Siljan News logo
Annons
Sollerö skördefest lockade många, med ett brett utbud av lokala produkter. Foto: Christoffer Landgren.

Matbonanza på Solleröns höstmarknad: ”Årets höjdpunkt”

Tusentals besökte den årliga Skördefesten på Sollerön under lördagen. Här fanns ett brett utbud, mestadels av mat men också hantverk. Ett genomgående tema var närproducerat och ekologiskt – samt att på ett måttfullt sätt ta vara på jordens resurser.

— Vi ser skördefesten som en kul grej. Det är första gången vi säljer någonting här och det mesta vi har kommer från Sollerön, sa försäljaren Mårten Matsson.

Längs en lång rad vid Sollerö kyrka samt det intilliggande båthuset stod försäljare och visade upp en färgpalett, skapad av det som skördats ur jorden. Runtomkring hördes nyfikna barn och pekade på traktorer eller hästdragna vagnar.

De vuxna hade belåtna miner och beskådade det stora lokala utbudet. Trots lite gråa moln var det ingen risk för regn, utan ett behagligt väder.

Annons
Mårten Matsson sålde flis, som är tänkt att ha till grillen. Foto: Christoffer Landgren.

Detta gladde framför allt försäljarna. Vissa hade aldrig ställt ut sina produkter här, andra hade mer rutin.

En av ”nybörjarna” var Mårten Matsson. Han sålde påsar med träflis vid båthuset. Träflisorna är lämpliga att ha till grillen.

— Vi ser skördefesten som en kul grej. Det är första gången vi säljer någonting här och det mesta vi har kommer från Sollerön, sa han.

Han är mycket i trädgården och vill på ett smart sätt ta tillvara på det som blir över efter att exempelvis ha kapat trädgrenar.

— Fliset är en restprodukt av produktionen. I stället för att såga ned hela träd för att tillverka flis, är detta något som blir över. Det är helt ekologiskt.

Träflisorna i påsen läggs på elden när grillen tänds. Detta ger en alldeles särskild arom till maten.

— Det är jättebra när man vill ha lite rökig smak på det man grillar; som kött, fisk eller grönsaker.

Han förklarar att det är skillnad på flis som kommer från fruktträd och den som kommer från andra träd. Intensiteten skiljer sig åt.

— Päronflis och äppelflis ger ungefär samma smak, ganska sött. Enbärsrökt ris känner man igen från charken. Körsbär har å andra sidan en stark röksmak. Alltså går smakerna från milt till friskt och sedan starkt, säger Mårten Hansson.

Kristian Solin, ägare till Dala Popcorn från Rättvik, sålde på Sollerö skördefest. Foto: Christoffer Landgren.

Lite längre bort stod Kristian Solin från Rättvik. Hans företag Dala Popcorn har gjort succé sedan starten i fjol, något som märktes då flera besökare stannade till för att handla.

— Vi har en popcornfabrik i Rättvik. Dessa majskorn är GMO-fria och är poppade i kokosolja. Fast majsen tar vi utifrån, från de platser som har bäst odlingar. Somliga säger att dessa är godare än andra, menar han.

Efter produktion är det många verksamheter som köper in hans produkter. De som bland annat besöker bion i Rättvik kan få smaka på Kristians popcorn.

— Vi levererar mycket till biografer och åtminstone tio olika matbutiker. De säljer väldigt bra och vi har behövt dra i handbromsen lite grann, jag och min fru som arbetar på fabriken.

Det finns planer på att utveckla företaget ytterligare.

— Lite andra smaker har vi funderingar på. Vi får se vilka de blir, sa Kristian Solin.

Annons
Här står Linnea Kröjtz med en av de pumpor hon hade till försäljning under skördefesten på Sollerön. Foto: Christoffer Landgren.

Signifikativt för en höstmarknad som Solleröns – som bara tycks växa för varje år som går – är pumpor eller andra grönsaker (trots att pumpan tekniskt sett är en frukt).

Linnea Kröjtz sålde dessa.

— Här har vi fyra pumpasorter. Marknaden på Sollerön har blivit lite av en tradition och jag har varit med varje gång sedan starten. Försäljningsmässigt är det årets höjdpunkt, sa hon.

Vissa pumpor var rejäla och vägde många kilo. Andra var något mindre till storleken.

— Jag har aldrig odlat fram en jättestor sort, eftersom jag mest odlar matpumpor. Så några bjässar har jag inte – men den största har ändå varit på ungefär åtta kilo.

Får hon välja en favorit bland matpumporna fastnar hon vid den japanska pumpan Hokkaido, som är en variant med söt smak.

— Hokkaido är en särskilt bra matpumpa. Fast egentligen går det bra att laga mat på de flesta som klassas som ätbara. De funkar bra att ha i grytor, i ugnen eller i soppor, säger Linnea Kröjtz.

Matmarknaden sträckte sig långväga. Vid församlingsgården hölls även en pajtävling, i kyrkan fanns möjlighet till musik och konst. Återbruket Klippen höll öppet och inne i sockenhuset kunde den som ville spela schack eller fika.

Med andra ord fanns mycket att uppleva denna höstmarknad på Sollerön; en tradition som sannolikt är här för att stanna under många år framöver.