
Äldreboenden kämpar i värmeböljan: ”Har känts extremt”
De senaste veckorna har varit varma och vissa föredrar då att ta sig ett svalkande dopp. Alla har däremot inte denna möjlighet, exempelvis de på Saxnäs äldreboende. Där finns andra metoder för att klara värmen.
— Vi försöker få i dem så mycket vätska som möjligt – mycket mer än vi gör annars, säger han.
Få gånger har en sådan intensiv värmebölja svept in över norra Dalarna eller Sverige i stort. Trots att det varit heta somrar de senaste åren är just årets väldigt tuff för många.
Undersköterskan Rahman Bakhshizadeh arbetar på Saxnäs äldreboende och har sedan han började nästan aldrig varit med om något liknande.
— Den här sommaren upplever jag som min varmaste hittills på Saxnäs. Jag har arbetat här i sex år, men just de senaste två veckorna har varit bland de värsta; inte på flera år har jag varit med om 28 grader nästan varje dag. Det har känts extremt.
Den höga temperaturen har en negativ påverkan på både personalens och brukarnas mående.
— De har inte samma krafter som de haft förut. Vissa ser helt slut ut och saknar ork.
Därtill har personalen flera rutiner som ser till att mildra effekten av värmen samt undvika uttorkning.
— Vi försöker få i dem så mycket vätska som möjligt – mycket mer än vi gör annars. Inomhus har alla rum fläkten på dygnet runt. Men det är svalare för dem att exempelvis sitta i köket eller vara utomhus. Mest försöker vi hålla dem ute dagtid, för att de ska få frisk luft och kunna njuta i solen.

Vid frukost, på förmiddagen, eftermiddagen och kvällen får brukarna nog att dricka.
— Jämfört med annan tid på året får de nu sju eller åtta glas mer om dagen. Tre glas på morgonen är ett måste. Mellan klockan 10 och 11 får de också ganska mycket, liksom mellan 12 och 13 samt mellan 15 och 16. Vid 18.30-tiden får de ytterligare några glas. Sedan hjälper nattpatrullen till.
Han märker omedelbart skillnad på brukarna när de har fått i sig tillräckligt.
— Man ser på dem hur de mår bättre då, hur vätskan gör gott i kroppen. Ju mer de dricker desto piggare blir de.
Personalmässigt har Saxnäs så det räcker och de finns där när det behövs. Dagtid arbetar minst tre anställda på varje avdelning, förutom helgerna. På kvällarna jobbar oftast två.
Ändå är arbetstempot högt och i vissa arbetsuppgifter blir det nästintill olidligt för personalen sommartid, menar Rahman.
— När vi ska städa på ett rum rinner det svett om en. Det är hemskt. Men man försöker göra det bästa av situationen.
AC (Air Conditioning) finns som sagt på samtliga rum, fast bara när brukarna är i rummen. Därför står luften stilla inomhus när de äldre sitter ute på den inhägnade innegården.
— Vi får inte ha AC i närheten när de sitter ute, vilket är lite problematiskt. Bara när de inte är ute får vi ha den på.
Saker som att ge brukarna ett bad är oftast en för stor procedur för att hinnas med, särskilt då många är sittandes konstant.
— Att bada dem är sällan ett alternativ då många sitter i rullstol. Däremot hittar vi andra alternativ till svalka. Exempelvis låter vid dem inte ligga eller sitta för mycket. Variation är också nyttigt för att de ska må bra, säger Rahman Bakhshizadeh.