Siljan News logo
Annons
Långbryggan i Fornby, Siljansnäs ligger en stycke ifrån gården Leksands kommun nu fått ärva.

 Här ska turisterna bli en del av byn

Albergo Diffuso. Så kallas modellen som hämtats från Italien och som förhoppningsvis kommer att bli en ny del i utbudet för turister på några håll i Dalarna. Modellen bygger på att besökarna kommer nära byns invånare, traditioner och kultur.

— Det är ett italienskt koncept där man tar till vara de lokala och befintliga byggnaderna i byarna och att aktörer inom byn samverkar för att skapa boenden, kultur, aktiviteter och bidrar till att besöksnäringen ska kunna utvecklas. På så sätt kan man förlänga säsongen samt stärka ekonomin och öka den lokal sysselsättningen, berättar Maria Stenis, som är projektledare på Coompanion Dalarna.

Tanken med modellen är att turister bor hemma hos bybor, kanske i ett härbre på gården, och att företag, privatpersoner och andra aktörer hjälps åt att skapa aktiviteter som gör att besökarna känner sig välkomnade och mindre som just turister.

Annons

Det är Siljansnäs, Dala-Floda, Rörbäcksnäs, Venjan och Vikarbyn som är utvalda till projektet att skapa de första Albergo Difusso-byar i Dalarna. Finansiering kommer dels från kommunerna där de fem byarna finns som går in med 25 000 kr/år, dels från Coompanion och Visit Dalarna. Totalt ligger budgeten på 4 miljoner kronor, men för att det ska bli av krävs även att Tillväxtverket ger tummen upp till en ansökan om bidrag på 1,6 miljoner kronor.

— Nu är alla byar och medfinansieringen klar, vilket är jättekul! Om Tillväxtverket väljer att satsa på vårt projekt så blir vi först i Sverige med så kallade Albergo Difusso-konceptet, berättar Maria Stenis.

Berätta mer om Albergo Difusso?

— Det är ett italienskt koncept där man tar till vara de lokala och befintliga byggnaderna i byarna och att aktörer inom byn samverkar och tar till vara boenden, kultur, aktiviteter alltså att företag som kan kopplas till besöksnäringen ska kunna utvecklas. På så sätt kan man förlänga säsongen samt stärka ekonomin och öka den lokal sysselsättningen, berättar Stenis.

I Siljansnäs är man glad över att Leksands kommun skrivit på medfinansieringen för projektet. Nu gäller det att hitta möjliga boenden och aktiviteter som kan intressera besökare. En utmaning skulle man kunna tänka sig, men Maria Stenis berättar att i alla fall boendet inte verkar vara en så stor utmaning som man kan tro. I Rörbäcksnäs gjordes nyligen en inventering och där visade det sig att byn med 200 boende kunde få fram 100 bäddar.

— Vi är en genuin by och det finns så mycket här. Tillsammans med byns aktörer så som TjugoSomSkapar, Flygfältet, Tempo och Stugbyn som för övrigt redan är en infopoint ska vi nu skapa en ännu attraktivare besöksnäring lokalt, säger Jonny Wikström.

Han är representant för det sociala företaget Siljansnäs Resursen och han liksom de övriga i Siljansnäs är glada att de blivit utvalda som by och hoppas på att det går igenom.

Albergo Diffuso översätts ungefärligen till ”Utspritt hotell”, men det klingar ju inte så bra på svenska och själva modellen behöver också modifieras för att passa svenska förhållanden, menar Maria Stenis. Just nu är arbetsnamnet ”Byhotellet” och om projektet blir beviljat medel från Tillväxtverket kommer strateger och processledare arbeta ute i byarna och även Högskolan Dalarna ska finnas med och tänka hållbar besöksnäring. I mitten av december kommer beslutet om projektet beviljas medel.

— Så nu håller vi tummarna, avslutar Maria Stenis.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons