
”Om de inte kan klara upp ett sånt här brott vad kan de då klara upp?”
I helgen blev leksandsbon Ulrika Hildings bil stulen och efter kontakter med polisen och dess agerande i fallet ställer hon sig enormt kritisk. Bemötandet och agerandet från dem var under all kritik enligt Ulrika.
— Från det att min bil blev stulen har situationen varit fullkomligt absurd!
Volvon som är något av kändis bland leksingar stod parkerad vid Edshult på lördags eftermiddagen och morgonen efter var den borta. Bilen som gick under namnet ”Byken”, var inte bara ett färdmedel. Den Kalifornien-vita Volvo 145 kombin är en veteranbil som varit i hennes ägo sedan 1993.
Ulrika Hilding bor i Leksand och arbetar själv som polis i Stockholm. Med den bakgrunden ville hon försäkra sig om att kollegorna gått ut med en efterlysning av bilen.
— Eftersom jag själv är polis så ringde jag även ledningscentralen och frågade om de hade gått ut med ett utrop till polisbilarna i området på att bilen i fråga var stulen, men det hade inte gjorts, berättar Ulrika.

Efter att polisanmälan var gjord, pratade hon med sin vän Niklas som på eget rådigt initiativ gått ut på sociala media och bett om tips på om någon sett bilen. Det gav snabbt resultat och efter tips så begav sig Niklas till en gård i Djura och där stod Ulrikas bil.
— När jag ringde upp och berättade att vi själva hittat bilen vid elvatiden så gjordes en tilläggsanmälan. När polisen fick kännedom om fyndet så kom man direkt till platsen där min vän väntade.
Ulrika berättar att hon frågade förundersökningsledaren varför man inte gjorde en personell husrannsakan i huset där bilen återfanns, då man i tidigare skede även nämt att man hade en eventuell misstänkt person för brottet.
— Om man hittar en stulen bil så är det en brottsplats och man tar givetvis genast dit tekniker som kan säkra spår, konstaterar hon.
— Jag är chockad över hur polisen på plats agerade. Om de inte kan klara upp ett sånt här brott vad kan de då klara upp? frågar sig Ulrika.
Hur menar du?
— Att man kommer till en brottsplats utan att säkra bevis. Man gjorde ingen teknisk undersökning direkt på plats eller någon personell husrannsakan inne i huset. Och då ska vi tillägga att min bil hittades på en adress som dessutom är känd av polisen sedan tidigare. Polisens agerande på plats är minst sagt upprörande. Istället skickade man hem min tjuvkopplade bil med min vän, ja efter att ha tagit ur det påträffade stöldgodset som låg i baksätet.
— Görs anmälan i direkt anslutning till stölden eller i närtid kan det vara läge, men eftersom man inte visste mer exakt i tid när stölden skett så fanns det inget värde av att gå in i huset och söka efter någon, berättar förundersökningsledaren på polisen i Mora, Ola Granlund.
— Efter att jag återigen ringt upp polisen och frågat om de hittade personen som stulit min bil där på gården och om de säkrat spår i bilen, blev svaret nej. Då beslutades det efter många timmar att skicka ut tekniker för att säkra spår. Men det är ju för sent, Niklas hade ju redan suttit i förarsätet och kört hem den tjuvkopplade bilen!
Förundersökningsledaren i Mora, Ola Granlund fick ärendet på sitt bord vid 11-tiden på söndagen. Han förklarar att den här typen av fall registreras så här och att man givetvis lyste bilen, men man gjorde inte något utrop på den stulna bilen för att brottstiden, tiden från att den senast sågs till att den upptäcktes vara stulen var lång. Man var inte säker på att den var stulen i närtid. Brottstiden i det här fallet var mellan lördag eftermiddag då Ulrika parkerade bilen efter att ha åkt skidor i Granberget till söndag morgon då den var borta. Förundersökningsledaren poängterar att på den tiden kunde bilen ha körts en väldigt lång sträcka.
Vad gäller Ulrikas kritik om att det inte kallades ut några tekniker som kunde säkra spår efter gärningsmannen medan bilen stod på gården i Djura säger Ola Grandlund att så vanligtvis inte sker. Det saknas resurser till det och patrullen på plats ska säkra eventuella spår.
— I sådana här fall gör polispatrullen på plats den tekniska undersökningen, några tekniker finns i dessa fall inte att kalla till platsen.
— Om en bil anses som nystulen så larmar man ut det, men här är brottstiden över ett halvt dygn. Tidsaspekten ställer till det och i sådana här fall kan bli svårt att säkerställa bevis.
Vad görs nu?
— Bilen blev topsad efter DNA som sedan skickats på analys och det kommer ta flera veckor innan vi får svar på det, meddelar Granlund.
Är ni underbemannade?
— Vi tvingas prioritera efter de resurserna vi har och vad som måste göras, vi kan inte åka på allt, förklarar polisen Granlund och tillägger att övriga frågor angående det pågående fallet är under sekretess.
Bilen då, ja den står på bilverkstaden i Leksand. Med förstörd instrumentpanel och fullt med sladdar som hänger ut. Även om Ulrika är glad över att bilen är tillbaka så kommer det ta lång tid innan hon kan köra den igen och någon solskenshistoria är det inte tal om.
— Jag är övertygad om att det här fallet kunde ha blivit löst direkt, det var som ett uppdukat bord och på en av polisen känd adress, men i och med att de inte säkrade några spår så känns det som de släpper alltihop.