Siljan News logo
Annons
Odet van Zonneveld, Martin Blomberg och Mats Nobelius har fått nog – kräver att all gratiscamping förbjuds.

”Vi kräver att kommunen förbjuder gratis ställplatser”

Efter flera års arbete och försök att få till en förändring har nu campingägarna i Leksands kommun fått nog. Nu får det vara slut på möjligheterna till gratis campande menar Mats Nobelius, Leksand Strand, Odet van Zonneveld, Västanviks camping samt Martin Blomberg från Siljansnäs camping.

Redan för två år sedan berättade Siljan News om Odet van Zonnevelds kritik mot kommunen och deras oreglerade dygnsparkeringar där husbilar och husvagnar kan ställa sig helt gratis.

— Vi måste hela tiden investera för att uppfylla alla regler och tillstånd. Det handlar om väldigt mycket pengar. Att kommunen då kan erbjuda gratis campingplatser utan att behöva uppfylla samma krav och regler som oss, det känns inte rätt, säger Van Zonneveld.

Annons

I fredags träffades campingägarna för att diskutera situationen och tillsammans komma överens om en kravlista att lämna in till Leksands kommun. Efter att i flera år stridit var och en för sig utan resultat går campingarna nu istället samman för att bilda en gemensam kraft.

— De här tankarna har gnagt under en lång tid och vi känner att det inte kan stämma att kommunen kan ha 24 timmarsparkering helt oreglerat och helt gratis för klass 2-bilar vilket är den grupp husvagnar och husbilar tillhör. Vi har fyra fina campingplatser utspridda i Leksand och att kommunen då kan ha dessa ställplatser helt gratis, det sticker i ögonen något fruktansvärt mycket. Speciellt nu i och med coronaviruset när vi har halvtomma campingplatser allihop. Varje morgon ser vi husvagnar och husbilar vid Kulturhusets parkering, vid Fornbybanken, Leksandsbröd, Clas Ohlson, längs med riksvägen, Granberget, Björkberget, ja det gör väldigt ont, säger Mats Nobelius.

Uppskattningsvis står det mellan 50-70 ekipage varje dygn vid ställplatserna under högsäsong. Förutom den ekonomiska förlust campingarna drabbas av menar man att det dessutom innebär en ekonomisk förlust även för kommunen samt att lokalbefolkningen stör sig på husbilarna och husvagnarna.

— De står bland annat vid rastplatser och utkiksplatser. Nu är det ingen som kan se någonting mer än sidorna av husbilar. De skräpar dessutom ner, öppnar avloppstankar på gräsmattan, tankar vatten, använder toaletter. Allt det bekostas av kommunalskatten. Då slår det riktigt hårt mot oss och det blir helt paradoxalt egentligen. Våra campingar står mer eller mindre tomma, men det är klart, när kommunen erbjuder kostnadsfria parkeringar och ställplatser så är det inte konstigt att folk ställer sig där. Vi har ingen chans att konkurrera med det, säger Martin Blomberg.

Mats Nobelius lyfter fram midsommarhelgen som det kanske största mardrömsscenariot.

— Då står det 200 ekipage runt Tegera arena. Skulle vi få fulla campingar istället hade vi kunnat anställa mer personal, vi hade kunnat börja höja priserna litegrann eftersom det är utbud och efterfrågan som styr och på det sättet tjäna mer pengar för att utveckla våra anläggningar ännu mer.

— Sen ska man komma ihåg att även kommunen skulle tjäna på det eftersom vi betalar kommunalskatt. Tjänar vi bättre kommer även kommunen tjäna mer i slutändan. Kommunen får dessutom inte konkurrera med lokala företagar. Det blir en ren förlust för kommunen och jag kan faktiskt inte begripa det här. Kommunen betalar för sophantering, toaletterna, städning, allt det här betalar de med skattepengar samtidigt som de inte får in ett enda öre, fyller Martin Blomberg i.

Att 24 timmarsparkeringar ska fortsätta finnas men enbart för personbilar har campingarna inga problem med. Att man däremot tillåter husvagnar och husbilar att ställa sina ekipage på dessa platser är något campingägarna nu kräver att kommunen ska förbjuda.

— Vårt krav är att förbjuda ställplatser i hela kommunen. Alla ska istället hänvisas till våra campingar och anläggningar, säger Mats Nobelius.

Kommunens campingar har som sagt drivit både frågan om de kostnadsfria ställplatserna men även om skyltningen till campingplatserna där Västanvik och Siljansnäs campingar ställer sig frågande.

