
Boa blir Skafferiet – Entreprenörskraft och hundratusentals kronor från byborna
Ett gäng entreprenörer i Malungsfors samlas kring hjärteprojekt Boa, som nu blir Skafferiet. Bakom en skylt på dörren med texten ”Drömprojekt pågår” arbetas det för fullt.
— Vi vill bo här! Vi har valt att göra det och då vill man också skapa bra förutsättningar för sin familj och andra att fortsätta bo här, säger Kerstin Wikers Persson.
Det går att ta på stämningen av framtidstro, drivkraft och gemenskap när Siljan News välkomnas in i den gamla byggnaden som i många år huserat Boa i Malungsfors. Under förra året gick verksamheten, som drevs av byborna genom en ekonomisk förening, i konkurs och sedan dess har den naturliga mötesplatsen som affären tidigare inneburit saknats i byn.
— Det har varit så tråkigt sedan Boa stängde. Helt öde och sorgligt, säger Erik Gustafsson.
Den gemensamma kraften i Malungsfors och viljan att få byn att leva är dock förbluffande stark. Var och en drar man sitt strå till stacken och när ett gäng entreprenörer, vars visioner krokade i varandra, slog sina kloka huvuden ihop, ja då skapades det magi. När pengarna inte räckte till, då slöt ett gäng generösa och engagerade bybor upp med en insamling på flera hundra tusen kronor.

Tiden med Boa var stundom en vinglig resa. Det var i längden svårt att driva butik som ekonomisk förening utan det tydliga drivet och ledarskapet som en enskild ägare har. När butiken stängde väcktes en oro hos många bybor över vad som nu skulle hända med huset. Daniel Gustafsson och Jonas Persson bestämde sig för att göra vad de kunde för att bevara byggnaden i byn och efter många om och men lyckades de till slut köpa loss fastigheten som med sitt optimala läge precis vid vägen har god potential trots att skicket är eftersatt.
— Ambitionen var att fastigheten inte skulle hamna i fel händer. Det fanns inga planer i byn då men det började pratas om skiduthyrning vilket vi inte tyckte låg i byns intresse, berättar Daniel och Jonas.
Att hitta en intressent för att driva butik i byn var dock inte lätt. Frågan ställdes till flera av de större kedjorna, utan napp. Men när Jonas svägerska Kerstin Wikers Persson fick nys om det hela ringde hon genast sin bror Samuel Huhmarniemi.
— Jag sa, vet du att nu har de köpt Boa! Vi har båda arbetat i butik och tänkt på att bli handlare. Det var perfekt timing och inte svårt att ta beslutet. Vi tänkte, nu kör vi, berättar Kerstin och Samuel.
Syskonparets ambitioner om att driva butik föll väl ut hos Daniel och Jonas och planerna om en butik med stor tillgänglighet och en genuin känsla kunde börja smidas.
— Hade det inte varit för att Samuel är så driftig och duktig på teknik hade jag inte vågat satsa, säger Kerstin och syftar på det tekniska system som krävs för att kunna erbjuda en obemannad butik där kunderna själva kan öppna dörren med hjälp av app, bank-id eller en nyckel-tag.
— Det kändes väldigt viktigt att alla ska kunna använda butiken. Många äldre har inte den tekniska utrustning som krävs för att kunna låsa upp digitalt, men då kan vi lösa det med nyckel-tag, berättar Samuel.

Tillsammans med företaget 24Food har de skapat en egen lösning som är anpassad efter butikens behov och på så sätt kan de ha öppet dygnet runt. Planen är dock att även ha personal på plats en stund några dagar varje vecka.
Att gå från idé till handling när det gäller att få den gamla Boa att åter igen bli till butik är dock en krävande process, både vad det gäller tid, arbete och pengar.
Ansökningar om bidrag från Region Dalarna och Länsstyrelsen förbereddes under sommaren och lämnades in i början av augusti och en låneansökan lämnades in till banken. Svaren, som till slut blev positiva, lät vänta på sig till i december och så länge hade syskonparet inte tänkt att vänta för att komma igång med arbetet. Speciellt inte då hjälp dök upp från alla möjliga håll.
Rörmokare Erik Gustafsson tillsammans med Jonas dotter Ida Bäcke som är målare slöt snabbt upp för att hjälpa till och hjälp med att snickra kom från fastighetsägarna. Tak, väggar, ja allt har rivits ut och man började om från noll.
— Allt är nytt, det är otroligt många timmar som vi arbetat här på kvällar och helger, berättar gänget som samlats för att berätta om sitt gemensamma projekt.
— Vi lägger vår fritid, men det är otroligt värdefullt. Vi investerar mycket och vi investerar för byns utveckling, fortsätter de.
Innan stöd- och låneprocessen startade gjordes en insamling i byn vars invånare skrapade ihop till ett privat riskkapital på flera hundra tusen kronor.
— Det de har bidragit med är det absolut avgörande. Vi gör det mot alla odds. Det är inte många i Sverige som får en sådan här möjlighet, säger Samuel.

Bitarna har fallit på plats, en efter en. Till och med franchisegivaren 24Food, som hjälpt till med systemet för obemannad butik, hörde själv av sig efter att ägaren Jack Berggren sett skylten på dörren när han passerade byn på sin väg till familjen i Sälen.
— Jack har lokal anknytning och är mån om att det ska bli bra och att vi ska göra vår grej, berättar Samuel.
Skafferiet, som den nya verksamheten kommer att heta, kommer förhoppningsvis att kunna ta emot sina första kunder under våren, helst innan snön försvinner. Men det är mycket som ska klaffa!
— Vi får hoppas på mycket snö, säger Erik och alla bryter ut i ett gapskratt.
Man siktar på att starta med ett basutbud med plats att fylla på efter hand då kundernas efterfrågan får styra. Samma bredd som en större butik kommer kanske inte att kunna erbjudas, men tillräckligt för att kunna ledigt laga frukost, lunch och middag ska det absolut vara, precis som hos tidigare Boa.
— Vi vill följa hur köpmönstret ser ut. Det finns ingen dokumentation kvar över hur man sålt tidigare men nu loggar vi allt. Så småningom kommer vi förhoppningsvis kunna erbjuda mer lokalproducerat, berättar Kerstin och Samuel.
En vara, en aningen oväntad sådan, är dock extra viktig.
— Vi kommer att avsätta en särskild plats för den finska senapen och den kommer vi att prispressa, skrattar Samuel och Kerstin och förklarar att de är uppväxta med just den varan och nu kan de äntligen göra den mer lättillgänglig.
Snickare, rörmokare, målare, en tekniknörd, en möbeldesigner som hjälper till med butiksinredning, en projektledare glöd utöver det vanliga och en hjälpsam lokalbefolkning. Det sprudlar om gänget i den gamla butikslokalen som skojar och skrattar medan visionerna skapas. Men de understryker också vikten av den perfekta sammansättningen av kompetenser.
— Det hade aldrig gått utan alla dessa komponenter, säger Kerstin.
— Vi saknar egentligen bara en ”egen” elektriker, tillägger hon med glimten i ögat. Och vem vet, kanske finns det någon elektriker med några timmar över någonstans i grannskapet.