Siljan News logo
Annons
Siljansnäs hotell med Jonas Schenkel i spetsen tar över driften av restaurangen i Granberget Foto: Oskar Lindberg

”Vi vill utveckla destinationen Siljansnäs”

I april rapporterade vi att kommunen beslutat att gå ut med ett anbudsförfarande gällande driften på restaurangen i Granberget vilket man planerat ett tag men som inte blivit av under pandemiåren. Nu står det klart att det blir en ny entreprenör som tar över och det är Jonas Schenkel som äger och driver Siljansnäs hotell.

— Vi vill utveckla destinationen Siljansnäs och det passar jättebra för oss nu att kunna bygga mer av ett helhetserbjudande för våra kunder, säger Jonas Schenkel.

Annons
Granberget syns från hotellet i Siljansnäs. Foto: Oskar Lindberg

Tidigare var kontraktet på driften av restaurangen ettårigt och det innebar begränsningar vad det gäller utvecklingen av verksamhet på Granberget, något som både den tidigare entreprenören och kommunen pratade om när upphandlingen startade i våras. Det nya kontraktet som upphandlats är på tre år och därmed kommer det finnas större möjligheter att vidareutveckla verksamheten över en längre period.

— Vi har massor av idéer men först vill vi komma igång och testa hur det funkar över jul då vi hoppas på många besökare, då kan vi få lite första intryck av vad som det fungerar och återkoppling från kunder, vad man gillar och vad man saknar, säger Jonas Schenkel

Det är ganska högt tryck under vissa veckor (jul- och sportlov) och sen ganska lugnt under andra tider hur tänker ni kring det? 

— Vi har ju verksamhet på Öland och här i Siljansnäs och vi är vana att klara av att servera många under högsäsong, sen funderar vi på olika idéer för att kunna ha ett bra erbjudande under de lite lugnare veckorna också, kanske samarbeta med skolor som har friluftsdag eller föreningar som har aktiviteter på berget, säger Jonas.

— Under högsäsong finns det även möjlighet att ställa ut en grill och servera lite enklare mat utomhus för den som bara vill ta en hamburgare i farten, fortsätter han.

Inga skidåkare ännu men om ett par månader blir det full fart i backen och restaurangen igen. Foto: Oskar Lindberg

Hur kommer ert erbjudande att skilja sig från det som varit? 

— Det finns en del krav i upphandlingen och i grunden innebär det att det blir ganska klassisk ”skidrestaurangsmat” med till exempel hamburgare och soppa och ett kafésortiment. Sen kommer vi såklart försöka sätta vår twist på det hela, säger han.

— Vi har ju även möjligheten för våra hotellgäster, och för de som bor i stugbyn här intill som vi samarbetar med, att erbjuda en helhetslösning med liftkort, skidhyra och mat både på hotellet och i backen. Vi har gjort en del av det tidigare men nu blir det ännu bättre förutsättningar för det, fortsätter Jonas Schenkel.

Det är nu snart två år sedan Jonas tog över Siljansnäs hotell och det var mitt under pandemin, nu har verksamheten rullat ett tag och det har varit många besökare under sommaren och nu under september har man också haft nio konferenser på hotellet som är öppet året om.

Annons
Jonas Schenkel som äger och driver Siljannäs Hotell berättar om planerna för restaurangen i Granberget. Foto: Oskar Lindberg

Samtidigt finns det en del osäkerheter om det ekonomiska läget just nu med ökande priser och räntor som pressar privatekonomin för många. Hur kommer kunderna välja att göra inför den kommande säsongen, kommer man välja att stanna hemma helt eller kommer de kanske välja att åka till Granberget/Siljansnäs där vi kan ha ett kostnadseffektivt erbjudande för barnfamiljer? Det är frågor som Jonas Schenkel ställer sig själv just nu.

Nu ser man dock framförallt fram emot att snart få tillgång till den nya restaurangen och börja förberedelserna inför den kommande vintersäsongen som börjar kring Lucia om vädret tillåter med förhoppningen om massor av gäster över jul och nyår.

Läs även:
Annons
Annons
Annons
Annons