Siljan News logo
Annons

”Kommer nog ta ytterligare ett år innan det är löst”

I maj fick Siljansnäsbon Göran Bergquist äntligen visa upp sitt livsverk för allmänheten. Korsordsmakaren kunde då sätta upp världens största korsord hos PMU SecondHand i Leksand där kunder och besökare sedan dess hjälpts åt för att lösa det monumentalt stora korsordet.

— Det har tagits emot väldigt bra. Folk står fortsatt här och försökt lösa krysset så än så länge verkar det fungera, säger Göran Bergquist.

Historien bakom det rekordstora kan ni läsa om i vår tidigare intervju med Göran som när vi träffas dan före dopparedan kan kolla på det stora korsordet som på lite drygt ett halvår kommit halvvägs till en lösning.

— Jag har varit här ibland och rättat där jag sett att det varit fel (skratt), men annars har man gjort ett bra jobb måste jag säga.

Vad är den vanligaste feedback du fått om korsordet?

— Att man tycker det är häftigt med världens största kryss här i Leksand, helt klart.

Annons
Drygt hälften av världens största korsord är löst – krysset som finns vid PMU SecondHand i Leksand.

I samband med att korsordet sattes upp intervjuades Göran både av tidningar och radio där det sistnämnda var en nervös upplevelse.

— Ja, till och med i P1! Jag är inte så mycket för att prata inför folk men nu skulle jag helt plötsligt vara med  i direktsänd radio och grejer. Det var väldigt nervöst men samtidigt också häftigt att det hela blev så pass uppmärksammat.

Förutom att rätta de ord som blivit fel har Göran dessutom hjälpt till att fylla i ord i de partier han märkt att butikens besökare haft svårt att komma igång. På hemmaplan fortsätter han producera nya korsord till de kunder han fortsatt har kvar vilket genom åren vanligtvis varit diverse lokaltidningar.

— En annan grej som är väldigt kul att göra är ”grattis-kryss” till personer som fyller år och som är inbitna korsordslösare. Då får jag intervjua personer i dess närhet och väva in lite roliga fakta vilket är väldigt populärt. Det får jag fortfarande förfrågningar om lite då och då.

Med tanke på butikens popularitet, kan det vara så att rekordkrysset också är det av dina korsord som setts av flest människor?

— Det tror jag nog. Det skulle annars vara ett kryss jag gjorde till Dagens Nyheter en gång i tiden. Jag måste också säga att jag är väldigt glad över att ingen klottrat eller kladdat på korsordet. Det är jag tacksam över.

Annons
Arkivfoto. Göran Bergquist framför sitt rekordkryss innan allmänheten fick sätta tänderna i det.

Göran gissar att det kommer ta ytterligare ett år innan korsordet kan vara löst till hundra procent. Oavsett vad så är han väldigt stolt över det han skapat.

— Självklart är jag det, framförallt väldigt nöjd att folk fått se det vilket är det primära. Men jag kommer aldrig göra något sådant här stort igen. Om jag däremot hade bestämt mig för ett nytt rekordkryss så är jag säker på att det hade blivit ännu bättre. Man blir ju bättre som konstruktör genom åren och nu har ju ändå varit igång i 40 år. Mitt första korsord gjorde jag 1982, ett kryss jag själv försökte lösa efter några år men som jag misslyckades med, skrattar Göran.

En annan sak Bergquist är stolt över är hur hans hantverk verkat smittat av sig på yngre generationer.

— Min dotter började också konstruera kryss plus att mina barnbarn har gjort olika roliga grejer och gett mig i present. Det finaste är dock när man hör ens barn prata om mig med en stolthet i rösten. Det är en väldigt häftig känsla att bära runt på inombords.

Göran Bergquists rekordkryss är dock inget som måste vara exklusivt för just PMU SecondHand i Leksand. Skulle det finnas intresse från andra orter och verksamheter är han öppen för att printa ut nya upplagor.

— Jag är som sagt bara glad om det visas för allmänheten. Så länge det ligger i min dator gör det ju ingen nytta. Där hade jag en fantastisk tur att jag ens fick ut korsordet på papper då datorn kraschade i samband med utskriften. Jag lyckades dock få igång den igen och hann spara ner filerna innan den dog helt och hållet. Rekordkrysset var helt enkelt det sista den datorn mäktade med, avslutar Göran Bergquist.

Annons