Siljan News logo
Annons
Martin Sahlberg är operativ chef för Sälens Högfjällshotell. Foto Nisse Schmidt

Högis i ny regi med gamla värden som ska förfinas

När vintern gick över till vår så skedde också ett vaktskifte på Sälens Högfjällshotell. Det när Martin Sahlberg tog över ansvaret för det klassiska fjällhotellet.

Någon nykomling är inte Martin som under fyra och ett halvt år jobbade som vice vd och operativ chef under Thommy Backner, som med sitt eget bolag Topeja drev Sälens Högfjällshotell i 33 år,

När Thommy och familjen Backner valde att avsluta sitt arrende tog SkiStar över driften av det hotell som också ägs av SkiStar.

— Jag lovar att förvalta arvet efter Thommy och Petra och bygga vidare på det som de byggt upp under alla år. De som varit våra gäster ska känna igen sig, lovar Martin, sedan han nu klarat av sin första sommarsäsong som ytterst ansvarig.

— Men vi ska också förfina och utveckla verksamheten.

— Vi stängde efter vintern och jag tog över den första maj, sedan har vi bara haft öppet för större grupper och konferenser samt under Cykelvasan, berättar Martin, när Siljans News hugger honom i alla förberedelser inför den stundande vintern.

— Vi har haft en bra barmarkssäsong men nu är det är inte så långt kvar innan vintern är här.

Annons
Sälens Högfjällshotell. Foto Nisse Schmidt

Sälens Högfjällshotell invigdes 1937 och byggdes av JW Klüver vars dröm var att bygga ett lyxigt högfjällshotell i Sälen, Sälens Kur- och Högfjällshotell.

Sedan har hotellet vuxit med en rad tillbyggnader och restauranger men också en rad återkommande evenemang.

— Vi jobbar vidare med våra evenemang precis som tidigare år och inleder med vår kick off till Lucia och avslutar med Ski and Rock, berättar Martin, som har trotjänaren Morgan Bergvall som ser till att de stora artisterna finns på plats.

Motsatsen till de två festhelgerna är Folk- och försvar, den stora rikskonferensen som haft Sälens Högfjällshotell som bas sedan 1993.

— Just konferenser och nöjen är två av våra bärande delar, men lika viktigt är att vi under jul- och nyår liksom sportlov och påsken är ett familjehotell, betonar Martin.

Bortsett från de stora festhelgerna med kick-off och Ski & Rock så är det pianobaren som lockar och bjuder medelålders på feststämningen.

— Vi gör nu en totalrenovering av vår pianobar, så den får en rejäl ansiktslyftning.

En ny restaurang blir ”Raw Kitchen” som ersätter sushirestauarangen och kommer att erbjuda ett kök med inriktning mot bland annat skaldjur.

Det som också ska bli ett lyft i vinter är finrestaurangen Onkel Jean som de senaste åren enbart använts ett par gånger i veckan med gästande kockar.

— Nu kommer vi att fortsätta med gästspel av kända kockar, men Onkel Jean kommer att vara öppen fyra dagar i veckan i vinter, säger Martin.

Utmaningen för de flesta restauranager är tillgången på duktiga kockar, en brist för många krogar och restauranger. Men till  Högis och Onkel Jean har Tim Larsson från Stora Hotellet Fjällbacka rekryterats som kökschef.

— Vi är lyckligt lottade och har haft många som visat intresse och vi har lyckats rekrytera bra kockar. Just där ser det bättre ut än på många år för vår del, säger Martin.

Lite hjälp har de fått då flera krogar i Stockholmsområdet dragit ner på verksamheter eller stängt.

Det är inte enbart kockar som ska anställas. På Högis jobbar omkring tolv helårsanställda och när säsongen drar i gång den 4 december, så kompletteras de med ungefär 100 säsongsanställda.

— Vi är snart redo och ska föra traditionen vidare men också förfina och förnya vårt Högfjällshotell, säger Martin Sahlberg.

Annons
Ski & Rock festival brukar vara livad med en massa aktiviteter. Arkivfoto: Nisse Schmidt.