
”Man får kavla upp ärmarna och göra sig redo”
Tidigare under tisdagen meddelade statsminister Stefan Löfven att Sveriges universitet, högskolor och gymnasieskolor uppmanades inleda distansundervisning från och med imorgon onsdag för att försöka bromsa spridningen av covid-19 ytterligare. Det är en uppmaning som Leksands gymnasium valt att följa.
– Det är både spännande, öppnar nya möjligheter men förändrar också sättet vi bedrivit undervisning på tidigare, säger rektorn Marcus Zetterlund.
Undervisning kommer nu tills vidare skötas via videokonferenser, telefonsamtal och där eleverna jobbar på egen hand utefter instruktioner från sina lärare som eleverna hela tiden har tät kontakt och återkoppling med.
Imorgon onsdag kommer Leksands gymnasium hålla öppet fram till klockan 13.00 då eleverna har möjlighet att hämta material från sina skåp. Därefter kommer skolan vara låst på obestämd tid förutom för kommunanställd personal. Lärarna vid Leksands gymnasium kommer fortsatt kunna jobba i skolans lokaler.
– Lärlingsutbildningen fortsätter enligt plan med sina praktikplatser. APL för årkurs tre är inne på sin sista vecka och kommer fortsätta med det veckan ut. Vad gäller APL för årskurs två som skulle börjat nästa vecka vet vi inte ännu hur det blir med.
Hur pass förberedda var ni på dagens besked?
– Vi anade väl att det här skulle kunna ske men det blir ändå så när beskedet kommer att man får kavla upp ärmarna och göra sig redo för vad som väntar. I och med att vi hade studiedag idag tisdag så har vi haft möjlighet att sitta tillsammans med lärarna och jobbat med att förbereda sig vilket har varit positivt.

Sedan tidigare har kurserna i moderna språk genomförts via onlineundervisning, men utöver det blir distansundervisningen något nytt för såväl elever som lärare vid Leksands gymnasium. Vid Vuxenutbildningen Leksand-Rättvik samt vid de teoretiska linjerna hos Stiernhööksgymnasiet i Rättvik har dock distansundervisning redan implementerats.
– Vi har, precis som vid Leksands gymnasium, haft fjärrundervisning för moderns språk. Vi valde också att testa fjärrundervisningen med start igår måndag för natur-, samhälls-, och ekonomiprogrammet för att se hur det skulle fungera i skarpt läge för fler elever. Med facit i hand är vi glada över att vi gjorde det valet. Visst att det finns vissa delar som är svåra, men det har gått fantastiskt bra och är jättespännande, säger Stiernhööksgymnasiets rektor Carolina Svedjeland och fortsätter.
– Det är väldigt intressant när man märker av att pågår väldigt mycket utbildning och undervisning men som man inte ser.
I och med distansundervisningen väljer Stiernhööksgymnasiet att dessutom stänga sitt internat.
– Det hör ju till skolan och vi kan inte ha ett internat igång utan skola. Internatet är till för att eleverna ska bo här under sin utbildning, men nu kommer utbildningen inte bedrivas på plats längre. Bitar som hyresregleringar och andra avtal är något vi får titta på här framöver, precis som vad som gäller för de som hyr stallplatser. Just nu kan jag inte svara på vad som kommer hända där.
Även Leksands folkhögskolas undervisning ställs nu om mot distansutbildning. Från och med torsdag får alla studenter på studenter undervisning via digitala kanaler eller telefon berättar skolans rektor, Anki Gullback.
– Ja, det blir distansutbildning för alla och vi ber studenterna att stanna hemma om man inte bor internatet. De som bor här får stanna om de vill, men de får samma undervisning som alla andra.
Däremot stänger lunchrestaurangen och eleverna som bor på internatet får matlådor istället.
– Vi vill minska storleken på grupper som träffas för att bidra till att minska smittspridningen.
Folkhögskolan har ju många praktiska kurser, hur fungerar det på distans?
– Det funkar ganska bra, vi kör video och många har ju möjlighet att jobba även praktiskt hemifrån. Man tar med sig det man jobbar med och fortsätter på hemmaplan.
Göran Wigert och Jonny Jones som leder Leksands och Rättviks kommuners respektive krisledningsgrupper berättade tidigare under tisdagen att omfördelningar av personal inom kommunen kan komma att bli aktuellt för att stötta upp inom vården. I dagsläget har Marcus Zetterlund svårt att se att personal från Leksands gymnasium ska kunna flyttas över.
– Vad gäller undervisningspersonalen kommer det krävas samma styrka för att kunna bedriva den undervisning eleverna har rätt till. Det krävs både planering, genomförandet av undervisning samt efterarbetet. Lärarna kommer behövas i samma omfattning men där det möjligtvis kan vara någon kringfunktion som inte behövs i lika utsträckning som tidigare. Som det ser ut nu kommer vi inte flytta över någon personal från gymnasiet, men ser vi att vi har personal som av någon anledning inte har fulla arbetsdagar, då är det klart att vi ställer upp på att mobilisera om för att stötta vården, säger Marcus Zetterlund
Även Carolina Svedjeland är inne på samma linje även om stängningen av internatet kan öppna upp möjligheter till omfördelning av personal.
– Det krävs fortfarande mycket energi för att hålla igång och skolan och undervisningen även fast den blir fjärrbaserad, men det är klart att internatpersonalen kommer inte behövas i lika stor omfattning som tidigare. Vi har inte fått någon förfrågan ännu men självklart kommer vi försöka stå till förfogande om frågan ställs.