
”Ska vara riktigt gamla senvuxna granar i misskött skog”
Med nationaldagen om hörnet och midsommar som närmar sig är det högsäsong för svenska flaggan och stängerna den firas på. På Svedgården i Siljansnäs har man flaggstångsfokus året om och när kalendern lider mot nationaldag och midsommar är det primetime för företaget.
Längs Moravägen i Siljansnäs står en sexmeters målad minimajstång och med sin litenhet och söthet drar den blickarna till sig. Detta är entrén till Svedgården, som kan stoltsera med att vara en av de äldsta gårdarna i byn. Enligt släktforskning har Svedsläkten levt i Siljansnäs ända sedan 1400-talet, vilket gör dem till en av de första kända boende på platsen.
På 1970-talet slutade Bror Sved sitt arbete som snickare och startade Sveds Flaggstänger och blev flaggstångstillverkare. Då levererade han som mest åttio träflaggstänger om året. Nu är det sonen Anders Sved som står och hissar svenska flaggan vid den vita höga flaggstången mitt på gården. Och även han har blivit nästintill besatt av att leta efter riktigt bra flaggstångskog.
— Den här stången har stått här på gården i åttio år och innan dess så har den växt i familjens skog i över hundra år.


Redan som 14 åring fick Anders lära sig hantverket och har sen en tid tagit över pappa Brors verksamhet. Han har dock alltid haft ett annat heltidsarbete och den första tiden han bara tillverka 5-10 flaggstänger om året. Nu jobbar han 40% som gymnasielärare och på övrig tid tillverkar han flaggstänger för glatta livet till kunder runt om i Sverige, dock främst till Dalarna.
— Jag tycker att det är fantastiskt när det är flaggdag många byar är jätteduktiga på att hissa flaggan. Västanvik utanför Leksand är ett sånt exempel, under flaggdagar är det som ett helt hav av flaggor där, säger Anders och ler med hela ansiktet.


På våren är det prime time då rullar beställningarna in, konstaterar han. Förra året sålde han 55 flaggstänger och i år går han mot ett nytt rekord.
— Coronapandemin verkar ha gjort folk sugna på att ha flaggstång, man har väl spenderat mer tid hemma och vill satsa på att utsmycka sin trädgård, gissar han.
Visst säljer han även glasfiberstänger, men i år har 90% av beställningarna varit trästänger.
— Nu har vi slut på vår flaggstångsskog så nu köper jag in de träd som jag behöver.
Beskriv en bra flaggstångsskog?
— Skog på karga marker där det inte gallrats. Alltså gärna misskött skog där det finns riktigt gamla senvuxna raka granar. För att bli en bra flaggstång behöver trädet ha växt långsamt alltså ha tätt mellan årsringarna.
Anders visar några nymålade flaggstänger som ligger uppradade bakom huset. Årsringarna på de här träden är så täta att de nästan smälter ihop. Han berättar att han känner skogsägarna runt omkring Siljansnäs och Leksandstrakten och hur han åker ut i skogarna och letar efter 100 åriga gamla träd. Han markerar dem han vill ha, men fäller träden på vintern då det är minst vätska i dem då.
— Jag kör ut dem med fyrhjuling eller traktor med vinsch.
Hur hög ska en flaggstång vara?
— Man brukar säga att en tredjedel av flaggstången ska gå ovanför husnocken. Sedan beror det lite på placeringen, finns det höga träd eller andra höga hus i närheten kanske man vill ha en högre stång. Men, det är också tycke och smak förstås. Vi tillverkade en flaggstång till Zorngården och de ville ha en relativt lång smal flaggstång som skulle fästas på husets tak.
Har du någon flaggstång på någon annat välkänt plats?
— Ornäsgården där Gustav Vasa gömde sig på sin flykt från danskarna. Det som är lite speciellt med Ornäsgården är att den är målad med röd linoljefärg. Jag kommer ihåg nästan alla platser dit jag har levererat flaggstänger. Klart man blir lite skadad av det här, jag tittar på flaggstänger hela tiden.
Har du några skötselråd?
— Ja, man brukar behöva ta ner den och måla om den efter 10-15 år och då ska man använda samma typ av färg som innan.
Mängder av hyvelspån och ett långt måttband ligger på marken bakom boningshuset. Under försommaren har maskrosor kämpat sig upp genom spånet. Bredvid under tak ligger vita linoljefärgade flaggstängerna på tork. Längre bort finns platsen där trädstammarna ligger på långtorkning. Anders tillverkar stänger i olika dimensioner, nästan allt är specialbeställningar. Just nu tillverkar han en kort stång med oerhört stor omkrets i botten.
— Den här stången ska sitta på ett lusthus i Karlskrona, man kan verkligen säga att mina träflaggstänger är ett hantverk från A-Ö.


Officiella flaggdagar
- 1 januari – nyårsdagen
- 28 januari – konungens namnsdag
- 12 mars – kronprinsessans namnsdag
- Påskdagen
- 30 april – konungens födelsedag
- 1 maj
- Pingstdagen
- 29 maj – Veterandagen
- 6 juni – Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag.
- Midsommardagen
- 14 juli – kronprinsessans födelsedag
- 8 augusti – drottningens namnsdag
- Dag för val till riksdagen
- 24 oktober – FN-dagen
- 6 november – Gustav Adolfsdagen
- 10 december – Nobeldagen
- 23 december – drottningens födelsedag
- 25 december – Juldagen