
Två dalakommuner till final i ”Årets nyföretagarkommun”
Två kommuner från Dalarna är i final vad gäller att kunna bli ”Årets nyföretagarkommun”. Att två kommuner av åtta kommer från Dalarna är anmärkningsvärt. Men vad ligger bakom?
Leksand och Borlänge är båda i final när det gäller att kunna bli utsedd till ”Årets nyföretagarkomun”. De åtta kommunerna som är nominerade till finalen har plockats ut utifrån hur många nya företag som hart startats per tusen invånare under perioden nyårsdagen 2023 till och med sista juni 2024.
Statistiken hämtas från Bolagsverket och det är en jury från Visma Spcs och Nyföretagarcentrum som nu ska bedöma finalisternas insatser för att få fler att starta företag och stärka entreprenörskap.
Kommunerna som nominerats har tävlat emot andra kommuner i samma kategori. För att få en bredd på de tävlande och ett rättvist underlag så är alla kommuner indelade i följande kategorier där de kommuner som är listade har kommit etta och nu ska tävla mot de övriga ettorna.
- Vaxholm (pendlingskommun nära en storstad)
- Borlänge (större stad)
- Valdemarsvik (pendlingskommun nära en större stad)
- Tranemo (långpendlingskommun nära en större stad)
- Kiruna (mindre stad/tätort)
- Högsby (pendlingskommun till mindre tätort)
- Dorotea (landsbygdskommun, ej nära större stad)
- Leksand (landsbygdskommun med besöksnäring)
Leksand är en av finalisterna och där är Tobias Mårtensson näringslivschef.
— Vi är verkligen glada över det här och jag fick precis reda på det. Att bli uppmärksammade som kommun för att vara en bra kommun att starta företag i känns bra. Hela 2023 och första halvan av 2024 var en väldigt bra period för oss. Där stack vi faktiskt ut vad gäller nyföretagande, säger Tobias till Business News Dalarna.

Vad är det som ni gör som är rätt och som gör att man vill starta företag i Leksand?
— Näringslivsklimatet är bra i Leksand. Vi har jättebra samarbete med Mattias Bergkvist på Nyföretagarcentrum och med Företagarna i Leksand. Det finns en positiv anda och företag pratar gott om att starta och driva företag här, fortsätter han.
Du har tidigare sagt att ni ser företagare och invånare som kunder till kommunen. Hur spelar det in tror du?
— Vår roll är att vägleda och göra det så bra som möjligt. Och det känns som att vi verkligen är på rätt väg, avslutar Tobias.
Dalarna var det län i Sverige som under 2023 gick bäst av alla. Det var ett tufft år där alla läns nyföretagande minskade men Dalarna tacklade utmaningarna bäst och det ligger till grund för att nu två av kommunerna är i final.

Den andra kommunen i Dalarna som tagit sig till final är Borlänge. Näringslivschefen där heter Per Sjölander.
— Det här är en otrolig boost! Det är så kul att få vara med i det här sammanhanget. Att få lyfta positiva saker i kommunen. Att det inte bara är svårigheter. För jag känner verkligen att vi har ett framåtlutat klimat i Borlänge nu. För man startar inte företag i en kommun man inte tror på. Och nu när vi är nominerade till finalen vill vi verkligen vinna också, säger en glad näringslivschef med mycket driv i rösten.
På vilket sätt jobbar ni med frågan om nyföretagande?
— Vi ser det som ett dubbelspår där vi även jobbar med nyföretagande som integration. Vi har varit både på Tjärna Ängar och på Eritreanskas Kyrkan och berättat om hur man startar företag. Sedan har vi nyföretagande som en mätpunkt i vår näringslivsstrategi. Målet under 2023 var 300 nya företag och vi landade på 298, säger Per Sjölander och fortsätter:
— Sedan är 2024 tuffare än 2023 och jag är ödmjuk inför att det generellt är toppar och dalar. Men det gäller att ta energi från det här nu. Vi är på rätt väg och ska jobba vidare, avslutar Per.
På Visma Spcs som, tillsammans med Nyföretagarcentrum, anordnar tävlingen är Boo Gunnarsson näringslivsexpert.
— Fyra av fem jobb genereras av nya små och medelstora företag. Därför är det viktigare än någonsin att fler människor väljer att starta, driva och vidareutveckla sina egna företag. Detta leder till ökade skatteintäkter och ett mer motståndskraftigt näringsliv. För att Sverige ska säkra sysselsättning, välfärd och kontinuerlig tillväxt är det av största vikt, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs och fortsätter:
— Att skapa ett stödjande klimat för lokala företag och inspirera nya entreprenörer att våga starta eget borde därför vara en prioritet för kommunerna, avslutar Boo.

Vinnaren presenteras den 12:e december.
2023 utsågs Danderyd till Årets nyföretagarkommun. Tidigare vinnare är Nyköping 2022, Nacka 2021, Båstad 2020, Åre 2019, Vellinge 2018, Askersund 2017, Östersund 2016, Ystad 2015, Simrishamn 2014, Uppvidinge 2013, Sigtuna 2012, Vara 2011, Enköping 2010, Åre och Strömstad 2009, Norrtälje 2008, Gnosjö 2007, Helsingborg 2006 och Strängnäs 2005.