Siljan News logo
Annons
Här är fältarna Emma Dennehy och Frida Låmgberg. Man kan nå fältarna på bland annat deras instagram och telefon.

Social- och utbildningssektorn i gemensam satsning — fler fältare i Leksand

Under året har utbildningssektorn tillsammans med den sociala sektorn fört en dialog om hur de på olika sätt ska kunna samverka utifrån den nya socialtjänstlagen. Beslutet blev då att utöka fältarna i Leksand från två till fem. Nu ska projektet med fältarna pågå över ett års tid för att jobba förebyggande för ungdomarna i Leksand.

— Vi tänkte om vi utökar fältarna tillsammans kan de jobba ännu mer främjande och förebyggande, säger utbildningschefen, Annica Sandy-Hedin.

Fältarnas riskhelger är valborgsmässoafton, skolavslutning,  midsommar och Classic Car Week.

Den nya socialtjänstlagen träder i kraft den första juli i år och kommer ersatt den nuvarande lagen för att bättre möta dagens krav och behov av stöd. Den nya socialtjänstlagen fokuserar på att hjälpa människor tidigt, innan problemen uppstår eller hinner bli för stora.

Utbildningssektorn och social sektorn i Leksand gör tillsammans ett unikt samarbete med varandra genom att inför fler fältare i Leksand, för att hjälpa ungdomarna innan ett problem uppstår och jobba förebyggande. Detta var ett beslut som togs i maj utifrån att den sociala sektorn fått stadsbidrag från staten som då kunde finansiera projektet.

Annons

Fältarna i Leksand finns tillgängliga större delen av sommaren och har aktiviteter varje onsdag. För att arbeta som fältare måste man antingen vara utbildade socionom, socialpedagog, folkhälsovetare, beteendevetare eller ha en likvärdig utbildning inom området. I arbetet ingår det även att samverka med barnens föräldrar och uppmana dem till att vara tillgängliga och ute när det är så kallade riskhelger för deras ungdomar.

— Vi har haft jättebra uppslutning av vuxna på sista april och på skolavslutningarna och det har varit mycket vuxna på plats. Men vi saknar lite vuxna på midsommarafton framförallt,  för då är det som att vuxna vill fira själva, säger Annica Sandy- Hedin.

Emma Dennehy, en av fältarna som arbetade under midsommar, instämmer med Annica Sandy- Hedin och säger:

— Just på midsommar kändes det ibland som att det bara var vi fältare och polisen ute, säger hon.

Här är fältarna Emma Dennehy och Frida Långberg. Man kan komma i kontakt med fältarna på deras telefon och sociala medier.

Inför riskhelgerna, och framförallt vid midsommarafton, samverkan fältarna tätt med andra aktörer. På midsommarafton var exempelvis Rättviks nattvandrare med för att hjälp till. Men det sker även samarbete med polisen och arrangörerna av midsommarfesten. Annica Sandy- Hedin berättar att samverkan är superviktigt för att det ska bli så tryggt som möjligt för alla ungdomar.

Annons

Vad är det bästa med att vara fältare? 

— Att få möta alla underbara ungdomar, säger Frida Långberg, som är en av fältarna.

Du som vill komma i kontakt med fältarna hittar mer information här: https://leksand.se/omsorg-och-stod/stod-for-barn-och-unga

 

Annons
Annons
Annons
Annons