Siljan News logo
Annons
Som mackägare finns det mycket att göra, men omväxlingen gör varje dag rolig. Det menar Katarina Lavin Bogg. Foto: Christoffer Landgren.

Mångsysslaren ”Kattis” driver mack vid sidan av värdshuset

Själv säger hon att hon har ”många bollar på sin lyra”; ett uttryck som blir representativt för en som har mycket att göra. Katarina ”Kattis” Lavin Bogg driver inte bara värdshuset på Gesundaberget, hon är också mackägare på Stationsvägen i Mora, som en del av en lång karriär inom hotell och restaurang.

— Hur det än är så är en mack inte så olik det andra. Likheterna är många, säger ”Kattis”. 

Annons

Vid rätt tillfälle fick Katarina ”Kattis” Lavin Bogg möjligheten att bli franchisetagare till macken St1 på Stationsvägen i Mora. Det var för över tre år sedan, i november 2021.

Detta blev ett litet steg i en annan riktning; på ett tidigare okänt territorium från tidigare.

— När jag arbetade som sommelier på Fryksås hotell hörde St1:s rekryteringsfirma av sig, som hade sett min profil på LinkedIn. Erbjudandet kom och jag tyckte det lät intressant. Även om de hade många kandidater så blev det jag till slut – jättekul, säger hon.

Att det känns så roligt beror på de varierande arbetsuppgifterna. På macken får hon göra saker hon aldrig gjort på någon annan arbetsplats.

— Detta är ett väldigt omväxlande jobb. Man träffar folk i alla åldrar. De som är ute på vägarna kommer förr eller senare besöka en mack – på ett eller annat sätt. Samtidigt är den ena dagen inte den andra lik för mig, då arbetsuppgifterna är så många. Man får hjälpa kunder med alltifrån att lufta i däcken till att kolla vilken olja de ska ha, till att servera lunch.

Det tidigare jobbet på Fryksås hotell i Orsa var väldigt givande och det finns många likheter mellan hotellet och macken med närheten till gäster och serviceyrket, vilket gjorde att steget blev naturligt.

— Att jag valde St1 macken berodde på tillfället. Det kändes rätt i livet. Hur det än är så är en mack inte så olik det andra. Kundbemötandet finns både på en mack och på ett hotell. Sedan är macken något av en ”matdestination på vägen”. Likheterna är många trots en del olikheter.

Bensin och diesel kommer troligtvis ersättas ännu mer med miljövänliga alternativ. Elbilsladdare är då en självklarhet, menar Katarina Lavin Bogg. Foto: Christoffer Landgren.

Många kanske tror att en mackägare tjänar mest på drivmedlet i pumparna. Och så är det inte, pumparna ger mindre lönsamhet än caféverksamhet. Vi lever vidare med hjälp av försäljning av korv, kaffe och mackor.

— Jag tjänar mest på caféverksamheten. Själva drivmedlet tjänar jag inget på. I stället får vi en så kallad ”skötselersättning”, för att vi tar hand om pumparna.

Hon tillägger att de priser som hon vunnit de senaste åren bidragit till en ökad omsättning.

— Det har blivit många priser och jag har vunnit , ”Årets Fuelpay 2022”, ”Årets försäljningsraket 2024” och ”Årets kundtillskott” både 2022, 2023 och 2024. Genom att jag vunnit just ”Årets kundtillskott” tjänar vi på när företagskunder kommer hit och fyller sina bilar. Extra roligt är när man får möta kunder i butiken också, förstås.

Annons

Varje dag känns motiverande för henne. Det är en fröjd att gå till jobbet.

Med glimten i ögat säger ”Kattis” att hon må ha ”många bollar på sin lyra”, bland annat med Gesundabergets värdshus vid sidan av, men hon pallar trycket. Det beror på kollegorna.

— Här handlar det om att ha ett bra team bakom sig, bra personal. Flera av dem är självgående. De har jobbat här i flera år och är mycket uppskattade av kunder och besökare. Jag har under hela mitt liv varit väldigt företagsam av mig. Jag älskar det jag gör, både macken och det på Gesundaberget. Så länge man tycker det är roligt klarar man också av mer än man tror.