
”Förtroendet är skakat”
Tidigare under onsdagen meddelade Leksands kommun resultatet av den externa utredning som tillsattes efter avslöjandet om det felaktiga vaccinationsförfarandet inom äldrevården i början av februari. Medarbetare inom Leksands kommun berättade då att två chefer gått före i vaccinationskön, en siffra som under utredningen visat sig vara större än så då ett tiotal anställda ska ha fått vaccin mot covid-19 tidigare än vad Folkhälsomyndigheten och regionernas rekommendationer sagt.
Rapporten vittnar om systematiska avsteg från prioriteringsordningen, brister i struktur, planering och dokumentation, information som manipulerats och undanhållits från utredningen samt att ett stort antal personer inom den sociala sektorn haft vetskap om vad som pågått utan att det rapporterats.
— Jag tycker det är oerhört tråkigt det som framkommer i rapporten. Det jag ser när jag läser igenom den är en rad felaktiga beslut som tillsammans blir väldigt allvarligt. Det skakar om hela organisationen och inte bara den berörda verksamheten, säger kommunchefen Caroline Smitmanis Smids.
Utredningen visar att de vaccinationsdoser som använts felaktigt inte är så kallade restdoser som blivit över och som kan användas för att inte gå till spillo utan det har handlat om planerade riktade erbjudanden om vaccinering.
— Någonstans har vi brustit i arbetet med att definiera vilka i personalen som är vårdnära, som befinner sig så pass nära att de utgör en risk och som bör vaccineras för att skydda våra äldre, det är där det började gå fel. I och med rapporten står det klart att det inte gjorts någon gradering av den vårdnära personalen utan alla som befinner sig inom äldreomsorgen har räknats som samma grupp. Det är inte korrekt enligt de rekommendationer vi fått.
Det pågående beteendet uppmärksammades först när medarbetare tog kontakt med media för att belysa oegentligheterna som pågick vilket Smitmanis Smids ser på med självkritiska ögon.
— Det är något av det mest allvarliga i det här och självklart ställer vi oss frågan varför man väljer den vägen och om vi internt inte är mottagliga för synpunkter? Det finns uppgifter i rapporten som visar att det finns någon form av tystnadskultur i och med att man inte varit transparent och öppen med det som skett. Det är väldigt allvarligt och något som antagligen inte uppstått över en natt och som inte kommer lösas av sig självt. Vi måste jobba systematiskt med det problemet även om det kommer ta tid att vända den utvecklingen.
En annan del i bristen av transparens och öppenhet är uppgifterna om att information manipulerats och undanhållits i samband med att utredningen ägde rum.
— Mitt syfte med utredningen var att verkligen gå till botten med om vi brustit, vad det berodde på samt hur vi kan bli bättre. Om man då inte lägger korten på bordet utan istället försöker sopa eter sig, då får vi ingen chans att bli bättre. Det här är allvarligt ur många perspektiv. Vi är en offentlig verksamhet som ska tåla att granskas och inte dölja saker.
Hur ser du på uppgifterna om att det är ett stort antal personer inom den sociala sektorn som varit både inblandade och medvetna om det som skett?
— Jag tänker att man haft tillit till att allt gått rätt till men samtidigt kan man fråga sig hur hela processen följts upp. Det kan mycket väl ha gjorts utan att det framkommit men oavsett vad så förmedlas en bild av att man gör som man blir tillsagd och är tyst.
Hur pass överraskad blev du över vidden av det här beteendet?
— Väldigt överraskad. Det jag blev mest överraskad över är att man inte samarbetat och istället försökt dölja information, det hade jag inte förväntat mig. Grundproblematiken är bristen på transparens, att man inte varit ärlig och erkänt att vi gjort fel.
Ditt förtroende för den sociala sektorn här och nu, hur ser det ut?
— Det är skakat skulle jag säga. Vi meddelade tidigare idag att en avdelningschef fått gå hem då det är väldigt tydligt att det är den funktionen och personen som ansvarat för planering och genomförande och som även försvårat utredningen. Där är förtroendet så pass kört i botten att det inte går att återupprätta på något sätt. Samtidigt har vi precis fått rapporten i sin helhet och behöver sätta oss ned för att granska de andra agerandena och se över om det begåtts fler tjänstefel vi behöver vidta åtgärder mot. När vi gjort det behöver vi bestämma oss för att nu är vi klara och därefter tänka framåt för att stärka förtroendet igen. Det går inte att komma undan att vi nu går in i en period med ökad kontroll eftersom förtroendet är skadat och då behöver jag säkerställa och bli mer kontrollerande.
I och med att vaccinationen av de äldre är avslutad är också kommunens ansvar avklarat. På grund av den information som framkom han dock inte alla medarbetare bli vaccinerade, en process kommunen nu lämnar över till regionen och vårdcentralen.
— Jag och sektorchef Ulrika Gärdsback har kommit överens om att vi inte ska vara inblandade på samma sätt som tidigare eftersom vi inte kunnat hantera det på ett bra sätt. Nu handlar det om att säkerställa att vi framöver följer och efterlever de rutiner vi faktiskt har.
Hur viktigt skulle du säga att det arbetet blir för att återupprätta förtroendet för sektorn från både medarbetare och medborgarna?
— Det är helt avgörande att vi verkligen säkrar upp vårt system samtidigt som vi också främjar en mer öppen kultur där vi tar emot fler synpunkter. Det kommer ta lite tid men ju fler synpunkter vi får från medarbetare som leder till förbättringar kommer vi också kunna återbygga förtroendet. Vi måste ta saker och ting på allvar och med den erfarenhet jag har vet jag att det inte handlar om någon ”quick fix” men samtidigt också att det går att lösa om vi är uthålliga och systematiska, avslutar Caroline Smitmanis Smids.