
Ny dokumentär ska gräva djupt i Anders och Emma Zorns liv
Mycket går att säga om Moras store konstnär Anders Zorn. Kanske går det att säga nästan lika mycket om hans fru Emma. Den saken undersöker SVT, när de bland annat lånat Zorngården i några dagar och spelat in en ”K Special” om parets liv.
— Dels ska vi berätta mycket mer om Emma. Sedan tror jag man lätt blir hemmablind. I den yngre generationen har nog inte jättemånga dunderkoll på Zorn, säger regissören Ellen Fredin.
Atmosfären i Zorngården andas historia. Detta är en perfekt miljö för att skapa en autentisk känsla när det gäller en dokumentär om Anders och Emma Zorn.
Sveriges Television (SVT) har därför, tillsammans med produktionsbolaget Nordic Eye Production, valt att filma intervjuer här – som ska ge en bild av de äkta makarnas liv. Även Film i Dalarna har gett ett generöst bidrag till produktionen, som möjliggjort inspelningen.
— Det är en ”K Special”, alltså en kulturdokumentär som spelas in för att sändas i samband med nästa års Vasalopp. Zorngården är då en väldigt tacksam plats att vara på, säger Ellen Fredin, regissör och manusförfattare på Nordic Eye Production.

Kanske många redan känner till mycket om Anders Zorn vid det här laget. Men det finns mer att berätta.
Inte minst finns det saker om Emma Zorn som inte kommit fram i ljuset, menar regissören.
— Dels ska vi berätta mycket mer om Emma. Sedan tror jag man lätt blir hemmablind. Han (Anders) är nog inte så berättad om i hela Sverige. I den yngre generationen har nog inte jättemånga dunderkoll på Zorn.
Själv har Ellen Fredin erfarenhet av att ha arbetat med produktioner som ”Historien om Sverige”. Dessutom har hon studerat vid Centrum för medeltidsstudier i Stockholm.
Därmed värnar hon om att historien skildras med såväl nyfikenhet som respekt för Anders och Emma Zorn. Regissören vill också dra paralleller till vår nutid.
— Det är kul att känna till dem. Historierna är spännande. Men framför allt är det viktigt att lyfta Emma Zorn. Det som är skrivet är format av hur det var då, när man inte lyfte fram kvinnor. I dokumentären får man ett annat perspektiv på historien.
Fotografier, målningar och klädseln är såklart nödvändiga inslag i denna typ av arbete.
— Vi vill ge en känsla av att de precis har lämnat hemmet. Men vi är här i nutid. På så vis blir det lite tidlöst. Sedan får de olika rummen representera olika delar av dem.
Längden på dokumentären kommer vara 58 minuter, med avsikten att ”vrida och vända på geniet Zorn” säger Ellen Fredin.
— Var det bara han – eller hade han någon eller några som spelade en större roll? Det finns mycket att hämta av något som hände för 100 till 150 år sedan.

Utöver Zorngården kommer de spela in på andra platser med betydelse för Zornmakarnas liv.
— Vi filmar mycket här i Mora. Museet är en annan plats, Gopsmor är en tredje. Naturbilder är tagna från Sollerön, Gesunda och Våmhus. Lite är också inspelat i Stockholm – till exempel på Waldemarsudde – för att komma närmare deras tid.
Ellen tillägger vilken ynnest det är att få spela in i dessa miljöer.
— Jag får nypa mig i armen hela tiden. Man blir lite blasé av allt, men när man går förbi saker som Emma Zorns morgonrock får man ändå gåshud, säger hon.