
”Spännande med en aktivitet som triggar hjärnan och fantasin”
Barnen och ungdomarna i Leksand har precis avverkat första veckan av sitt välförtjänta sommarlov. Många veckor återstår och det kanske finns några kreativa och idérika ynglingar där ute som skulle vilja gnugga geniknölarna, utmana sig själva och samtidigt göra skillnad för samtliga invånare i kommunen? Då är Sommarskaparna något för er.
Minna Smångs, Brita Klingberg och Marcus Larsson har slagit sina kloka huvuden ihop och lanserar nu en vecka där kreativitet står i fokus.
— Jag och Marcus hade kontakt om ett annat projekt då jag nämnde en innovationstävling jag deltog i när jag var yngre. Jag minns att jag tyckte den var väldigt rolig och någonstans var det nog där som mitt eget entreprenörskap föddes. Det tog inte lång tid innan jag och Marcus hade diskuterat fram en plan för vår egen tävling vilket nu istället landat i en hel vecka med aktiviteter och utmaningar, berättar Minna Smångs.
Smångs jobbar till vardags för UF Dalarna, Brita Klingberg är en av medarbetarna på Leksands kommuns näringslivsavdelning och Marcus Larsson började för några månader sedan en tjänst hos Företagarna. Den här aktiviteten gör trion dock på sin fritid och som ni märker är det tre personer med god kunskap och erfarenhet kring entreprenörskap och företagande. Man har också ett brinnande intresse för detsamma, ett intresse man vill sprida vidare genom Sommarskaparna.
— Lovaktiviteter förknippas ofta med idrott, rörelse och motion vilket inte passar alla. Därför känns det väldigt spännande att erbjuda en sådan här aktivitet som istället triggar hjärnan och fantasin. Någonstans vill vi försöka få fram och visa vad kreativitet och innovation kan leda till. Det kan vara allt från att hitta på ett nytt mönster och konstnärskap till det vi tre jobbar med dagligen, att vända upp och ner på olika produkter, titta på dem från olika infallsvinklar eller att komma på någonting helt nytt och eget, säger Klingberg.
Men hur fungerar då Sommarskaparna? Jo, varje dag, måndag till fredag, under vecka 30 presenteras ett nytt uppdrag för de barn som deltar. Uppdraget kommer från lokala företag som valt att vara med i projektet och presenteras på Sommarskaparnas Facebooksida och TikTok-konto. Sommarskaparna är alltså en digital vecka där barnen kan befinna sig var som helst men ändå kunna delta.
När Larsson, Smångs och Klingberg pitchat idén för företagen har responsen varit otroligt positiv.
— Samtidigt som vi vill stimulera och utmana barnen ser vi Sommarskaparna som ett ömsesidigt utbyte vilket vi också förklarat för företagen som är med. Själva grundpelaren för dem att vara med är att barnens idéer och kreativitet kan göra nytta och bli till verklighet, förklarar Marcus Larsson.
Två samarbetspartners är Leksands kommun och Café Alé som kommer ha med sig varsin utmaning kopplade till kommunens nya bostadsområde Lummerhöjden och den yta för spontanidrott och lekplats som är planerad samt att den populära glasskiosken vill lansera en helt ny glasstrut av modell jättestor.
— Uppdraget kopplat till Lummerhöjden är ett av de ordinarie uppdragen medan glassuppdraget är ett extrauppdrag vilka kommer dyka upp lite då och då. Uppdragen släpps klockan 10 varje förmiddag och sex timmar senare, klockan 16, kommer barnen få presentera sina idéer vilket sker digitalt. Vissa av uppdragsgivarna kommer premiera varje dags bästa idé och dela ut ett poäng för Dagens Snilleblixt då hela veckan är en enda lång tävling med Snillevinsten som förstapris. Alla som deltar kommer dock få någonting med sig efter avklarad vecka förutom all erfarenhet och förhoppningsvis ett roligt minne att bygga vidare på, säger Brita Klingberg.
— Tanken är att barnen ska jobba enskilt, men skulle det vara så att en kompis eller ett syskon också är med så får man självklart samarbeta under dagen. Presentationerna ska dock vara individuella, fortsätter Minna Smångs.
Vilka hjälpmedel är då tillåtna? Precis som sig bör när kreativitet står i fokus så finns inga gränser.
— Barnen får mer än gärna ta sig ut och intervjua någon person i sin närhet eller helt främmande för att få in olika perspektiv i det pussel de ska försöka lösa varje dag. Vi har valt att rikta oss mot barn mellan 9-13 år då vi tror att det är en åldersgrupp som fortfarande tänker väldigt fritt och kreativt helt utefter sin egen värld. Det är ju där magin finns, säger Marcus Larsson.
— Hur barnen sen väljer att presentera sina idéer om det är med penna och papper, sockerbitar eller Minecraft, det spelar ingen roll, det finns inga rätt eller fel utan är helt upp till var och en att bestämma, fyller Brita Klingberg i.
För att delta under veckan anmäler man sig via Sommarskaparnas Facebooksida där det finns ett anmälningsformulär. Deltagandet är helt kostnadsfritt och att den äger rum digital innebär också att vårdnadshavares engagemang och delaktighet stannar vid om barnen behöver tips och råd.
— Sen kan det vara bra om man som vårdnadshavare ser till att barnen ser uppdragen varje morgon och att de lämnar in sina presentationer på eftermiddagen då inte alla barn har Facebook eller TikTok. Bortsett från det är det barnen själva som ska gå loss i sin egen fantasi och kreativitet, säger Minna Smångs.
I höst kommer Minna, Brita och Marcus följa upp projektet tillsammans med företagen för att se vad barnens idéer har lett till. Om det blir en årligt återkommande sommarlovsaktivitet återstår att se.
— Om barnen har kul och vi har roligt, då kan vi göra det igen. Grundsyftet är som sagt att väcka entreprenörskapet och innovationstänkandet vilket inte enbart är bra att ha med sig om man vill starta ett företag längre fram i livet utan även till skolan och de utmaningar man ställs inför där. Vi står inför en framtid som ingen vet hur den ser ut och där många av de jobb som finns idag antingen kommer försvinna eller vara utbytta. Därför tycker vi det är viktigt att barnen får lära sig så tidigt som möjligt, avslutar Minna Smångs.