Siljan News logo
Annons
Samuel och Kerstin har äntligen slagit upp Skafferidörrarna. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

”Det ska kännas som att vara hemma i sitt eget skafferi. Det här är allas nu!”

Nu har de öppnat! De nyblivna lanthandlarna Samuel Huhmarniemi och Kerstin Wikers Persson har slagit upp dörrarna till Skafferiet i Malungsfors i den lokal som tidigare inrymt den affären Boa.

Att initiativet är uppskattat råder det inga tvivel om. Vid invigningen fyllde den jublande folkmassan gårdsplanen utanför butiken och försäljningen sedan öppningen har varit långt bättre än förväntat.

Att Skafferiet i Malungsfors skulle bli en butik utöver det vanliga har sedan länge varit tydligt. Förvandlingsprocessen av gamla Boa har gömts bakom en skylt med texten ”Drömprojektet pågår” och tillsammans med en grupp av initiativrika bybor har syskonparet Kerstin och Samuel nu äntligen färdigställt den nya butiken som ger Malungsfors tillbaka sin efterlängtade mötesplats och lanthandel.

Skafferiet i Malungsfors
Ett jublande folkhav firade Skafferiöpningen i lördags. Foto: Privat
Annons
En del av gänget som arbetat bakom kulisserna sedan i höstas. Fastighetsägarna Daniel Gustafsson och Jonas Persson, Kerstin Wikers Persson, målaren Ida Bäcke och Samuel Huhmarniemi. Foto: Privat

Nyfikenheten har varit stor, men knappt kunde syskonparet tro sina ögon då de i lördags slog upp Skafferidörrarna och mötte en jublande folkmassa. Hur många som kom till platsen vet man inte riktigt men maten man bjöd på, cirka 600 portioner, tog slut och det gjorde också de 1000 gafflar som fanns förberedda. Över 400 köp gjordes under premiärdagen och uppslutningen var långt över vad de nyblivna handlarna vågat hoppas på.

— Vi stod och märkte varor in i det sista och hade inte tittat ut på hela dagen. Till slut sa vi att nu måste vi öppna dörrarna, trots att vi inte hunnit klart med allt och då stod ett folkhav där och jublade. Det var festivalkänsla här i Malungsfors, berättar Kerstin och Samuel som fortfarande inte riktigt hämtat sig varken efter det hårda arbete som förberedelserna inneburit eller efter den stora uppslutningen vid öppnandet.

Även när Siljan News under tisdagen besöker butiken är det full ruljans. Kunderna kommer, går och många stannar till utanför och pratar. Den lokala mötesplatsen som fattats sedan Boa gick i konkurs är återställd och det är åter liv i byn. Bland hyllorna hittar vi Solveig Gustavsson som arbetade i gamla Boa till stängning. Nu kan hon handla i lugn och ro och är mäkta imponerad över den nya butiken och dess ägare.

— Till detta har jag ropat heja, heja. Byn har varit död sedan Boa stängde, det här är jätteviktigt för byn. Jag är så imponerad av det arbete de har gjort här, säger Solveig.

Skafferiet i Malungsfors
Solveig Gustafsson njuter av att åter igen kunna handla hemma i Malungsfors. Foto: Viktoria Åkesson Forsman
Annons
Skafferiet i Malungsfors
Kassasystemet har hittills fungerat prickfritt och Kerstin och Samuel hjälper kunderna att lära sig den obemannade handlingen genom att finnas på plats lite extra under de två första veckorna. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

I nuläget är Skafferiet i Malungsfors en obemannad butik med öppet dygnet runt. In kommer man med hjälp av en egen tag eller bank-id i telefonen. Över 70 taggar har lämnats ut och aktiviteten i butiken pågår både på dagar och nätter.

— Jag är förvånad över att så många handlar på nätterna, säger Samuel som är den som håller i de tekniska lösningarna.

Digitala prismärkningar gör det enkelt att hålla ordning på priser och lager även om det kommer att vara några veckor nu i början där kunderna behöver ha lite överseende med att allt är nytt och att en och annan felmärkning kan ha smugit sig in. Systemet har inneburit en tung investering men är nödvändigt för att butiken ska kunna vara tillgänglig på det sätt som syskonparet vill och i och med att det i nuläget inte behövs bemanning i kassan betalar investeringen på sikt sig tillbaka.

De första veckorna finns dock Samuel och Kerstin på plats under en stor del av dagarna. Hjälp får de dessutom från gänget som redan från start funnits med och renoverat. Kunderna vänjer sig vid den obemannade kassan som hittills fungerat prickfritt. Om trycket på butiken fortsätter att vara så stort som det varit nu i starten tror Kerstin och Samuel dock att det kan bli aktuellt att anställa någon för att arbeta i butiken.

— Det ser ut som att det kommer att bli aktuellt. Vi har velat ha kontroll på alla kostnader, det finns en del tunga poster att komma i kapp med och nu i början behöver vi vara här själva för att lära oss. Sedan gäller det att hitta personen som kan förmedla hela vårt hjärta vidare här i butiken, säger syskonparet.

Ja hjärtat finns verkligen här i Skafferiet. Musiken strömmar ut ur högtalarna och inredningen är noggrant planerad in i minsta detalj och genomförd med hjälp av återbruk, bland annat med gamla betongpannor från byn och över 100 år gamla inredningsdetaljer. På en gammal skänk prunkar blommor och grattishälsningar från invigningen och en kaffeautomat ska snart komma igång så att kunderna kan njuta av en gratis kaffe medan de handlar.

— Tanken är att det ska kännas som att vara hemma i sitt eget skafferi. Det här är allas nu! Vi brukar skoja om att ställa en skohylla i hallen, skrattar Kerstin.

Skafferiet i Malungsfors
Blommor och gratulationer fyller skänken som snart ska bjuda kunderna på kaffe. Foto: Viktoria Åkesson Forsman
En lek med ord på Forsmål hyllar kunderna som ”törs” handla i byn. Foto: Viktoria Åkesson Forsman

Syskonparet månar om sina kunder och tilliten är stor.

— Det känns lite konstigt, när vi har gått hem vid tio på kvällen har det varit kunder i butiken och när vi kommer vid sju på morgonen, då är det också någon här. Vi litar på dem som är här och sover gott på nätterna, berättar Kerstin och Samuel.

Det har varit en rejäl utmaning så klart. På kort tid hanterades mängder av varor för att få butiken igång och innan dess arbetades det hårt med renoveringen. Flödet av färskvaror är det klurigaste att få till.

— Det är verkligen ett medskick. Handla färskvaror i den butik du gillar, för det är det som gör skillnad. Allt annat håller länge, säger Samuel.

Projektet som pågått bakom stängda dörrar och som en dröm i tanken har nu blivit verklighet. Malungsforsborna har sin butik och syskonparet Samuel och Kerstin har sin verksamhet. Vårsolen lyser och de sociala ytor som ställts i ordning utanför butiken används flitigt. Här finns en plats att trivas vid.

— Jag börjar märka att ”att-göralistan” krymper och vi börjar kunna andas lugnare. Det känns roligt och inspirerande, som att man fyller ett större syfte här, säger Samuel innan det åter igen är dags att packa upp varor och hjälpa kunderna till rätta med det nya kassasystemet.

Läs även: