Siljan News logo
Annons
Morastrand och Hyresgästföreningen har ”strandat” i förhandlingarna om ny hyra för 2024. Arkivfoto: Christoffer Landgren.

Ännu inga nya hyror för hyresgästerna: ”Har strandat”

Förhandlingarna om 2024 års hyra mellan Morastrand AB och Hyresgästföreningen har enligt de sistnämnda ”strandat”. Hyresgästföreningen skriver i ett meddelande att parterna inte kunnat enas – vilket gjort att ärendet nu lämnats vidare till Hyresmarknadskommittén.

— Förra året var det en tuff förhandling och i år är den ännu tuffare, konstaterar Hyresgästföreningens förhandlingsledare Tariq Malak.

Hyresvärden Morastrand AB har förhandlat med Hyresgästföreningen om nya hyror för de som bor i bolagets fastigheter. Men de som hyr av Morastrand får vänta lite till på besked om ny hyra, eftersom förhandlingarna gått i stöpet. Hyresvärden har i och med oenigheterna beslutat att frånträda förhandlingen.

— Att förhandlingarna har strandat beror på att vi är för långt ifrån varandra. Det är egentligen inga konstigheter – inget ovanligt – för det är tufft för hyresgästerna nu. Vi måste försvara det ekonomiska läget för dem. Förra året var det en tuff förhandling och i år är den ännu tuffare. Kostnaderna har i allmänhet blivit högre för våra hyresgäster. Av den anledningen kände vi att vi inte kunde gå vidare i förhandlingen med Morastrand, utifrån deras argument, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare Tariq Malak.

Morastrands vd Mikael Hedh vill å sin sida betona att förhandlingarna inte alls har ”strandat”, utan pågår för fullt.

— Ingen av parterna har hoppat av förhandlingen. Vi har haft en konstruktiv förhandling hittills och hoppas att vi via medling ska komma överens. Årets hyresförhandling är en svår balans mellan de kraftiga kostnadsökningarna som bolaget drabbats av de senaste åren och hyresgästernas perspektiv. Det är också så att vi är inne på det andra året med den nya Trepartsmodellen för hyresförhandlingar, och vi behöver hjälp att tolka den, säger han.

Trepartsöverenskommelsen gäller mellan Hyresgäst­föreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna. Men de önskemål Hyresgästföreningen har är svåra att möta för Morastrand i nuläget.

Det gör att förhandlingarna drar ut på tiden.

— Morastrand har precis som alla drabbats av de stora kostnadsökningarna de senaste åren och kan även konstatera att ökningarna även fortsätter, bland annat avseende fjärrvärme och räntor. För att kunna bibehålla vår skötselnivå och genomföra det planerade underhållet av våra fastigheter, behöver vi en högre ökning av hyrorna än vad Hyresgästföreningen har erbjudit.

Annons

Tariq Malak förstår att de önskemål Hyresgästföreningen hade inte kunde bemötas av Morastrand till följd av kostnadsökningarna.

— Vi kan förstå att det är så i det område de verkar. Men utifrån vårt sätt att se på det, är det mer än vad vi klarar av. Vi tycker inte att hyresgästerna ska ta smällen.

Nu kommer hyrestvisten prövas i Hyresmarknadskommittén. Därefter ska kommittén ge en rekommendation om ny hyra; ett påbud som hyresvärden och Hyresgästföreningen är skyldiga att följa. Hyresmarknadskommittén heter det medlingsorgan bestående av ledamöter från Hyresgästföreningen, riksförbundet och SABO (de allmännyttiga bostadsföretagens riksorganisation).

Morastrand AB. Arkivfoto.

Denna kommitté leds i sin tur av en oberoende ordförande och har till uppgift att medla i olika tvister i eventuella förhandlingar, som sker mellan allmännyttiga bostadsföretag och Hyresgästföreningen.

Enligt Statistiska Centralbyrån (SCB) ökade hyrorna i Sverige med i genomsnitt 4,1 procent förra året. Detta var en hyreshöjning med 2,4 procent jämfört med året innan. För en trerumslägenhet kunde en person ge i genomsnitt över 8000 kronor i månaden 2023.

— Vi ser att hyresutvecklingen i år – även när flera förhandlingar redan är klara – att det kommer bli mellan 3 och 5 procents hyresjustering. Dalarna är inte unika sett till hela landet. Ser vi ändå till det lokala perspektivet, ser vi till de hyresgäster som bor i Mora. I det fallet ser vi att hyrorna måste hållas på rätt nivå.

Just förra året hade den högsta genomsnittliga hyreshöjningen sedan 1994. För större kommuner har däremot hyran ökat mer än för de mindre; i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö är det i snitt 190 kronor dyrare för en trea än tidigare (med viss felmarginal). När det kommer till ”övriga mindre kommuner”, har hyran för samma antal rum ökat med ungefär 76 kronor.

Annons

Hyresgästföreningens förhandlingsledare Tariq Malak menar att det kan ta tid innan de nya hyrorna är på plats för Morastrands hyresgäster.

— Man har skickat detta för en medling i samband med ärendet. Det finns det en process i det som kan ta ett tag, säger han.