Siljan News logo
Annons
Eleverna på Modeakademin, Mora folkhögskola, hade samlats för att manifestera mot nedskärningarna. Foto: Christoffer Landgren.

Folkhögskolan deltog i nationell manifestation: ”Viktig skola”

En nationell manifestation för folkhögskolans lärare och lärandeformens bevarande skedde under tisdagen. Både elever och lärare på Mora folkhögskola deltog på Kyrkogatan i Mora, för att visa sin delaktighet.

— Drar de ned ännu mer på oss så finns det snart ingen skola kvar, säger Modeakademins lärare Jessica Morell.

Mora har haft en folkhögskola sedan 1907. Konstnären Anders Zorn var en av de som låg bakom införandet och sedan dess har tusentals elever studerat på skolans olika kurser och utbildningar.

Under de senaste fem månaderna har fler lärare än någonsin varslats på folkhögskolor i landet. Därför såg riksföreningen Sveriges Folkhögskolor till att genomföra den rikstäckande manifestationen ”Folkhögskolan bildar Sverige” (#FolkhögskolanBildarSverige).

I regnet som föll över Mora samlades både elever och lärare för att delta i manifestationen för ett större anslag till skolorna. Modeakademin var ett av de program som deltog, i ena änden av Kyrkogatan.

— Regeringen har gett oss mycket lägre i anslag, som gjort att vi får mindre pengar till folkhögskolorna. Därför har vi mindre resurser att ta hand om elever, berättar Jessica Morell, lärare på Modeakademin.

Annons
En av eleverna håller upp en tyglapp med texten ”I love folkis”. Denna nålades sedan fast på en mannekäng – som en markör i manifestationen. Foto: Christoffer Landgren.

Att minska nedskärningarna till folkhögskolan leder till en mindre ansträngd ekonomisk situation för dem, menar läraren.

— Drar de ned ännu mer på oss så finns det snart ingen skola kvar. Vi har haft flera lärare som behövt gå den senaste tiden. Det är inte bra, när det behövs lärartäthet på skolorna. Många har ett särskilt behov i sin skolundervisning.

Att ha specialiserande utbildningar – som Modeakademin – ser till att skapa bredd i verksamheten. Men det är ett lagkrav att alla folkhögskolor ska erbjuda allmänna kurser, för de elever som behöver komplettera sina gymnasiebetyg.

— Vi vill manifestera för att det här är en viktig skola. Vi fångar upp de som inte klarar av gymnasiet, så att de kan läsa upp sina betyg. Till de estetiska kurserna kan vem som helst över 18 år söka. Här kan du ”nörda in dig” i ett ämne. Det gör att du kan lära dig det ordentligt.

Utbildningar som Modeakademin ger goda möjligheter att senare vidareutbilda sig på högre nivå.

— Detta är ett högskoleförberedande program. Efter utbildningen kan de söka in på Beckmans Designhögskola eller Borås Textilhögskola.

De som gick förbi Modeakademins manifestation fick nåla fast tyglappar på en mannekäng. Foto: Christoffer Landgren.

Jessica Morell tillägger att de flesta gymnasieskolor har lagt ned utbildningarna i textilt hantverk. Då måste det finnas alternativ som ligger nära tillhands.

— Eleverna har ingenstans att gå – om de inte ska flytta långt. Det kanske de inte vill när de är så unga som 16 år. Då kan de gå gymnasiet på sin hemort och sedan söka till Modeakademin.

Mora folkhögskola får idag intäkter när de hyr ut skolans lokaler till olika sammankomster.

— Vi jobbar mycket med konferenser, som tillgodoser att vi kan ha kvar våra utbildningar. Dessutom hyr vi ut till Vasaloppet. Men det går till en viss gräns. Man måste kunna bedriva undervisning i våra lokaler, inte bara hyra ut dem. Det blir ett dilemma, säger hon.

Budskapet för dagen fanns på skyltar som eleverna höll upp. Foto: Christoffer Landgren.

Eleverna på Modeakademin framhåller att folkhögskolan är ett inkluderande forum och att den är en viktig del av skolväsendet.

— Det är en skola där alla får plats, där alla blir hörda. Man kan utvecklas tillsammans med likasinnade. Det är detta som gör folkhögskolan till en sådan trevlig plats att vara på, säger Marliese Schmidt Loader.

Att gå från att studera på högskola till att börja på folkhögskola är också vanligt. Så har eleven Johanna Arnberg gjort.

— Folkhögskolan är som ingen annan skola. Den är till för alla och den är ett superbra komplement till Komvux. Och att de flesta folkhögskolor erbjuder internat, ger en fin sammanhållning i hela skolan. Nu hoppas jag att den här manifestationen ska få fler att söka sig till folkhögskolan och att det ska bli ett större intresse från regeringens håll, säger hon.

Annons
Byggnadsvårdsprogrammet hade med elever och lärare under manifestationen. Foto: Christoffer Landgren.