Annons
Välj din startsida:
Siljan News logo
Annons
Många hade samlats på 2047 Science Centers filmfestival på Moraparken. Foto: Christoffer Landgren.

Filmfestival avslutade Mora kommuns skolprojekt

Torsdagsförmiddagen innebar en fullspäckad filmfestival för åttondeklassarna i Mora kommun. Filmerna som visades på Moraparken var en avslutning på projektet ”Ung förändringskraft”, där eleverna forskat och tagit fram egna lösningar för en mer hållbar framtid i form av filmklipp. 

Droppar som träffar en sten tillräckligt många gånger får även stenen att acceptera sitt öde. Varje droppe behövs, även om den känns meningslös och liten, sa invigningstalaren Kim Larsson. 

När sorlet hade lagt sig i mötessalen på Moraparken kunde föreställningen börja. Över 200 elever från årskurs åtta hade satt sig för att vara med på filmvisning i projektet Ung förändringskraft, som påbörjades under höstterminen 2022. Detta projekt sker under Mora kommuns regi, i syfte att ge ungdomarna en bättre bild av vad som behöver göras för ett mer hållbart samhälle. Uppdraget till eleverna var att göra egna filmer med presentationer på hållbara lösningar. 

Själva festivalen arrangerades av 2047 Science Center och projektet finansieras av Energimyndigheten. Inledningsvis talade bland annat Lisen Vogt och Sara Runegård, pedagoger på 2047 Science Center. Därefter tog en utomstående person vid, Kim “DraySWE” Larsson – mest känd som e-sportare. Han har brunnit för den här typen av frågor länge och invigde festivalen. 

— Förändring, vad är det egentligen? Många kanske är som mig – att när man har en bra idé så måste det liksom bli förändring på en gång. Några av er kanske tänker att ni har bra många idéer, men att många kanske inte lyssnar. En förändring kanske behöver rejäl kraft eller rejäl tid. Ibland är det bra att vårda de faktorerna. Ni har kanske hört att vatten kan förändra sten, som raukarna på Gotland. Då är det stora förändringar. Men även små droppar kan förändra en sten. Det finns ett uttryck som heter “droppen som urholkar stenen”. Droppar som träffar en sten tillräckligt många gånger får även stenen att acceptera sitt öde. Varje droppe behövs, även om den känns meningslös och liten, talade Kim Larsson.

Annons
E-sportaren Kim ”DraySWE” Larsson var invigningstalare under torsdagen. Foto: Christoffer Landgren.

Han fortsatte att tala om hur även eleverna kan göra stor skillnad i det långa loppet, trots att insatsen kan verka liten. 

— Jag kollar på er med stor respekt. Många här kommer kämpa för mänskliga rättigheter. Några av er jobbar i det tysta, några av er är som mig och inte kan hålla käften. Alla behövs. Det är dagens gubbar och kärringar som har satt oss i den här situationen, men det är ni ungdomar som kan förändra världen, proklamerade Kim Larsson i invigningstalet. 

Efter inledningen samlades eleverna i respektive rum på Moraparken (döpta efter de olika stationerna i Vasaloppet.) I rummet Evertsberg samlades några av eleverna för att presentera de filmer som de skapat. Bland resultatet fanns alltifrån energilösningar, trafiklösningar, konsumtionsfrågor och hållbar resursanvändning. 

På plats fanns såväl politiker som tjänstemän inom kommun och region. Dessa samtalade med eleverna om idéerna kring hållbara lösningar. Inga-Lena Spansk, skolchef inom för- och grundskoleförvaltningen, var en av de på plats för att se elevernas arbete. Hon blev imponerad över kreativiteten och såg vilken nytta ungdomarna skulle kunna göra för såväl kommunens som regionens arbete i framtiden. 

— Det är jätteviktigt. Hela Mora kommun arbetar utifrån en hållbarhetsstrategi som kallas “Hållbara Mora”. Där har vi satt målbilder för 2030 – vilket då definitivt gäller även för skolan. Att få eleverna med i det här arbetet är det som vi tror gör skillnad, säger Inga-Lena Spansk.

Annons
Inga-Lena Spansk är skolchef inom för- och grundskoleförvaltningen i Mora kommun. Foto: Christoffer Landgren.

I längden kommer detta göra stor skillnad för det stora samhället, menar skolchefen. 

— Det är såklart att vi vill att det stora samhället ska bli hållbart. Energi, teknik och närodlad vindkraftverk är stora frågor. Dessutom är det bra att eleverna diskuterar hur vi kan bete oss och förhåller oss till saker och ting. Ett exempel kan vara att det tar längre tid att ta cykeln, men det är ändå värt det. Det kanske tar längre tid att koka potatis, men det är värt det. Här kommer vi in på frågorna som faktiskt ungdomarna kan ställa om i, för att påverka hur vi beter oss. Det är i beteendet som förändringen finns. 

Två av eleverna som var med och presenterade en film om en möjlig framtid, var Malte Olmats och Willem Källmodin. De presenterade en originell idé ur ett socialt perspektiv: Hur vore det om snabbmatskedjan McDonalds inte fanns år 2047? Tankeställare gavs i samband med presentationen, som att en miljömässig omställning också kan medföra konsekvenser i form av arbetslöshet. 

— Det var egentligen lite av ett skämt från början. Vi tänkte att McDonalds ligger nära skolan. Sedan började vi komma på mer av en bakgrundshistoria till vad som skulle ha hänt och varför. Det blev bättre ju längre tid som gick i projektet, säger Malte Olmats.

Eleverna Willem Källmodin och Malte Olmats hade ett lite annorlunda perspektiv i deras film om avvecklingen av McDonalds. Foto: Christoffer Landgren.

Willem Källmodin fyller i att budskapet i deras film handlade om en varierad kost med eftertanke. 

— Man ska försöka balansera kosten och tänka på var maten kommer ifrån, säger han.

Oliver Ljungberg, åttondeklassare på Morkarlbyhöjdens skola, presenterade olika energilösningar. Foto: Christoffer Landgren.

En annan elev är Oliver Ljungberg från Morkarlbyskolan. Han hade arbetat med miljö och energi under projektets gång. 

— Det har handlat om skräpet i haven och var man kan spara pengar lättare, samt energi. Annars är det bra att tänka på hur man förvarar saker och att man inte slänger något, säger han.