
Moras gymnasieelever testade livet som forskare: ”Intensiva dagar”
I veckan har elever på de naturvetenskapliga och tekniska programmen på Mora gymnasium (samt Falu Frigymnasium) fått testa yrkeslivet som forskare, med stöd av handledare från Högskolan Dalarna. Syftet är att ge en bättre inblick i de forskningsområden som har stor utvecklingspotential.
— Tar man området hållbarhet så måste vi till exempel minska vår klimatpåverkan, konstaterar högskoleadjunkt Therese Olsson.
Mellan måndag och onsdag denna vecka har 22 elever på Mora gymnasium prövat på olika delar inom vetenskaplig forskning. Utöver att testa rent praktiska saker så har eleverna diskuterat, lagt fram hypoteser och bearbetat teorier.

Allt har skett med stöd av utvalda handledare från Högskolan Dalarna – en skola med säte i Falun och Borlänge. Dagarna har spenderats på vandrarhemmet i Vassbo (mellan Falun och Borlänge), där en stor del av diskussionerna handlat om det växande samhället.
— Eleverna har varit indelade i olika forskningsgrupper. De har fått titta på flexibla småhus; hur ett hus kan fungera även när en familj växer. Dessutom har de pratat om hållbar stadsplanering. Då har de tittat på hur Mora skulle se ut om orten växte med fem gånger så många invånare, samt hur det skulle fungera med transportalternativ, säger Therese Olsson, som är adjunkt i byggteknik vid Högskolan Dalarna.
Genom diskussionerna har olika scenarion målats upp, med lösningar riktade till det framtida samhället.
Utöver detta har eleverna arbetat med hållbar innovation.
— Där tar de fram en innovation och kolla på hur själva designprocessen gått till. De pratar också om huruvida det är bättre att bygga i trä eller bättre att bygga i betong.
Mer än så har eleverna fått arbeta med exempelvis vattenrening och solenergi.
— De har testat olika reningsmetoder, för att få så rent vatten som möjligt.

För att få en bättre förståelse av hur hjärnan fungerar, har även den undersökts.
— Uppgifter heter ”Fungerar alla hjärnor på samma sätt?”, som är ett sociotekniskt experiment. Där testas eleven för att se hur hjärnan reagerar på olika saker.
Anledningen till att de velat visa upp flera forskningsområden och inte bara ett, beror på elevernas olika intressen.
— Här har man varit intresserad av många olika saker. Vi har haft elever från både naturvetenskapliga program och tekniska. Då måste man få göra något som dels passar in med ens egen inriktning och är roligt, dels stämmer med vad man vill göra efter gymnasiet.
Veckan avslutades med att forskningsgrupperna presenterade sina resultat för övriga elever, representanter från gymnasieskolan och representanter från högskolan.
Fokus denna vecka har med andra ord legat på teknik och entreprenörskap, säger Therese Olsson.
— Eftersom det har varit tre intensiva dagar så har de lärt sig jättemycket. Det är jätteroligt. Behovet av forskare i Sverige är stort, inom flera områden, där utvecklingen går enormt fort framåt. Tar man området hållbarhet så måste vi till exempel minska vår klimatpåverkan.
Högskolan vill visa eleverna att det finns mycket att vinna för de som sedan väljer studier på högskola eller universitet.
— Steget är inte så stort när det gäller att plugga vidare. Vi på Högskolan Dalarna vill att man ska ta kontakt med antingen högskolan eller ett universitet för att fortsätta sina studier. Det gynnar arbetsmarknaden i längden, säger Therese Olsson.