
”Det grep verkligen tag i åhörarna”
Den gångna veckan genomfördes evenemanget Musik för fler i Orsa. Det har verkligen varit musik under hela veckan. Som en final på det hela framfördes Lukaspassionen i Orsa kyrka.
— Man har ju bara gjort delar och att vi nu fick framföra verket i sin helhet var roligt. Det är väl upp till publiken att bedöma, men jag tycker helheten blev jättebra och och jag är imponerad av Mark Levengood, säger Åsa Sundstedt Lindström.

Levengood som var berättare i historien om Jesu lidande, som Lukaspassionen handlar om. Det var berättande som blandades med musik och det var en mäktig kör med runt 50 personer från Orsa och Uppsala tillsammans.
— Vi ska göra två föreställningar av Lukaspassionen i Uppsala, i Gottsunda kyrka, kommande helg, berättar Åsa.
Åsa som är kantor, men som har problem med ögonen och därför mest fick ägna sig åt producentarbete den här gången.
— Men jag fick hoppa in på slagverk. Hon som skulle spela trumma blev sjuk, så då fick jag göra det och det var kul.

Enligt uppgift var det runt 230 personer som sökt till till kyrkan denna söndagseftermiddag. En av dessa var Anders Jakobsson som efter 17 år i Dalasinfoniettans tjänst pensionerades i fjol.
— Ja, nu har man förmånen att sitta och lyssna mera nu, det är väldigt roligt. Jag tycker det var ett väldigt bra framträdande, berömmer Anders.
Liksom Åsa så hyllar Jakobsson Mark Levengoods berättande.
— Mark har en väldigt tydlig och lugn stämma så det var väldigt lätt att hänga med.

Sedan berömmer Jakobsson alla musiker.
— Vår egen Alexandra Särström och Mirjam Hübinette och kören blandat med Orsa och Uppsala, säger Anders och fortsätter räkna upp allt som ingick i denna föreställning.
— Det grep verkligen tag i åhörarna och musiken var lätt att ta till sig, fint skriven av Rolf Martinsson, fortsätter Jakobsson sin hyllning.

Lukaspassionen var faktiskt en bonusföreställning i Musik för fler. Och inte bara den.
— Man märker verkligen att Orsa är en musikkommun, här finns ett stort intresse för musik. När vi skulle hit så fick vi en förfrågan av Orsa Musiksällskap som ville vara med, så vi valde att ta med dem i vårt program, berättar Theres Vidin, producent för Unga Musik i Dalarna och projektledare för Musik för fler.

Orsa Musiksällskap hade sitt framträdande i Trunna kyrka i torsdags. Dagen efter var det ordinarie program i Orsa kyrka med Dalasinfoniettan under ledning av B Tommy Andersson tillsammans med Mora Orsa ungdomssymfoniorkester.
— Det var känd musik ur operarepertoaren och det blev en väldigt lyckad konstellation med ungdomssymfoniorkestern, poängterar Theres.

Under lördagen var det tre olika framträdanden i kulturhuset; Täpp Ida Almlöf och Täpp Jenny Nylander som följdes av Tomas och Anita Agnas för att sedan avslutas med Orsas egen Maja Ottilia.
— Vi har kört det här konceptet i nästan alla kommuner i Dalarna och de 70 personer som kom till kulturhuset här i Orsa var faktiskt rekord, säger Theres.
— Så roligt att många kom. Bra musik och många tyckte det var trevligt med mingel efteråt, berättar Monica Granlund på kulturhuset.

Sedan är det inte alla som kan ta sig ut för att lyssna på konserter, som till exempel de som bor på äldreboenden.
— Under veckan så hade vi The Hebbe Sisters, kompade av sin mamma Ulrika Hebbe, som var ute på olika boenden. De äldre har ingen möjlighet att själva komma ut, så då finns det ett behov att vi kommer till dem.
— Vi tycker det är viktigt att göra det här och det har visat sig vara väldigt populärt på alla de boenden vi varit ut på, de tycker att det är jättekul att vi kommer. Det hände verkligen mycket under hela veckan i Orsa och det är vi glada för, sammanfattar Theres Vidin.

Musik för fler är ett unikt samarbetsprojekt mellan Musik i Dalarna, Dalapop, Folkmusikens Hus och med stöd av Region Dalarnas kultur- och bildningsförvaltning som startades under våren 2021.
Målet med projektet är att sprida glädje till alla delar av Dalarna genom musikens värld – med gemensamma krafter. Det lyckades man bra med i Orsa och den här veckan fortsätter Musik för fler i Hedemora.




