Siljan News logo
Annons
Dimman lägger sig över Gesundaberget som kommer att vara stängt i vinter. Foto Oskar Lindberg

Gesundaberget stänger – men hoppet lever

Gesundaberget erbjuder världens bästa utsikt över Siljan och det kommer det klassiska skidberget att fortsätta att göra. Däremot är det gardinen ner för en av Svealands allra bästa skidanläggningar, vad gäller alpin skidåkning, åtminstone för i vinter.

I vinter blir det ingen skidåkning på Gesundaberget. Ägaren bakom Gesundaberget, finansmannen Ulrich John har bestämt att låta berget vara stängt i vinter.

— Vi inleder nu ett arbete med att ställa om verksamheten. Det innebär att det inte blir öppet för skidåkning i vinter, däremot avser vi att ta upp skidåkningen igen nästa vinter, säger Ulrich John.

Annons
2011 presenterade Ulrich John sina planer för Gesundaberget. Foto Nisse Schmidt

Det var för drygt tio år sedan som Ulrich John tog över Gesundaberget, som sedan döpts om till Royal Park Mountain Resort.

Löftena sommaren 2011 var då en rejäl satsning med ny fyrstollift på framsidan, flytta en av de två släpliftarna till baksidan och bygga en ny toppstuga.

Idag tio år senare har inget av det förverkligats.

Den gamla stolbanan, en italiensk skapelse från 70-talet, är utdömd och får inte användas.

Den ena släpliftens motor är ur funktion, så det återstår bara en släplift. I vinter spelar det mindre roll då det inte finns några planer på att öppna det klassiska skidberget.

— När det gäller stolbanan så ska den renoveras och det finns inga planer på att plocka ner den, säger Ulrich John.

I Gesunda och på Sollerön är besvikelsen stor över att det inte blir någon skidåkning på Gesundaberget i vinter.

En av de som Siljan News pratat med har dock förhoppningen att det bara ska vara stängt under vintern.

— Det hände även vid ett tidigare tillfälle att berget var stängt en vinter, men då blev påtryckningarna och engagemanget så stort att berget öppnades vintern därefter.

Ulrich John äger Gesundaberget sedan 2005. Foto Sofia Jemthans

Det utvecklingsarbete som Ulrich John syftar på handlar om att drift och utveckling av Gesundaberget har överlåtits på Conscious Luxury Hospitality Group, CLHG, som ingår i Zanedo. Något som, enligt Gesundabergets hemsida, ska vara en internationell hotell- och hospitalitykoncern, som utvecklar och anpassar unika platser inom hotel och turism med konsekvent hänsyn tagen till hållbarhet och mångfalds kriterier.

— Det framgår där att Zanedo har påbörjat ett långsiktigt utvecklings och omställningsprojekt för Gesundaberget, säger Ulrich John.

— Så att det blir stängt i vinter är inget alarmerande och med största sannolikhet blir det skidåkning igen.

Zanedo är ett bolag med hemvist i Dubai och en hemsida som enbart har en öppningssida med en bild från Dubai.

Gesundaberget den 18 april 2018. Arkivfoto Nisse Schmidt

I Gesunda och på Sollerön finns fortfarande hoppet, men också tvivlet på att verksamheten kommer igång igen.

— Rent formellt är det ingen diskussion, Ulrich äger Gesundaberget och gör vad han vill med det. Men jag tvivlar på hans planer, säger Kjelle Gustavsson, som varit engagerad i berget sedan 80-talet.

— Att få fart på Gesundaberget vad gäller skidåkning och cykling kräver investeringar. Det har ju inte gått så bra tidigare med hans satsningar på alpina anläggningar, säger Kjelle.

Sedan Ulrich John klev in som ägare av Gesundaberget 2010 så har han även drivit Ekholmsnäsbacken på Lidingö. Han köpte Almåsa skidanläggning och Storliens högfjällshotell med skidliftar. Därtill var han på väg in i både Väsaberget och Mora Parken.

— När det gällde Mora Parken fullföljdes aldrig den affären, säger Bengt-Åke Rehn, som då var kommunalråd i Mora.
I avtalet, som inte lär ha blivit påskrivet, från 2011 skulle Ulrich John betala 5 miljoner och ta över lån på 40 miljoner. Det skedde aldrig och 2013 revs det avtalet.

Även köpen av Almåsa och Storlien innebar att anläggningarna snabbt kom att stängas och bli stående.

Gesundaberget värdshuset och till höger stugorna som byggdes för tio år sedan. De blev sedan flyktingbostäder och gav Gesundaberget och Ulrich John vinst under något år. Arkivfoto Nisse Schmidt

Gesunda har ändå, bortsett från ett år hankat sig fram trots stora underskott. Bokslutet för 2019 visar på ett minus på, drygt sju miljoner kronor. Att sälja Gesundaberget är inte aktuellt, trots att det finns intressenter som kan tänkas köpa anläggningen.

Nu är det bestämt att det blir ingen skidåkning på berget i vinter.

— I vinter ska vi renovera och ställa om verksamheten. Skidåkningen är en del av verksamheten och vi kommer att renovera och underhålla liftarna och snökanonsystemet och de byggnader som finns, säger Ulrich John.

Hoppet lever i Gesunda och på Sollerön att skidåkningen ska få en ny chans. Att det nu ska styras om till att bli ett center för lyxturism med inriktning mot miljö och kultur med bland annat yoga, tvivlar de bybor som varit i kontakt med Siljan News.

Någon skidåkning i vinter blir det inte och pistmaskinerna och snökanonerna står övergivna utomhus, utsatta för väder och vind. Samtidigt försvinner ett antal arbetstillfällen och de som är stugägare eller vill åka skidor får söka sig till andra skidanläggningar.

Annons
Stolarna på stolbanan är delvis nedplockade. Foto: Oskar Lindberg
Läs även: