
”Det är tänkt att det här ska bli ett årligen återkommande evenemang”
Den 25:e augusti planeras något spännande på Tällbergsgården, på kvällen blir det minifestival på verandan och under dagen samlas artister, entreprenörer och andra inbjudna för workshops. Arrangör är initiativet Value Each Other (VEO) som bildats utifrån tanken att det borde vara möjligt för alla kreatörer av digitalt innehåll att få bättre betalt för sitt arbete.
— Jag har varit i musikbranchen i 40 år och åtminstone under de 20 senaste har jag funderat över de här frågorna, att den som skapar musik eller annat digitalt innehåll får så dåligt betalt för detta så att det för de flesta inte går att leva på, säger Håkan Waxegård, bland annat känd för att ha varit med och startat Hultsfredsfestivalen en gång i tiden.
— Plattformar som Facebook, Youtube och Spotify men även skivbolagen tjänar stora pengar medan kreatörerna går på knäna, jag ser flera av mina gamla vänner i branschen som inte längre kan leva på sitt skapande, fortsätter han.
Förutom Håkan Waxegård är även Camilla Ollas med när vi träffas, hon har sin bakgrund inom HR och kommer in från ett helt annat håll.
— Jag brinner för de här frågorna och tanken är också att genom att koppla olika kompetenser till vårt intiativ så ska vi kunna komma fram med bättre lösningar, säger hon.
— Det handlar inte bara om att få betalt, det handlar också om en form av respekt, en mänsklig rättighet att få betalt för det arbete man gör, fortsätter hon.
Under festivaldagen är det först ett antal inbjudna gäster – branschfolk, forskare, entreprenörer med mera som håller workshops med syfte att ta fram idéer kring hur det fortsatta arbetet ska drivas.
— Artister idag accepterar i förvånansvärt hög grad att saker bara är som de är men det måste gå att förändra, säger Håkan Waxegård.
Basen för initiativet är Tällberg och Dalarna. Håkan Waxegård berättar att han, som smålänning boende i Stockholm sedan många år, inledningsvis tycket att de väl även kunde träffas någon annanstans. Han har dock allt mer förstått att det här är något som (likt Hultsfredsfestivalen på sin tid) måste växa där det har startat.

— Det finns ett så rikt lokalt musikliv kring Siljan och i övriga Dalarna så det är ett bra ställe att börja och förhoppningen är att det kan växa till hela landet och kanske världen. Tällberg ligger i mitten av Dalarna och är en bra plats för vår festival med närhet till hotellen och den vackra omgivningen, säger han
— Nu vill vi bara komma igång och startar med en minifestival redan i år, vi kör och så bygger vi vidare från det, fyller Camilla Ollas i.
Till festivalen är det redan nu bokat ett antal namnkunniga artister så som Ebbot, Meja, Carl Norén och Caroline af Ugglas med flera
— Vi fyller på eftersom och det är inte tanken att det här ska vara en vanlig festival där ett band går på efter det andra utan där flera av de här artisterna är på scen samtidigt och skapar något unikt just här, säger Håkan Waxegård.
Förebild för formatet är Sigge Hills Jukebox i Hudiksvall där olika hemliga men välkända gästartister dyker upp men eftersom det är fösta gången känner arrangörerna att de behöver berätta lite vilka som kommer. Kvällen den 25:e augusti är det dags och biljetterna är släppta med ett maxantal på 250 stycken i publiken.
— Vi börjar litet och tänker hålla till på terrassen utanför hotellet men om det här faller väl ut så tänker vi att det kan öka till kommande år och att festivalen kan flytta ut på gräset här nedanför, avslutar Håkan Waxegård och pekar ut mot området nedanför hotellet och ut mot den fina utsikten över Siljan.