
Stjärnkockar bakom Hyttans nya restaurangsatsning
Säfsen Resort i södra Dalarna fortsätter att expandera, och just nu växer den nya restaurangen Hyttan fram – detta med en satsning på smakrik mat, modern känsla och stark lokal förankring.
Restaurangen öppnar den 21 december och blir ett nytt nav för matupplevelser i området. Bakom satsningen står två meriterade profiler inom svensk gastronomi: Roger Hjälm och Anders Johnsson. Tillsammans har de skapat ett matkoncept som förenar erfarenhet, innovation och hållbarhet.
Deras vision är en helhetsupplevelse där smak, kvalitet och omtanke om miljön står i centrum. När konceptet är färdigutvecklat lämnas det över till Säfsen Resorts driftsorganisation för fortsatt förvaltning.

Roger Hjälm är en välkänd aktör inom restaurangvärlden, med flera prisbelönta koncept och lång erfarenhet av att utveckla gastronomiska helhetsupplevelser både inom restaurang och stora event. Anders Johnsson är en av Sveriges mest meriterade ekokockar och har utmärkelserna Årets Ekokock och Årets Hållbarhetskock 2020. Han är dessutom författare till kokboken HÄRIFRÅN, utsedd till Årets kokbok 2021.
Anders engagemang för hållbar gastronomi och småskaliga ekologiska råvaror präglar Hyttans inriktning.
”Det är fantastiskt kul att få vara med och sätta hela matkonceptet, känslan och helheten på Hyttan, det blir verkligen en härlig, inbjudande restaurang med kanongod mat som jag själv ser mycket fram emot att besöka tillsammans med min familj och vänner i vinter”, säger Anders Johnsson i ett pressmeddelande.
Hyttan hämtar inspiration från Dalarnas traditioner, hantverk och natur. Här möter fjällens friskhet den svenska skogens smaker i en miljö som beskrivs som alpin med svensk själ. Maten är rustik och lagad med kärlek till både platsen och gästen. Sharingkonceptet står i fokus, där råvaror från Dalarnas skafferi får ta plats i moderna tolkningar.
”Vi vill inspirera till att dela måltiden, precis som man delar minnen, skratt och stunder tillsammans”, säger Roger Hjälm.
En av Hyttans signaturrätter blir deras Alp fondue från Dalarna – en ny tappning av klassikern där oljan byts ut mot en smakrik buljong. Tunnbröd får en central roll, och tillsammans med vilt och naturliga lokala råvaror skapas en rätt som både känns bekant och överraskande.
När Hyttan öppnar i december kommer gäster att mötas av långt mer än bara mat. Restaurangen rymmer även en bar, en lounge för avkoppling, en stämningsfull öppen spis, ett fik för snabba och långsamma fikastunder och en uteservering som bjuder in till att njuta av mat och dryck i friska luften.