Siljan News logo
Annons

Stigar ska sätta Siljansnäs på biking-kartan

Hur vill vi leva i Siljansnäs?

Den frågan ställer sig Siljansnäs Sockenförening där Christer Alm är styrelseledamot. Alm flyttade till Siljansnäs för fyra år sedan och har redan varit med om att ”få igång” Siljansnäs igen. Bland annat har hela byn fiber sedan några år efter långdragen process. Men hur skall man utveckla Siljansnäs och dess olika besöksmål? Ett stort pussel att lösa enligt Alm.

— Fram till 1974 var Siljansnäs en egen kommun innan det togs över av Leksand. På 70-talet fanns det tre eller fyra olika livsmedelsbutiker, en distriktssköterska, en bank och ett postkontor i byn.

Christer Alm är en av många personer som aktivt jobbar för att sätta Siljansnäs på kartan för fler personer än dem som känner till byn idag. Alm har granskat statistik för Sverige och är helt säker på vad man bör satsa på för att få fart på hela byn igen.

— Besöksnäringen. Snart kommer den vara en av dem absolut viktigaste i hela Sverige.

Alm är dock tydlig med att satsningen på besöksnäring inte är detsamma som att Siljansnäs skall bli någon form av resort.

— Vi är absolut inte ute efter någon turistinvasion. Vi vill få igång saker helt enkelt.

Annons

En av satsningarna är riktade mot friluftsliv och naturupplevelser vilket är något som ligger helt i tiden för tillfället. På tre av Siljansnäs berg, Björkberget, Hallberget och Uvberget, finns milvis med stigar som man nu valt att rusta upp. Cykling, vandring, ridning och skidåkning på vintrarna är aktiviteter som samtliga kommer kunna nyttja stigarna.

— Vi har pratat med alla 67 markägare vars mark stigarna går över om att vi vill få upp dessa igen. Initiativet har tagits emot positivt, berättar Alm.

Att det blivit en satsning på just stigar och cykling har sina förklaringar. Dels var det var byinvånarna själva lyfte fram tillsammans med att hålla rent från sly runt sjöarna. Dels handlar det om att man ser en stor möjlighet till ökad cykelturism och nu också fått ett ekonomiskt stöd på 85 000 kronor från Leksands Sparbank.

 

— Det är dock viktigt att påpeka att det är de gamla skogsstigarna vi vill få igång. Vi är inte ute efter att bryta någon ny mark.

En del i satsningen är att bli medlem i ”Biking Dalarna”, ett samarbete mellan orter som erbjuder högkvalitativa cykelupplevelser. Säfsen, Malung-Sälen, Rättvik, Falun, Mora, Idre och Orsa Grönklitt är de orter som ingår i Biking Dalarna just nu där alla orter har gemensamma ledmarkeringar, gradering över de olika ledernas svårighet samt att kringservicen vid lederna håller en god standard.

— Intresset för ”biking” har vuxit lavinartat de senaste åren. Såväl Sälen som Säfsen har fått en större turism även under sommaren tack vare sina satsningar. Visst, allt börjar småskaligt, men vi har många fina möjligheter här i Siljansnäs som kan gynna hela orten. Det gäller bara att öppna ögonen, säger Alm.

Det sockenföreningen vill göra med stigarna är att röja undan sly från sidorna så det blir fritt spelrum en meter åt varje håll från stigmitten. Dessutom vill man märka upp stigarna med exempelvis distans och svårighetsgrad.

— Gentemot markägarna har vi dessutom tagit på oss att inför förhållningsregler för att hålla det schysst kring stigarna.

Christer Alm.

Alm tar upp destinationsutveckling och dess betydelse. Det måste finnas något att göra för att locka besökare till Siljansnäs.

— Men vi är inte ute efter samma publik som åker till exempelvis Sälen. Vi vill att våra stigar skall tilltala familjer, barn och vuxna att komma till Siljansnäs och göra något tillsammans.

Tanken är att Björkberget ska ha en sträckning på en mil. Hallberget och Uvberget planeras ha varsin femkilometersslinga där Hallberget skall vara den led som graderas svårast. Skulle satsningen falla väl ut är Alm säker på att det kommer att märkas av i hela Siljansnäs.

— Besökare som gillar cykel, vandring eller skidåkning kommer säkert dra även andra turister som lockas av något annat som finns i byn. Det skulle betyda jättemycket, avslutar Christer Alm.

Annons
Annons
Annons
Annons