
Dalatrafik sänker omsättninsgkrav – ”Det var aldrig vår avsikt att utesluta lokala företag”
Dalatrafik sänker kravet på omsättning vid den pågående upphandlingen av busstrafik från ett krav på en miljard kronor till 400 miljoner. Den sänkningen gör att även länets lokala bussbolag kan delta och inte minst få ut de handlingar som de tidigare nekades.
Siljan News skrev nyligen om kravet på en miljardomsättning som hindrade de lokala bussbolagen att delta i upphandlingen.
I en pressrelease förklarar nu Erland Grundberg som är förvaltningschef för kollektivtrafiken i Dalarna att man tagit till sig av kritiken.
”Det var aldrig vår avsikt att utesluta lokala företag. Det finns olika sätt att delta i upphandlingen, det vill säga genom att använda egen kapacitet, samarbeta med andra eller agera som underleverantör. Efter interna diskussioner har vi nu beslutat att sänka kravet på omsättning”.

Dalatrafiks nuvarande trafikavtal, som omfattar både allmän kollektivtrafik och servicetrafik, gäller fram till juni 2028. Därmed måste nya trafikavtal upphandlas. Upphandlingen kommer att delas upp i två avtal, ett för allmän kollektivtrafik och ett för servicetrafik.
Upphandlingen av allmän kollektivtrafik befinner sig just nu i den första fasen, som innebär kvalificering av anbudsgivare och omfattar krav på: Ekonomisk stabilitet, viss årlig omsättning, erfarenhet av att bedriva motsvarande verksamhet och inneha system för kvalitets- och miljöledning. Övriga krav är oförändrade.
Genom den förändring på omsättningskravet som nu skett, så förlänger Region Dalarna anbudstiden till den 15 september 2025.
När kravet på 1 miljard och konsekvenserna av det stod klart så reagerade Ulf Berg och Moderaterna med en skarp skrivelse som också stöttades av SD. Tillsammans tog de två partierna ett nämndinitiativ för en förändring av det höga omsättningskravet.
”Äntligen börjar majoriteten att lyssna på oss. Det är ett stort steg framåt för både den lokala marknaden och Dalarnas invånare”, skriver Liselotte Forsberg och Lasse Jansson, ledamot respektive ersättare i kollektivtrafiknämnden för Sverigedemokraterna.
Abbe Ronnsten (s) som är ordförande i kollektivtrafiknämnden var överens med oppositionen om att kravet var för högt och välkomnar nu förändringen.
— Vi har haft en dialog och det känns bara bra att en justering nu skett så fler lokala bolag kan delta i upphandlingen och nu få ut de handlingar som krävs för det, säger Abbe Ronsten.
Även det lokala bussbolaget i Älvdalen ser beslutet som positivt.
— Jättebra att man nu ändrar och öppnade upp och underlättar för flera lokala bolag och svenska bolag att vara med och lämna anbud, säger Daniel Andersson på Erikssons Busstrafik i Älvdalen.