
Sälenfjällen öppnar nästa vecka
Vintersäsongen i Sälenfjällen fick ett snopet slut då man uppmanades att stänga före påsk på grund av pandemin. Än har vi inte sett slutet på den. Därför har anläggningarna utfört ett gediget arbete för att kunna genomföra kommande säsong.
Skistar öppnar på måndag. Fem dagar senare är det Stötens tur att trycka på startknappen för liftarna. Dagen därpå öppnar Kläppen sin anläggning.
— Det är väldigt glädjande att snöförhållandena är så pass goda att vi äntligen kan öppna upp vintersäsongen och välkomna alla gäster till oss. Vi har infört en rad försiktighetsåtgärder för att göra det tryggt och smidigt för dig som gäst hos oss, alltifrån liftkön och värmestugan till när du checkar in digitalt på ditt boende eller sladdar på ditt SkiPass, säger Niclas Sjögren Berg, operationell direktör för SkiStar.

Den här säsongen liknar ingen annan säsong då coronaviruset och den varma hösten har satt en hel del käppar i hjulet för skid-destinationerna i Sälenfjällen. Kläppen hade planerat att öppna den 11 december, men det varma vädret har inneburit att de inte hunnit tillverka tillräckligt mycket snö. Därför blir premiären framskjuten till den 18 december. Då blir det möjligt att åka i 14 pister och dessutom ta sig en skidtur i Älvspåret.
Fördelen med att vistas i fjällen är förstås att det sker utomhus, viruset trivs bäst i kropparna, inte utomhus. Den friska fjälluften ska hålla folk friska, något som anläggningarna i Sälenfjällen vill lyfta fram. Anläggningarna har genomfört många corona-restriktioner i samråd med Region Dalarna och Malung-Sälens kommun.

För att ha en så minimal smittspridning som möjligt i Kläppen kommer det att finnas gott om handsprit, extra rena toaletter och försiktighetsåtgärder i värmestugorna. Vid liftarna kommer personalen att säkerställa avstånden och i gondolliften och sittliften åker man tillsammans med sin familj, vänner eller ressällskap. Det är bara några få av alla Kläppens försiktighetsåtgärder.
Stöten har satsat stora belopp för att minska smittspridningen. Johan Thorn som är vd på Stöten ser fram emot öppnandet
—Det känns jättebra att kunna göra det och kunna göra det så säkert som möjligt.
För att gästerna ska få en så säker vistelse som möjligt har Stöten vidtagit en rad åtgärder. Det är på restaurangerna som det kommer att märkas allra mest. Matgästerna får beställa maten via en app för att undvika köbildning. För den som inte har en smartphone får man göra som i gamla tider, räcka upp en hand och ropa på personalen.
— En trång sektor är restauranger, vi har haft dialog med ”miljö och hälsa” om avstånd. Nu har vi ett skäligt avstånd mellan borden.
I liftkön blir det ett naturligt avstånd eftersom skidorna håller folk isär, dessutom är det ju ute i friska luften.
— Vi har köpt kilometervis med köfållor för att kunna se till så att man inte behöver stå jämte varandra. Vi har även tagit bort singelfållorna.
Stöten har byggt nya värmestugor med en ny finess. Om en värmestuga är full så lyser det rött. Signalerar den grönt är man välkommen in. Skulle folk strunta i signalerna och stugan blir överfull kommer inte polisen att komma. Även vissa restauranger kommer att ha signaler.
— Vi har anställt trygghetsvärdar som ser till så folk har det trevligt och håller avstånd. En trygghetsvärd kommer och säger till.

I Stöten har man coronasäkrat anläggningen för miljonbelopp.
— Vi har investerat i en tillfällig värmestuga som är en riktig kåta, bara den har gått på 600 000 kronor. Den hade vi aldrig köpt om vi inte haft corona, säger Johan Thorn.
Johan Thorn är glad över de nya rekommendationerna.
— Det känns jättebra med dom nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten att man kan resa inom landet så länge man gör det förnuftigt och säkert. Att inte åka till oss om man är sjuk och blir man sjuk ska man åka hem direkt.
Har den varma hösten ställt till det?
— Det är klart att vi hade velat ha det kallare.
Den varma hösten kunde ha skjutit fram öppnandet om inte de investerat i ett nytt snösystem. Det finns 48 backar, så många backar kommer dock inte att öppnas den 17:e.
— Dom senaste tre åren har vi investerat 50 miljoner i ett snösystem, man sprutar mer snö och snabbare. Det innebar att den köldknäpp som vi fick, har gjort det möjligt att öppna. Hade vi inte gjort den investeringen så hade vi inte haft en bra produkt till öppningen, säger Johan Thorn.
I torsdags var det 18 cm snö i Sälens by och 20-30 centimeter på fjället.
Mycket ansvar läggs alltså på individen, Stöten har gjort allt vad de förmått för att hindra smittspridning. Det återstår att se om det räcker.
— Vi har tagit vårt ansvar. Det blir ett tufft år, avslutar Johan Thorn.