
Strand Kök & Bar har åter öppnat
Dörrarna öppnades på nytt till Strand Kök & Bar under onsdagen. De nya ägarna Xhyljeta Doqaj och Sokolj Docaj ser nu fram emot att erbjuda ett brett, högkvalitativt samt kulturellt utbud till kunderna.
— Här ska det finnas märkesvaror och professionella kockar, samt personal som är serviceinriktad, säger Sokolj.
Kontraktet med de nya ägarna skrevs på den 1:a april. Sedan dess har mycket förberetts inför återöppnandet av Strand Kök & Bar, vid kajen i Mora.
Samtidigt som de första kunderna droppade in vid 11-tiden, höll några trädgårdsarbetare på att göra fint utanför restaurangen. Från köket gick ångorna ut och verksamheten var åter i rullning.

Det gläder Xhyljeta Doqaj och Sokolj Docaj – som har höga förhoppningar på att folk ska hitta tillbaka till restaurangen med det välkända namnet.
Planen är tydlig: De vill gärna ge Moraborna något utöver det vanliga i lunchväg.
— Vi vill att folk som bor här ska erbjudas god mat och bra service. När vi besökt lunchställen här i Mora har vi känt att kvaliteten saknas hos de flesta.
För att höja kvaliteten kommer de trycka på vissa saker.
— Här ska det finnas märkesvaror och professionella kockar, samt personal som är serviceinriktad. Ger man ett gott bemötande så blir besökarna nöjda.
Båda har lång erfarenhet inom restaurangbranschen. Sokolj har 30 års erfarenhet och Xhyljeta har ägt en egen restaurang i Stockholm samt varit delägare till krogen Västertorps Hjärta i Hägersten.
De ser buffén som ett viktigt inslag, fast de kommer ändra lite på den.
— På andra restauranger här i Mora har man nästan likadana bufféer. Utöver köttbullar och torsk så lägger vi till nya smaker.
I övrigt kommer satsningen huvudsakligen bestå av á la carte-menyer med kulturella influenser.
— Bland annat ska vi ha napolitansk pizza. Det kommer bli en del italiensk-fransk-svensk mat.
Vid några väl utvalda tillfällen kommer de med överraskningar.
— Vi kommer erbjuda speciella rätter. Vad det innebär får kunden se längre fram. Det blir lite varierat, säger Xhyljeta.
På önskelistan står också en nattklubb.
— Men det är inte riktigt klart än. Vi håller på att förhandla med kommunen om saken. Förhoppningen är att den startar om två till tre veckor, menar Sokolj.

De är medvetna om att utmaningar kan uppstå och tänker då på vilka svårigheter de tidigare ägarna stod inför. Blir det tuffare tider ska de trots allt vara redo.
Så länge viljan finns kan de lösa problemen, säger Sokolj.
— Man kan alltid samarbeta med kommunen och de verksamheter som finns här. Vi tror på det.
Xhyljeta instämmer i att ett fungerande restaurang- och näringsliv bygger på ett gott samarbete.
— Att hålla det öppet med kommunen och är en nyckel för att lyckas med det vi gör, säger hon.
Längtan efter att Strand Kök & Bar ska öppna igen har varit stor. Telefonen har gått varm hos ägarna – många har hört av sig för att boka bord.
— Sett till hela månaden så har vi 40 till 60 bokade gäster varje vecka. Det är också viktigt att det blir en bra start, men vi får se. Sommaren är nära och det är då vi tror flest kunder besöker oss, säger Sokolj Docaj.