Siljan News logo
Annons
Nu kan Malung-Sälen turism AB med VD Lars Bälter äntligen blicka framåt. Foto: Nisse Schmidt

Nu kan de äntligen blicka framåt

Att driva verksamhet kring turism har varit oerhört tufft under de senaste åren. De svåra förhållandena drabbade även kommunens eget bolag, Malung-Sälen Turism AB, som nu äntligen kan satsa framåt igen efter år av sparande och nedskärningar.

— De senaste åren har bara handlat om en enda sak – att överleva. Det har varit en hemsk tid för företagen inom turistnäringen. Vi har haft tur som har kommunen som ägare. Vi har inte haft några större inkomstkällor och kommunen har behövt göra ett ägartillskott. Utan det hade vi gått i konkurs, berättar Lars Bälter, VD Malung-Sälen Turism AB.

Företaget har tvingats spara och snåla. Avtal har sagts upp och korttidspermitteringar har behövts göras.

— Vi är ännu inte riktigt tillbaka till tidigare personalstyrka. Vi ser att vi kan klara oss på lite färre anställda och har nu något förändrade arbetssätt, säger Lars Bälter.

Siktet är nu inställt på att gå igenom och strukturera verksamheten framåt för att komma tillbaka till en lika bra verksamhet som innan pandemin.

— Vi har ett stort evenemangsfokus där Dansbandsveckan och Vasaloppet är mycket viktiga, menar Lars Bälter.

Annons
Dansbandsveckan lockar närmare 100 000 dansanta besökare.

Driften av Malungs camping är bolagets huvudfokus.

— Ett av våra uppdrag är att se till att det finns en året runt-camping i kommunen som inte bara håller öppet under lönsamma årstider. Anläggningen håller ett väldigt gott skick och vi får mycket bra feedback. Vi hoppas kunna investera ytterligare i verksamheten för att rusta campingen till en ännu bättre produkt, berättar Lars Bälter.

Dansbandsveckan är bolagets andra stora fokus. Dansbandsveckan hyr in kompetens från Malung-Sälen Turism AB vilket genererar en stor intäkt.

— Dansbandsveckan betyder så mycket för så många i kommunen. Vi ansvarar för extra campingar runt om i Malung för att erbjuda gästerna möjlighet att campa under veckan, berättar Lars Bälter.

Ett tredje fokus ligger på byautveckling. Under en tid har en satsning gjorts på Rörbäcksnäs och cykelturismen.

— Cyklingen lockar mellan 30-40.000 turister per år. Vi har lagt ned en hel del resurser till hjälp för infrastruktur och skyltning. Det finns fler byar i pipeline ch vi väntar nu på svar om deras intresse för att vara med. Det krävs en del krut och kraft och ideellt arbete, menar Lars Bälter.

”Mycket fin stigcykling i Rörbäcksnäs.”
Annons

Lars Bälter och Malung-Sälen turism förväntar sig kommande uppdateringar av ägardirektivet och ett tydliggörande hur deras roll i kommunens besöksnäring ska se ut.

Visit Dalarna och Destination Sälenfjällen är ytterligare två betydande parter och Siljan News har tidigare rapporterat om kommunens kritiska inställning till Visit Dalarnas verksamhet.

— I grunden är det en fantastiskt bra idé att Dalarna samarbetar inom besöksnäringen, men nu finns det brister. Idag känns det som att fokus ligger på Siljan och Södra Dalarna. När det gäller Västerdalarna känns det som att det finns en Berlinmur när man passerar rondellen i Djurås, säger Lars Bälter angående Visit Dalarnas verksamhet.

Lars Bälter har nu tillit till framtiden och en utveckling av kommunens besöksnäring. Han gläds åt att de tuffa pandemiåren är över och är tacksam för medarbetarnas hårda arbete.

— Vad är ett företag och vad gör ett företag? Det är ju människorna bakom. Vi hade aldrig överlevt utan alla våra duktiga medarbetare. De driver verksamheten som om det hade varit deras egna privata, avslutar Lars Bälter.