
Biskop spelar Gud i juli
Himlaspelet har spelats i Leksand sedan 1941. Pjäsen handlar om bonddrängen Mats Erssons vandring till Herren Gud. Hans trolovade Marit har bränts på bål som häxa och nu vill han kräva förklaring och rättelse. Trots att pjäsen spelats i så många år är den fortfarande minst lika aktuell tycker regissören Birgit Carlstén, som själv har sett spelet sedan hon var 5 år.
—Texten som Rune Lindström skrev är tyvärr lika aktuell som den var när spelet hade premiär under andra världskriget. Det handlar om främlingshat och utanförskap. Ta USA som exempel där goda grannar plötsligt har blivit fiender för att folket delats in i grupper istället för att mötas och diskutera och kanske komma fram till en lösning, säger Birgit.

Det blir en del nya namn bland skådespelarna i år. I tre av de tyngre rollerna kommer publiken att få se nya skådespelare. Spelet mönstrar i år en ny Vår Herre (Gud), Kung Salomo och Gammel Jerk (Djävulen).
—Glenn Edell är ny i rollen som härskare i den undre världen och spelar Gammel Jerk. Han är inte bara ny i rollen utan kommer att göra sin roll på ett eget sätt när han nu tar över efter Pelle Lindström som gjort Gammel Jerk i många år. Glenn är musikalartist och har nu senast jobbat med Phantom of the opera, och har för övrigt anknytning till Borlänge.
Rollen som Vår Herre kommer att spelas av Anders Wejryd biskop emeritus. Han kommer alltså att spela sin egen chef kan man säga. Anders var för övrigt officiant vid vigseln mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling 2010 och vid dopen av prinsessorna Estelle och Leonore. Han har tidigare spelat Simon Peter och den elake kyrkoherden i Himlaspelet.
—Både han och flera andra som har iklätt sig rollen som Gud i olika föreställningar tycker att det är en knepig roll att göra. Det finns liksom ingenting att relatera till. För vad vet vi egentligen, är det en gubbe? Frågar du mig så tror jag inte det, snarare en kraft som eventuellt är personifierad i Jesus. Men i Himlaspelet så tycker jag att denna kraft kan få personifieras, säger Birgit

Salomos gästabud brukar vara en scen i spelet som älskas av publiken. Ny i rollen som kung Salomo är i år Rasmus Dahlstedt som ni kanske sett i Gynekologen i Askim eller Fröken Julie.
—Han är en sjungande skådespelare som dessutom är lång och ståtlig vilket är perfekt i rollen. Rasmus har en farbror boendes i Leksand så han har faktiskt varit hem till mig när jag bodde här och undrat om det fanns någon plats för honom i spelet. Nu var det dags, det roliga är att det finns en kö med folk som vill vara med i spelet, Birgit.
Det finns en del människor som säger att språket i pjäsen är knepigt?
—Det beror nog på att man inte är van, det är som om man bara kan lite engelska, men anstränger du dig så fattar du. Förstår du inte orden så lyssna på poesin så går det in i hjärtat och hjärnan ändå. Vi hade en hel grupp ensamkommande flyktingbarn som inte talade särskilt mycket svenska och som hade en otrolig upplevelse. Det är kanske där som Himlaspelet kan hjälpa till, att kunna ge folk en liten annan syn på livet och människorna omkring en. Alla är inte farliga, avslutar Birgit.
Himlaspelet sätts upp i Sveasalen mellan den 16-22 juli.