Siljan News logo
Annons

”Jag kommer tillbaka på lördag!”

Sedan en vecka tillbaka har ett nytt initiativ och projekt startats upp i Leksands kommun. Den digitala världen bara fortsätter att växa och idag är vi många som är beroende av just den världen och dess funktioner. Det fanns dock en tid innan Facebook, Instagram samt Mobilt Bank-ID och en stor del av befolkningen har helt enkelt inte hunnit med i den snabba utvecklingen. Det är just detta man nu kan få hjälp med.

Varje onsdag och lördag håller ett kostnadsfritt internetcafé öppet i Kulturhuset där utbildade IT-guider finns tillhands för att hjälpa besökarna och svara på deras frågor kopplade till mobilen, datorn eller surfplattan.

— Det är väldigt brett när det kommer till vad besökarna vill ha hjälp med. Det är allt från kommunikation genom exempelvis Facebook, Skype och Instagram till andra tjänster såsom YouTube och Spotify, säger Ann Lendahl, integrationscoach i Leksands kommun, som är en av initiativtagarna till projektet.

Verksamheten med IT-guider startade 2010 i Örebro och är ett projekt med många fördelar. Guiderna är nysvenska ungdomar som förutom att hjälpa personer med sina IT-problem också får en fin möjlighet till integrering i samhället.

— Ungdomarna får själva söka till dessa tjänster och lär sig då bland annat hur hela processen kring en jobbansökan fungerar. När de blivit antagna blir de utbildade i såväl ledarskap som pedagogiskt tänkande. Att vara IT-guide innebär ett seriöst och proffsigt arbete med goda chanser att ta sig vidare till andra uppdrag, säger Lendahl.

Annons

När Siljan News besöker Kulturhuset finns tre guider närvarande. Totalt i Leksand är man åtta stycken där fem är tjejer och tre guider är killar. Denna onsdag är det Maysoun Almousa, Farxiyo Daqhir och Hala Aouf som bistår med tips och råd.

”Det här med Instagram och Messenger, skulle du kunna hjälpa mig med det?”

”Jag skulle vilja lära mig att betala räkningarna med mobilen”

”Det här Facebook, kan du lära mig hur jag hanterar det?”

Frågorna till guiderna kommer nästan omgående inne i Karlfeldtsrummet. Förutom frågor har besökarna med sig sina enheter till Kulturhuset och i lugn och ro får man nu chansen att sitta ned med en guide som kan instruera och illustrera med målet att besökaren till slut skall bemästra tekniken och utförandet på egen hand.

— I det långa loppet hade det varit otroligt roligt om våra besökare till slut även kan hjälpa varandra, säger Cathrine Tillas, bibliotekarie och den andra initiativtagaren till projektet.

Lars-Olov Holmer fick hjälp att hantera Facebook av Farxiyo Daqhir.

Det finns idag en IT-bibliotekarie i kommunen, men tiden räcker inte till för att hinna hjälpa alla.

— Det är verkligen guld för oss att kunna hänvisa till IT-guiderna. Det är ett perfekt tillfälle att kunna sitta ned och verkligen lära sig, fortsätter Tillas.

Det är tack vare medel från Länsstyrelsen, samverkan med Studiefrämjandet samt ett bra samarbete inom kommunen som detta projekt är möjligt. Planeringen just nu är att vägledningen skall pågå fram till nästa sommar och med tanke på tillfredsställelsen hos besökarna ser det redan ut som ett lyckat projekt.

— Vi fixade det! Jag kommer tillbaka på lördag igen, säger en äldre kvinna som nu lärt sig hur man betalar räkningar med mobilen.

— Ja, nu är jag ju inne!, utbrister Lars-Olov Holmer vid sin dator som visar upp Facebookflödet.

Ann Lendahl och Cathrine Tillas kan lugnt figurera i bakgrunden och överlåta expertisen till guiderna.

— Det här är något som är bra för båda parter. Besökarna får hjälp med sina problem samtidigt som ungdomarna blir sedda och uppmuntrade. Det finns bara möjligheter i det här, avslutar Cathrine Tillas.

Annons
Annons
Annons
Annons