Siljan News logo
Annons
Gesundaborna Lars Nordström och Stig Wass har kontaktat kommunen om en ny rastplats, vid kommungränsen mellan Mora och Leksand (koordinater 60°49’43.0″N, 14°39’49.0″E). Foto: Christoffer Landgren.

De planerar naturskön rastplats i Gesunda: ”Stor nytta”

Planer smids i Gesunda och det är ett samhälle under utveckling. Grannarna Stig Wass och Lars Nordström vill nu arbeta för att skapa en helt unik rastplats samt en turistväg, nära gränsen mellan Mora och Leksand, som ska förbättra flödet i trafiken.

— Trafiken skulle avlastas, där folk kör mest idag. Förhoppningen är att rastplatsen i längden bidrar till att trycket minskar lite, säger Lars Nordström

Platsen mellan Åsengården och centrala Gesunda är naturskön. I bakgrunden finns det som i folkmun kallas ”Kronparken”, med utsikt över Siljan.

Gesundas bystugeföreningsmedlemmar Lars Nordström och Stig Wass har funderat länge över det som de kallar ”Kronparkens rastplats”.

— Detta kommer bli den enda rastplats runt Siljan där man kan se sjön. Just den här vägen går annars genom en mörk skog, men här öppnas det upp så man blir glad, säger Lars Nordström.

Annons
Här ska den nya rastplatsen ligga, där det nu är en parkeringsficka. Foto: Christoffer Landgren.

Meningen är att rastplatsen ska kunna välkomna människor till kommunen på ett attraktivt sätt, med bänkar och kanske även en grillplats. Tankarna har varit många när de båda herrarna brainstormat.

— Här skulle man också kunna ha en tavla med ”Välkommen” och en beskrivning av ett antal sevärdheter.

Toaletter skulle inte behövas. Rastplatsen ligger ändå så nära samhället, menar Lars.

— Det finns toaletter alldeles i närheten – vid Siljansnäs. Där går det även att ställa husbilar. Jag tror inte att man behöver någon toalett här.

Nej, det lilla ska fungera i det stora. Där tror Lars och Stig att många aktörer har ett intresse av deras idé.

— Vi måste uppvakta kommunen. Men Trafikverket, som har rättigheter till vägen, skulle i varje fall glädjas åt en rastplats här. Sedan ska vi såklart kontakta markägare också och se vad de tycker.

Fler fördelar vore miljövinsterna. Jämnare fördelad trafik på båda sidor sjön skulle skapa ett annat flöde och minska mängden utsläpp åt bara ett håll.

— Trafiken skulle avlastas, där folk kör mest idag. Den är väldigt intensiv efter Rättvik. Förhoppningen är att rastplatsen i längden bidrar till att trycket minskar lite, menar Lars.

Här ligger rastplatsen, med koordinater. Bilden är framtagen av Torbjörn Nääs.

Stig påpekar att andra orter runt Siljan också skulle gynnas av den, då den blir en naturlig punkt att stanna till på. Han menar att runt 80 procent av all trafik från Borlänge tar vägen på andra sidan Siljan – och missar därmed flera besöksmål.

— Siljansnäs behöver fler besök till sitt hotell, Naturum vill att fler besöker dem, Tomteland skulle uppskatta det och Björka Fäbodar likaså. Det finns många fina sevärdheter på denna sida Siljan, säger han.

Gesundaberget är såklart också en stor aktör i frågan hur de ska locka fler till Gesunda.

— Berget behöver ha många. Tillsammans med Tomteland har de satt ett gemensamt mål på 100 000 besökare under 2025.

Rastplatsen vore ett första steg för dem. Fast de vill mer.

Steg två skulle vara att skapa en turistväg runt Siljan, med en brun skylt vid rastplatsen som aviserar att detta är en sevärdhet för turister.

— Turistvägen skulle vara ett samarbete där Mora, Leksand, Rättvik och Orsa är inblandade. Den hade varit positiv för samtliga dessa kommuner samt deras näringsidkare, säger Lars.

Annons

Gällande kostnaden så skulle i varje fall rastplatsen bli relativt billig. Fast de vill hellre se det som en investering för framtiden.

— Det här ska inte asfalteras. Här är redan nyasfalterat. Man behöver bara ta ned några träd, för utsiktens skull. Vi räknar med att rastplatsen kommer kosta 100 000 kronor som mest. Trafikverket får bekosta det, bortsett från informationstavlan som Mora kommun får betala för, säger Stig.

Han har redan gjort en analys av problembilden och har en slutsats på vad som kan komma att sätta käppar i hjulet.

— Sophanteringen kan nog ställa till det för kommunen. Det är svårt när sopbilarna inte tar den här rutten. Men då får man sätta upp skyltar med ”nedskräpning förbjuden”.

Efter kontakten med Mora kommun hoppas de på ett positivt gensvar.

— Man behöver inte ha en märkvärdig rastplats här – fast den skulle göra stor nytta. Dessutom är ju utsikten otroligt fin, säger Lars Nordström.