
”Vi var sjukt nära att lyckas”
Tebrito gick i konkurs i slutet av juli.
Konkursförvaltaren och de anställda såg ändå optimistiskt på det hela och trodde på en försäljning av hela verksamheten.
Men försäljningen gick aldrig i lås. Orsaföretaget som producerade protein av mjölmaskar har gått i graven.
— Det var sjukt nära, men vi lyckades inte få ihop hela affären, konstaterar Nils Österström, Tebritos vd.

Det var i slutet av juli i år som det dystra beskedet kom, foodtech-företaget som producerade protein baserat på mjölmask försattes i konkurs. Trots det hade konkursförvaltaren Johan Hörnberg och de som jobbade i Tebrito stora förhoppningar att allt skulle lösa sig till slut, att en ny ägare skulle ta över företaget.
— Det såg väldigt bra ut, det fanns långt gångna diskussioner och bolagets anställda kämpade på för att komma i mål. Men till slut gick det inte, tyvärr, och nu håller vi på att avveckla konkursboet, berättade Johan Hörnberg, från advokatfirman Schjodt, tidigare i veckan för Siljan News.
Det har gått närmare tre månader sedan konkursen blev ett faktum. Det jobbades som sagt hårt för att få till en lösning, att någon skulle ta över, men tiden blev för knapp.
— Vi hade fått ihop merparten av pengarna, men tiden räckte inte till. Självklart är det otroligt tråkigt att se något som man byggt upp bara försvinna vind för våg, säger Nils Österström.

Nils som lagt ner hela sin själ och som trodde stenhårt på idén att producera protein av mjölmaskar, att det var framtiden. Redan 2012 började han undersöka möjligheterna att förverkliga sin idé.
2016 bildades bolaget Tebrito AB och 2020 var en milstolpe, då man fick godkänt av Livsmedelsverket. Efter det glädjande beskedet ökade produktionsvolymerna i fabriken på Born i Orsa rejält. Nils och bolaget har också prisats flera gånger för verksamheten.
— Det har runnit mycket vatten under Tebrito-bron de här åren, konstaterar han.
Nils ångrar inte satsningen på framtidens protein, vill han understryka.
— Min övertygelse är fortfarande att det här är rätt väg, marknaden finns här i dag, men tyvärr lyckades vi inte hitta den finansiering som krävdes för att skala upp verksamheten till lönsamhet.
— I och med att det blev som det blev, så känns det ändå skönt att det lever vidare genom SLU. Sveriges lantbruksuniversitet tog reda på våra larver, så det finns insekter efter oss.

Vad Österström ska göra framöver står skrivet i stjärnorna.
— Det här var en situation som jag inte var riktigt förberedd på och jag funderar på vad jag ska ta mig an härnäst, men jag är inte orolig för framtiden.
Den 47-årige (fyller faktiskt i dag – grattis) Morabon stänger inga dörrar när det gäller insektsbranschen, om man kan kalla det så.
— Huruvida det blir med det låter jag vara osagt, man ska aldrig säga aldrig. Jag är öppen för alla idéer, säger entreprenören.
När konkursen blev ett faktum i juli fanns tio anställda i företaget.
— Jag är grymt imponerad av alla anställda som gjorde sitt yttersta för att företaget skulle överleva. Hatten av för dem och det är för just deras skull som det här känns tuffast, säger Nils Österström.