Siljan News logo
Annons
Nils Österström, vd Tebrito AB. Arkivfoto. Jörgen Wåger

Tebrito – pionjärerna inom insekter som mat – i konkurs

Orsa-bolaget Tebrito var foodtech-företaget som skulle utmana hur vi tänker på mat – att äta protein baserat på mjölmask. Sedan de fick grönt ljus av Livsmedelsverket 2020 så har bolaget ökat produktionsvolymerna rejält och målet var att skala upp till en insektsvolym på 200 ton inom två år. 

Annons

— Bolaget har arbetat hårt för att hitta en långsiktigt hållbar finansiell lösning. Men trots konstruktiva dialoger med potentiellt mycket intressanta samarbetspartners i syfte att skala upp bolaget har det tyvärr inte gått att lösa den mest akuta ekonomiska situationen, säger vd Nils Österström till Business News Dalarna på tisdagsmorgonen och fortsätter:

— Verksamhetens kommer nu att drivas vidare av konkursförvaltaren parallellt med att man påbörjar en försäljningsprocess av bolagets tillgångar.

Att äta protein framställt från mjölmask skulle vara framtiden och företaget Tebrito från Orsa låg längst fram i utvecklingen. Man drog stora rubriker och fick in kapital. Under åren så har man fått in cirka 45 miljoner. 30 miljoner fick man in 2022.

— Vi blev fulltecknade. Pengarna ska användas till att automatisera vår anläggning i Orsa och att bygga produktionsvolymer. Målet är att nå 200 ton insekter till 2024”, berättade Nils Österström, som är grundare och vd på Tebrito för Breakit tidigare.

Och så sent som i mitten av juni i år fick man in ytterligare fyra miljoner.

Senaste bokslutet visar ett minusresultat på över 13 miljoner kronor.

Under måndagen försattes företaget i konkurs.

Största ägare är Almi Invest och företaget hade enligt senaste bokslutet fjorton anställda.

Annons