
Fullspäckad familjedag i Sälen med loppis och ankrace
Många hade samlats för en av sommarens stora höjdpunkter i Sälen – själva Sälendagen 2025. På plats fanns loppis med många försäljare, hoppborg och hinderbana för barnen samt det populära ankracet vid Olnispagården.
— Det är tusen ankor som deltar, sa Tila Isberg, en av de som arrangerade racet.
Redan vid 10-tiden på förmiddagen var det full fart på barnen vid hoppborgarna samt hinderbanan vid Snöeken nära centrum. Där hade bland annat Simon Hansson satt sig i skuggan tillsammans med hans partner Ellinor Bysell och deras barn Astrid och Märta.
— Det här är alltid en höjdpunkt, när det kommer ut folk hit och rör sig på området även sommartid. Annars händer det inte så mycket här förutom på fjället. Därför är det glädjande att det händer något nere på byn också, sa Simon.

Barnen hade mycket roligt i hoppborgen. Och mer skoj skulle det bli för dem.
För senare på dagen väntade fler aktiviteter tillsammans med vänner från trakten. Utbudet och möjligheterna att träffas gör Sälendagen så populär.
— Det betyder ganska mycket att byn hålls i gång. Förutom Vasaloppet är det inte mycket som händer här. Inte mycket är helt fristående övrig tid på året. Därför är detta jättebra.
En liten bit därifrån var det loppis utanför Sälengallerian. Här fanns ett 20-tal knallar av olika slag.
Evy Kättström var en av de som sålde, med dottern Nina Kättström.
— Vi har varit här och sålt flera gånger, detta är fjärde året. Man har saker som man kanske inte har användning för längre. Någon annan kanske har det ändå, sa Evy.

Hon menar att Sälendagen gör jättemycket för turismen.
— Dels får turisterna se att det finns något mer än bara fjällen i bakgrunden, dels betyder det mycket för de som har restauranger på området.
Utöver loppis och hoppborg kunde de som ville bland annat testa ponnyridning med Fjällstallets ridklubb, fiska fiskdamm, testa på tunnbrödsbakning eller köpa lokalt hantverk såsom korgar eller konst.

Ankracet hade många gummiankor anmälda strax innan eftermiddagens nedsläpp. Tila Isberg arrangerade racet tillsammans med mamma Anna.
— Det är tusen ankor som deltar, men man kan köpa mer än en anka. Alla släpps vid gamla bron och de ska tävla ned till hängbron. Och det är bra priser till den som vinner, sa Tila.
Insatsen för ankorna gick till att bevara allt det som fanns att uppleva under dagen – så att dagar som Sälendagen också kan arrangeras nästa år.
— Jag vet inte vad som gör detta så roligt. Men man gör det för att samla in pengar till byn, så det görs i ett gott syfte.
Inför start hade ankracet lockat en stor publik.
Racet var jämnt och avgjordes först på ”upploppet”. Efter en start där de flesta ankor tycktes söka sig mot vassen, hittade de tillbaka ut mitt i strömmen. Där tog två ankor täten och den som länge låg tvåa kunde till slut gå om och vinna racet.
Som avslutning på Sälendagen, i samband med prisutdelningen i racet (plats 1 till 20), väntade ett ”After Duck” med musik.