
Fjällvandring på asfalt välkomnar alla
Sommarsatsningen i Sälenfällen har blivit en succé och än är inte sommarsäsongen slut. Under den gångna helgen var det som ett lämmeltåg av fjällvandrare på Södra Kungsleden uppför Köarskärsfjället och Östfjället. Den lättillgängliga vandringen på asfalt, grus och spänger gör att även soffpotatisarna orkar vandra.

Sälenfjällen är dagsturernas förlovade fjällområde. Om man möter fjällvandrare med tung packning på ryggen hör det till undantagen. Av de hundratals vandrare som Siljan News mötte i helgen var det bara två personer som var ute på en långtur. Det var två tyska tjejer som vandrat ända från Storvallen i Storlien. Natten hade de tillbringat i ett tält.
Majoriteten är emellertid dagstursvandrare som njuter av en lättsam tur på den 2,3 kilometer långa asfalterade leden uppför Köarskärsfjället och vidare mot Östfjället. Det måste vara Sveriges mest inkluderande vandringsled eftersom även rullstolsburna, personer med rullatorer och barnvagnar kan ta del av fjällnaturen. Det finns till och med ett dass anpassat för funktionshindrade efter leden.

Nu är det ju inte bara vandrare som vill äventyra på fjället, utan även cyklister. Tre killar från Kumla var ute på en fyramilafärd i lördags, de stannade till vid Östfjällsstugan för en kort paus. De kom cyklande på en nybyggd spång.
— Vi cyklade på den skyltade leden från Tandådalen, sen cyklade vi hit från Gruven. Nu kör vi ner på Högfjället, säger Henrik Berg.
De tre glada cyklisterna besöker Sälen under helgen, nu är de ute och rekar.
— Vi har kört spångar för att se förutsättningarna, vi rekar, säger Andreas Anvestam.

Slutmålet för killarna på dagens tur är att möta sina respektive fruar som är i Lindvallen.
— Vi har varit här tidigare i sommar, vi trivs bra här, även på vintern, säger Henrik Berg.


Leden från Högfället till Östfjällstugan är fyra kilometer lång, efter 2,3 kilometer med asfalt blir det en grusad led. Då har man kommit till Östfjället, där blir leden lite brantare. När man nått den högsta punkten på leden kan man vika av och gå en kort bit upp till Östfjällets högsta punkt som är 870 meter över havet.
Utsikten är fantastisk, det känns som man står på Dalarnas tak. Man ser till Kyrkberget i Lima och hela norra Dalarna. I kikaren syns Städjan och Nipfjället, Vedungsfjället och Härjedalsfjällen. Kanske rentav ända till Långfjället i Dalarnas nordligaste hörn. Fulufjällets branter i nordväst syns också väldigt bra. När man vänder sig västerut kan man se Trysilfjällets toppar i Norge.

Det blåste en del på kalfjället, nere i Östfjällsstugan är det däremot varmt och skönt. Det kommer hela tiden vandrare, löpare och cyklister i en strid ström. Olika dialekter hörs liksom olika språk, förutom svenska är det tyska och holländska som talas. På spången från Gruven kommer ett glatt par från Haninge utanför Stockholm. De hyr en stuga i Gruvens fäbod.

— Vi älskar ju det här, vi har varit här i många år, säger Soilä Johansson.
Det råder ingen tvekan om att de njuter av sin fjällvistelse.
— Det är vandringen, luften, tystnaden och alla trevliga människor som man möter, säger Soilä och Roger Johansson.
De uppskattar spängerna.
— Det är helt fantastiskt lättare att gå när det är blött, man sparar även naturen, säger Soilä Johansson och fortsätter:
— Enda nackdelen är cyklisterna som cyklar bredvid, dom förstör ju naturen, säger hon innan de vandrar vidare mot Högfjället med hunden Buster.


Efter lunchpausen beger sig undertecknad med sällskap vidare. Nu har den grusade leden tagit slut och för att återvända fortsätter vi västerut på en spång förbi Östfjällstjärnen. Efter en kilometer kommer en fyrvägskorsning. Fortsätter man rakt fram kommer man till Syndalen. Tar man av till höger blir det en vandring uppför Källfjället och sedan ner till Källfjällsstugan.
Vi väljer att följa leden söderut ner till Gruven. Det är en 3 kilometer behaglig vandring utför. Enda nackdelen med att vandra nerför fjället är att man inte kan glida på skidor som på vintern. Väl nere i Gruven och Fjällvägen återstår en kilometers vandring till startpunkten vid Högfjällshotellet. Sammanlagt blev det nio kilometer på tre och en halv timme.

Om man ska recensera vandringen så är sträckan Högfjället – Östfjällsstugan – Gruven den absolut enklaste av alla i Sälenfjällen. Man får bra belöning för den lilla ansträngning man gör, särskilt om man gillar storslagna vyer. Till skillnad från Hemfjället och Storfjällsgraven så finns det dock ingen servering, mat och fika får man fixa själv. Bara ett litet tips på vägen, vandra inte i vandrarkängor, det blir för hårt för fötterna på det hårda underlaget. Joggingskor är mjukare och bättre när man inte behöver gå över stock och sten.