Siljan News logo
Annons
Linnea Kers på Ullvi skola tränar upp läsförståelsen med VR-teknik. Foto: Linda Axelsson.

Med VR är det kul att träna läsning

Ullvi skola i Leksand är en av skolorna i Sverige där både ett par elever och lärare har testat den svenska VR-innovationen. Vi träffar läraren Ulrica Elisson Grane och sjätteklassare Linnea Kers som visar och berättar hur VR-tekniken ökat läsförståelsen och hur mer fokus gett bättre skolresultat överlag.  

I januari började Linnea Kers sin träning under skoltid, men hennes lärare Ulrica Elisson Grane började sin VR-träningsresa för ett par somrar sedan. Efter en bilolycka drabbades pedagogen av hjärntrötthet som medförde läs-och skrivsvårigheter. I samma veva vann hon en gratis provperiod med VR-tekniken och det har gett goda resultat. Så när erbjudandet om att ett par av hennes elever skulle få prova tekniken visste hon direkt att Linnea var en av kandidaterna.

— Vårterminen har verkligen gått jättebra för dig Linnea och jag är övertygad om att det här har hjälpt till.

Har du dyslexi Linnea?

— Vi tror att jag har dyslexi, men det tror jag man testar i högstadiet. Men nu har jag mycket bättre fokus!

— Det stämmer, inflikar Ulrica, förut tappade du fokus ganska snabbt och börja sväva ut med blicken i klassrummet. 

”Studier vid Karolinska Institutet visar att träning med Imvi Labs förbättrar samsynen, både hos personer med och utan samsynsproblem. Samsyn och visuell uppmärksamhet påverkar läsförmåga och fokus, där elever med lässvårigheter är överrepresenterade bland dem med en nedsatt samsyn” säger Rune Brautaset, professor i optometri vid Karolinska Institutet.

Annons

Mellanstadieläraren Ulrica Elisson Grane och sjätteklassare Linnea Kers pratar om VR-träningen. Foto: Linda Axelsson.

Linnea ler och berättar att läsningen går mycket bättre och fortare efter vårens träning med VR-glasögon. Minst femton minuter, fem dagar i veckan har hon och en klasskompis hämtat ut mobiltelefon och VR-glasögon. För att inte ta lektionstid väljer de ut en av skoldagens raster för ändamålet. 

— Att träna läsning på det här sättet är nice! Det är inte alls jobbigt utan vi sitter inne och ser på program från URPlay, SVTPlay eller Binogi och varje vecka ser vi Lilla Aktuellt och Geografens testamente. 

De sitter i ett litet studierum med Linneas VR-glasögon och förklarar att först ställer man in glasögonen och appen på mobiltelefonen sedan är det bara att sätta igång och titta. Ulrica berättar att träningen stärker samsynen – ögonens förmåga att fokusera på samma punkt – vilket i sin tur förbättrar läshastighet, läsuthållighet och koncentration. Läraren berättar att i sexan testar man läshastigheten och där har eleverna som varit med och VR-tränat förbättrat sig markant. Som sjätteklassare ska man klara att läsa 95 ord på en minut och nu ligger Linnea på över hundra ord i minuten. 

Hur känns det Linnea?

— Bra! Och det syntes på de nationella proven. 

Det här är långt ifrån det enda sättet skolan tränar på läsning, tillägger Ulrica. I 5-6:an där hon undervisar tränar man jättemycket läsning i klassrummet, man parläser inte bara skönlitteratur utan även i NO- och SO-ämnen.

— Jag ser stor skillnad på Linneas läsning och på hennes fokus, det här har hjälpt henne i alla ämnen. 

— Nu hinner jag med läsförståelseproven och så hinner jag läsa undertexterna på filmer och tv-program. Det går också mycket snabbare att läsa manga, fast där är det lite dubbelt för man vill ju inte att böckerna ska ta slut, ler Linnea. 

— Det har verkligen varit en förmån att få testa detta och jag vet flera elever som jag tror skulle må bra av att arbeta på det här sättet. 

Annons

Enligt skolverket underkänns var tionde elev i läsförståelse i nionde klass och över 18 500 elever saknade gymnasiebehörighet 2023 – ofta till följd av just bristande läsförmåga. Enligt personerna bakom den svenska VR-innovation, utvecklad av Imvi Labs tillsammans med forskare vid Karolinska institutet, fördubblar den läshastigheten hos tre av fyra personer. En av skolorna som testat VR-tekniken ligger i Farsta och efter tolv veckors träning förbättrade eleverna sin läsförmåga med i snitt 145 procent.

— Jag tror att man skulle ha mycket nytta av det här redan på lågstadiet och om man får önska skulle kommunen köpa in utrustning till alla elever, det här är ett sätt att träna upp sin fokus vilket man har nytta av i alla ämnen, avslutar Ulrica Elisson Grane på Ullvi skola. 

Annons
Annons
Annons
Annons