
Värmeböljor påverkar äldre negativt
På Björkbackens servicehus får vi möta undersköterskan och kvalitétsledaren Karin Wilhelmsson. Hon berättar hur deras rutiner ser ut när de nås av värmeböljor på boendet under sommaren. I rutinerna ingår vätskelistor som ser hur mycket de äldre personerna har druckit samt att de äldre får i sig vätskerik kost och vätskeersättning för att hålla vatten- och saltnivåerna balanserade.
— Vi påminner alltid varandra hur viktigt det är för de äldre med extra vätska. För redan innan sommaren så är det många svårt som har svårt att få i sig vätska, säger Karin Wilhelmsson.

Vid värmeböljor är äldre generellt känsligare, eftersom de kan ha en sämre förmåga att känna törst. De har också svårare med temperaturreglering. Om äldre inte får i sig tillräckligt med vätska så blir blodet mer koncentrerat och risken för att få blodpropp ökar. Dessutom så kan hjärtat få svårare att slå och pumpförmågan blir sämre, vilket kan resultera i allvarlig hjärtsvikt.
Många äldre tar ofta mediciner som kan öka deras hälsoproblem vid värmeböljor. Detta på grund av att vissa mediciner påverkar kroppens förmåga att anpassa sig till värme- och vätskebalansen.
— Det är framför allt cirkulationsproblem som gör att äldre personer kan ha det extra jobbigt under värmeböljor, säger Karin Wilhelmsson.
På plats på Björkbackens servicehus får vi se ett flertal fläktar utplacerade och även dörrar som står på glänt för att släppa in ny luft och vädra igenom byggnaden. Dessa saker är också viktiga för att det ska bli svalt och skönt för de äldre.
— De större fläktarna har vi utplacerade där de äldre oftast brukar vara och umgås, så exempelvis i köket, säger Karin Wilhelmsson.

På kylskåpet får vi även se vätskelistor, dessa kryssar de äldre i när de har druckit. Detta är ett bra sett för personalen att hålla koll på hur mycket vätska de äldre fått i sig.
Vilka tecken tyder på att en äldre person har påverkats negativt av värmen?
— Tecken kan vara att personen blir lös i magen. Man kan få feber utan annan symptom, du kan också märka om personen är mer trött och slö. Och att andningen blir ytligare, då behöver man agera, säger Karin Wilhelmsson.