Siljan News logo
Annons
Micael Lysén och kollegan Robert Andersson producerar den livesända ölbryggningen. Foto: Privat.

Micael lanserar ölprovnings-tv: ”Helt annat koncept än att sitta framför en webbkamera”

Ölsommeliern Micael Lysén från Leksand kommer ifrån ett år där pandemin tvingat honom att arrangera alla sina ölprovningar och events digitalt. Siljan News pratade med Lysén mitt i den hektiska tiden där schemat var mer eller mindre fullbokat flera veckor framöver. Nu har det dock blivit lite lugnare.

— Ja, hösten har faktiskt varit väldigt lugn där jag hunnit med två fysiska ölprovningar efter att restriktionerna lättats. Därför försöker jag hela tiden hitta på nya saker att göra, berättar Micael Lysén.

Bara att gå från sina första fysiska ölprovningar till den digitala varianten var ett stort och nytt steg. Nu har Micael tagit det hela ytterligare ett steg längre. Tillsammans med det Enköpingsbaserade produktionsbolaget Ananas satsar Lysén ny på en YouTube-kanal.

Micael jobbar till vardags i Enköping där han kom i kontakt med ett företag som ville utbildas och undervisas i ölets värld. Efter ölprovningen var företaget så pass nöjda att man började sprida ryktet om ölsommelieren från Leksand vidare där just Ananas fick höra om träffen

— De kontaktade mig och ville hitta på något så vi tog  ett möte, pratade igenom vad vi kunde göra och spånade fram den här YouTube-serien.

Annons

Tillsammans med programledarkollegan Niklas Buskenström vill Micael nu via ett nytt forum fortsätta att utbilda, undervisa och inspirera.

— Det är det som är grunden i alltihopa. Samtidigt driver vi också en tes att Sverige är världens bästa öl-land, säger Micael innan han fortsätter.

— Det är ganska enkelt egentligen. Tyskland gör förbaskat bra öl men koncentrerar sig egentligen bara på Tyskland. Det är samma sak med länder som Belgien, USA och England. I Sverige gör vi däremot hela världens öl och vi gör det väldigt bra.

Vad är det som gör svenskar så framgångsrika när det kommer till just öl?

— Vi har inte någon ölsjäl från grunden och vi har heller ingen egen öl eller kultur på det viset utan vi är väldigt öppna att prova annat. Det märks inte bara genom ölet utan också olika matkulturer som kommer hit och slår igenom både snabbt och enkelt. Det är nog en del i vår själ, att vi har en tendens att bli lite nördiga vad gäller mat och dryck.

Kameravanan har som ni förstår vuxit fram mer och mer det senaste året. Ändå fanns det en hel del nerver när de första avsnitten skulle spelas in.

— Det är ju helt annat koncept än när jag sitter framför en webbkamera och pratar till en livepublik. Nu är det fyra olika kameror och man måste hela tiden hålla koll vart den röda lampan lyser för att kunna titta i rätt kamera. När jag väl slappnade av och bara körde var det dock väldigt roligt. Där fick jag god hjälp av min programledarkollega Niclas som är väldigt skicklig framför kameran. I ölsammanhang är Niclas mer av en lekman men med ett stort intresse. Därför kompletterar vi varandra bra där han ställer många bra frågor som kan vara enkla att glömma bort för mig.

Hittills har fem avsnitt spelats in där det första sändes i fredags. Förhoppningen är att producera fram ytterligare fem där avsnitten kommer släppas varannan fredag.

— I första avsnittet fokuserar vi mycket på vår öl här hemma och lite hur man provar öl på rätt sätt. Framöver flyttar vi dock fokus till andra länder och vi hoppas alla att det här konceptet är något som kommer flyga.

Annons

Förutom YouTube-satsningen kommer Micael inom kort återigen arrangera en digital ölprovning tillsammans med Edward Blom. Snart får också leksingar chansen att träffa och utbildas av Micael som har en fysisk ölprovning inbokad på Gårds Cafét. Just att kunna återgå till de fysiska träffarna har varit väldigt roligt menar Lysén.

— Det är fantastisk kul och man får en helt annan respons med snabba frågor och svar. Det blir mycket mer livligt.

Planen är också att det ska dyka upp fler events i Leksand vad det lider.

— Det är planen. Jag börjar med ölprovningen på Gårds Cafét och letar hela tiden efter nya fler samarbeten. Jag har ju nämnt det tidigare att jag har en förhoppning kunna arrangera en ölfestival i Leksand. När och om det kommer ske, det får vi se, avslutar Micael Lysén.

Annons
Annons
Annons
Annons