
Tänker ni stanna här nu?
— Vi har fått till närmiljön så bra med ett perfekt hus för oss. Utsikten är magisk och allting annat börjar att funka bra. Allt har fallit på plats, så här blir vi kvar. Det är som att bo mitt i ett vykort.
Nu så här i efterhand har de fått höra av kompisar som är kvar i sina ekorrhjul att det där som familjen Hagström har gjort borde de själva också göra men av någon anledning så blir det inte av.
Avslutningsvis ska vi kolla språkkunskaperna något som de inom familjen haft lite krångel med tidigare.
— När jag träffade Kristina och vi åkte hem till min mormor i Stora Skedvi så hade Kristina svårt att förstå vad mormor sa. Å andra sidan hade jag samma problem när vi åkte till hennes mormor i Torsby i Värmland, då fattade jag noll, säger Emil.
Språktestet
Dags nu att se hur mycket Leksandsmål de har lärt sig.
Jammlug – Att man klagar mycket?
Öns – Höns.
Dullsa – Betyder det förvånad?
Innug – Missunnsam.
Rätt svar och en hel del andra ord hittar du här.
Känner du någon som också borde presenteras i vår serie om Nya grannar?
Tveka inte om att tipsa oss på redaktionen@siljannews.se.