— När man kommer in i Leksand finns det inga hänvisningar till oss utan enbart till Leksand Strand. Vi tycker att det antingen ska vara skyltat till alla eller inte till någon. Kommunens argument har varit att man inte vill ha några tunga fordon över Leksandsbron, men då är det lite lustigt att man skyltar till Leksands Strand på Åkerösidan när vi inte får synas på Noretsidan, säger Odet van Zonneveld.

Just dialogen mellan kommunen och campingarna är något man inte tycker fungerar som man vill.

— Ja, vi upplever att vi borde bli tillfrågade mer från myndigheter och kommunens sida. Exempelvis när parkeringsreglerna ändrades för ett antal år sedan just med de här 24-timmarsparkeringarna. De har inte frågat oss vad vi tycker om det. Vi skulle säga med en gång att kommunen självklart inte får konkurrera med gratis campingplatser, det går bara inte. Inte när vi lägger ned så pass mycket pengar som vi gör i våra anläggningar, säger Mats Nobelius.

Annons

Van Zonneveld berättar hur man i Västanvik tvingats till stora investeringar med att flytta in alla vattenkranar inomhus på grund av oönskade gäster. I andra europeiska länder finns dessutom olika forum som tipsar om gratis campande i Sverige.

— Det kommer ekipage från gratisplatserna till vår camping för att försöka fylla på alla tankar, tömma tankar och kasta sopor som vi måste betala för. Var går gränsen? Det är inte rättvist.

Vad har ni fått för svar från kommunen i tidigare samtal kring ställplatserna ni vill ska försvinna?

— Jag hade ett möte med kommunen i maj om det här. Deras argument till att människor ska kunna stå gratis inne i centrum är att det gynnar den lokala handeln. Men det är dagtid, det är inga affärer som har öppet på nätterna. Sen även att campinggäster vill ha en lite billigare plats att stå på. Vad kommunen gör är att de gynnar en liten del av handeln och möjligtvis restaurangerna på kvällarna. Men vilka är det de förstör för? Jo oss som är verksamma inom campingbranschen. De fäller krokben för oss, säger Mats Nobelius.

Förutom kravet på kommunen berättar campingägarna att men dessutom är villiga att kompromissa. Tillsammans är man redo att erbjuda 50 ställplatser med lägre kostnad än vanliga campingplatser.

— När vi nu ställer krav på kommunen vill vi samtidigt vara med och hjälpa till. Låt oss fixa iordning ställplatserna istället. Då har vi mer kontroll samt att vi får chansen att tjäna ytterligare några kronor, fortsätter Nobelius som berättar att ett nytt möte med kommunen ska äga rum efter sommaren då man också kommer lämna in den kravlista man satt ihop.

Om kommunen inte går med på era krav, vad gör ni då?

— De måste börja lyssna på oss, så är det bara. Vi kommer inte ge oss förrän vi får rätt i den här frågan. Det är många invånare som står bakom oss och som stör sig på alla dessa ekipage. Skulle vi mot förmodan inte komma fram till en överenskommelse kan vi gå vidare ytterligare till bland annat konkurrensverket då vi anser att kommunen bedriver illojal konkurrens. Jag tror dock vi kommer hitta en lösning, säger Nobelius.

Årets sommar har varit minst sagt tuff. Beläggningen vid Leksand Strand och Västanviks camping har uppgått till endast 30 procent av kapaciteten medan det i Siljansnäs varit ännu lägre.

— Har vi 1000 ekipage hos oss en bra sommar så är det cirka 3000 personer som äter på pizzerian, tankar ute i Siljannäs, handlar på Tempo, och så vidare. Det är viktigt för hela byn, säger Martin Blomberg.

Att campingarna kämpar med låga bokningsavtal, personal som sägs upp samt löner som skärs ner eller uteblir samtidigt som Leksands kommun erbjuder dessa gratisplatser, det är det som gör ondast menar campingägarna.

— Varför ska vi låta folk stå gratis när vi faktiskt kan ta betalt? Jag förstår inte överhuvudtaget! Ställplatser finns vid fler orter men då koster det pengar. Leksand har valt att ge bort platserna gratis. Det är helt otroligt. Om vi kan komma fram till den här lösningen kommer det bli bättre för hela Leksands kommun där turismen är otroligt betydelsefull. Det gäller att jobba professionellt hädanefter och inte känna att vi har en konkurrent i form av kommunen, avslutar Mats Nobelius.

Läs även:
Annons
Annons
Annons
Annons