Siljan News logo
Annons
Daniel Söderlund driver självplockning av jordgubbar. Foto: Linda Axelsson.

Daniel sätter smaken främst – och gubbarna är redo att plockas

Månskensbonden Daniel Söderlund har öppnat sitt stora jordgubbsfält för självplockning. Han vill ge folk upplevelsen han själv hade som barn när han plockade jordgubbar med familjen. Solen gassar när han visar upp verksamheten intill fältet vid riksväg 70. 

Annons

— Självplock ska vara roligt och fritt! Här hos mig finns inga anvisningspilar, här går man fritt bland de söta bären. Det är många familjer som kommer hit och plockar, man ser det lite som en rolig utflykt, berättar Daniel Söderlund. 

Han minns att när han var barn fanns det många fler ställen för självplock och att många familjer brukade åka och plocka jordgubbar i Styrsjöbo.

— Många är glada över att mitt fält ligger så nära och visst blir det mer lite mer aktivitet här i Häradsbygden vilket alltid är bra. Men, visst märks det att det finns få självplocknings-ställen. I förrgår hade jag folk från Ludvika som var här hos mig och plockade. 

Vad har du för sorter?

— Jag odlar Korona, en gammeldags sort som är söt och smakar som jordgubbar gjorde förr och så har jag Sonsation en yngre sort som ger stora, saftiga och söta bär. 

Annons
I Daniels jordgubbsland växer tonvis med röda bär och säsongen kommer vara igång hela juli tror han. Foton: Linda Axelsson.

— Finaste gubbarna finns mellan bladen, tipsar Daniel när ett äldre par köper en femliters hink och börjar gå längs raderna. 

Förra året öppnade han fältet för plockning i juni hela två veckor tidigare än i år. 

— En del reagerar på att jag inte har halm mellan plantorna, men jag hann helt enkelt inte i år. Men nästa år ska gubbarna få vila på halmbädd, ler han.  

Han bestämde sig för att bli månskensbonde då morfar Erik gick bort 2018. Han odlar spannmål, solrosor och jordgubbar. I år köpte han en gammal traktor som nu driver bevattningspumpen nerifrån älven som pumpar upp vattnen genom en kraftig ledning som han lett upp för skogsslänten till jordgubbsfältet och hans 2500 törstiga plantor. Under pollinering använder han inköpta humlor som sätts ut i landet och ger grödorna naturlig hjälp på traven.  

— Det är viktigt att poängtera att jag besprutar ingenting, vilket gör att jag är bland de få själplockställena i Dalarna som inte besprutar. Han berättar att jordgubbar är den gröda som besprutas mest och därför köper han aldrig jordgubbar i affären. 

Annons
Foto: Linda Axelsson.

Ungefär hundra personer om dagen besöker fältet och till nästa år planerar han att utöka jordgubbsfältet till det dubbla och även ordna en större besöksparkering. Det är en hel del arbete med grödorna. Daniel går mellan raderna och plockar ogräs och berättar att förra året fick han problem med trips, en liten skadeinsekt som sätter sig på blomman och suger ur dess kraft, halva skörden gick förlorad i rostfärgade bär. 

— I år strödde jag ut egna insekter, så kallade rovkvalster under blomning, de åt upp skadedjuren och därför kommer skörden att bli större den här sommaren.   

Har du tröttnat på att äta jordgubbar?

— Nej, jag äter gärna jordgubbar med vispad grädde till. 

Annons
Annons
Annons
Annons