Den lilla ljusblå Steyer Puch 500 från -62 drar en tank om året.

”Vi lever på hoppet”

Dela:

Gänget som arrangerar Åkdon & Termos i Leksand har valt att ställa in sommarens första träff som skulle arrangerats den 12 maj. Åkdon & Termos har nu många år på nacken och har blivit en träffpunkt för alla som är intresserade av just åkdon. Träffarna brukar i snitt locka runt 400 åkdon per gång och då kan du snabbt räkna ut att om det sitter två till tre personer i varje så blir det mycket folk. Lägg därtill publiken som kommer för att strosa runt de uppställda ekipagen.

— Vi är åtta personer i arrangörsstaben och fem är i riskzonen vad det gäller coronan. Arrangemanget är för stort för att dra runt på tre personer, sen finns det andra anledningar som att vi inte kan garantera två meters mellanrum mellan besökarna. Sen vet vi ju inte hur många som kommer från gång till gång och att nu taket är satt för 50 personer. Det var ett lätt beslut att ta, säger Anna Johansson i arrangörsgruppen.

Träffarna arrangeras en gång i månaden från maj till september.

— Vi har inte gett upp vi tar det månad för månad för att vi vill skall ingen tveka om. Det här är det roligaste som finns, vi lever på hoppet. Men vi tänker inte utsätta varken våra kollegor eller någon besökare för något så okontrollerbart som viruset kan föra med sig, säger Anna.

Anna Johansson

Själva grundidén till Åkdon & Termos är att bilarna står still och istället för cruising så är det strosing. Folket går runt och tittar på åkdonen.

— Vi har haft en dialog med Leksands kommun som var positiva till att vi skulle köra. Men dels så mäktar vi inte med att dra runt på tre personer och det där med att alla skulle sitta kvar i sina bilar strider ju lite med tanken bakom det hela. Folk ska kunna umgås, titta på åkdonen och ta en fika, säger hon.

Första träffen ställs alltså in men hur det blir framöver är osäkert.

— Låt säga att vi måste ställa in i juni vad kommer då att hända när vi kör i juli? Då riskerar vi att få en invasion istället, om det blir fint väder.

Allt var förberett inför sommarens träffar när viruset slog till.

— Ja, och vi får mycket fin respons på det vi gör. Företagen som sponsrar våra lotterier skänker med glädje priser till oss, trots de numera svåra tiderna. Det är vi mycket tacksamma för, avslutar Anna Johansson.

Foto: Anders Theodorsson
Mats Ingels
Mats Ingels
mats.ingels@siljannews.se
    Dela: