
”Vi vill växa organiskt med intäkter och inte låna pengar”
På Gesundaberget rustar man inte bara upp den gamla verksamheten. Man blickar även framåt i sin satsning på anläggningen
— Sen vi tog över så har vi ägnat mycket tid på att rusta upp anläggningen. Den hade ju stått tom och utan el i flera år. Så vi fick till exempel lägga mycket resurser på att byta ut kranar och rör som fryst sönder under vintrarna, berättar Magnus Birkeholm som är en av ägarna.
En av satsningarna denna sommar är cykeltävling downhill från toppen av Gesundaberget.
— När Gesundaberget tidigare var i drift kvalade vi in som topp tvåa i Sverige när det gäller cykling nedför berget. Backen som är brant och naturligt pucklig är klassad som svart. Det är precis som när det gäller svarta pister för skidor. Som backen ser ut är det en stor utmaning att cykla i den. Det är därför den är så populär.
Men det handlar inte enbart om cykling i backen. Kring Gesundaberget finns det stigar där man cykla enduro, grusvägar i många mil och cykling på asfalt.

— Man kan säga att säsongen för turismen utan snö är ungefär fem månader. Så kan vi fylla på med gäster under den tiden gör det mycket för lönsamheten. Vi har i stort sett rustat upp allt nu och kan börja titta på vad vi vill investera i framåt. Men för oss är det samtidigt viktigt att vi gör det stegvis i små projekt, vi vill växa organiskt med intäkter och inte låna pengar, berättar Magnus och fortsätter.
— En sak vi tittar långsiktigt på är om man skulle kunna bygga en väg upp till toppen, rusta eller riva och bygga ny toppstuga och samtidigt anlägga gästrum däruppe. Det skulle bli fantastiskt och vi har redan en arkitekt som tittar på det.
Men på kort sikt finns det andra saker som är viktiga.
— Vi har en dialog nu med Länsstyrelsen om att bygga ut vattendammen för att göra konstsnö. Som vi ser det så kommer den att behöva vara dubbelt så stor för att räcka till för våra behov, berättar Magnus och fortsätter.
Vi ser även över liftsystemet inför vintern, den stora korgliften kommer vi inte att sätta igång till kommande säsong, den är visserligen besiktad och godkänd, men det finns saker som måste göras innan vi startar upp den igen. Därför kommer vi enbart att använda de andra liftarna.
Att många längtat efter att få se Gesundaberget öppnat och fyllt med aktiviteter igen är inget som undgått Magnus.
— När vi vann budgivningen och kunde ta över anläggningen, kändes det fantastiskt. Både lokalt och bland gäster är det positiva omdömen. För många är det även nostalgiskt. Det var full fart här på åttio- och nittiotalet. Nu kommer de tillbaka för att få uppleva det igen.
Till helgen blir det cykeltävlingar men också Fäbodlunken. En aktivitet som arrangeras av Gesunda motionsklubb och består av flera löpartävlingar på flera olika distanser, där den tuffaste Trail 17 går på stig, spång, skogsväg och över toppen av Gesundaberget, med en höjdskillnad på ungefär 270 meter. Första dam och herre att nå toppen vinner bergspriset!
Men om Magnus får blicka långt framåt ser han många saker som man skulle kunna utveckla.
— Vi skulle vilja bygga ut och ha 1500 bäddar, då skulle vi få en livskraftig verksamhet. Gäster finns det, så det är ekonomiskt hållbart. Men ett stort steg dit. Då skulle vi även behöva bygga ut liftsystemet och anlägga nedfarter på andra sidan berget, avslutar han.