Foto: Anders Theodorsson

Lyckad avslutning för Åkdon & Termos

Dela:

Gänget bakom Åkdon & Termos har helt klart ett bra förhållande med vädergudarna. När det var dags för säsongens sista träff vid Japanska parken på tisdagskvällen så rullade det in hela 300 åkdon och solen sken från septemberhimlen. Utslaget på de fem gångerna som man arrangerat dessa träffar ligger snittet på 370 åkdon. Ni känner säkert till förutsättningarna vid det här laget. Välkommet är allt som går att åka på, i eller efter, som är minst 30 år, men även riktigt udda åkdon av senare årgång. Tanken med träffen är att göra det enkelt för alla med åkdonsintresse att träffas. Som vanligt under träffarna delades Åkdon & Termos priset ut. Lycklig pristagare denna tisdag blev den blott 20 år unga entusiasten Rickard Karlsson.

— Vid en av träffarna gjorde vi en utflykt till flygträffen Kräftstjärtsvängen i Siljansnäs. Det var lika där, vi hade tur med vädret under fredagen. Dagen efter när det var dags för flyguppvisning kom tyvärr regnet. Annars håller vi till här i Japanska parken och platsen är perfekt för dessa träffar, säger Anna Johansson ur arrangörsgruppen.

Det brukar alltid dyka upp någon typ av åkdon som drar till sig stora åskådarmassor för att det sticker ut. Den här gången var det en åkgräsklippare ombyggd till go-cart.

— Konstigt nog så kommer det nya entusiaster med sina åkdon. Vi har kört det här i 17 år och fortfarande trillar det in nya människor med sina bilar, det är jätteskoj. Nu finns Åkdon & Termos på flera ställen runtom i landet men attraktionskraften för originalet finns verkligen kvar, säger Anna.

Anna Johansson

Under sommarens träffar var det några som hade åkt hela vägen från Elverum i Norge för att vara med.

— Men fler träffar än fem blir det inte. Det blir för mörkt om vi skulle fortsätta in i oktober. Idag har vi inga traktorer här och det beror på att de inte hinner hem innan det blir mörkt, det är ju lite sämre belysning på traktorer, säger Anna.

Brita Maria Nordström med sin Lotus.

Mitt på den stora gräsplanen lyser en bil upp extra mycket. En gul Lotus och bakom bilen hittar jag ägaren Brita Maria Nordström.

— Jag köpte den för 51 år sedan. Det var en Chalmerist som skulle åka till USA och behövde få loss pengar. Det blev min ögonsten. Jag är den första ägaren som har haft den registrerad, innan gick den bara på tävling. Jag kan inte göra mig av med den, så länge jag tar mig i och ur så är det inga problem, säger hon.

Bilen som är en Lotus Super Seven 1500 Cosworth får förstås vila i varmgarage över vintern. När man går omkring och tittar på alla dessa åkdon så slås jag av hur många timmar ägarna av åkdonen tillbringat i sina garage och svaret på det måste vara många, väldigt många.

Fikasuget gäng från Blötbergets Cruisers.

Mats Ingels
Mats Ingels
mats.ingels@siljannews.se
    Dela: