Siljan News logo
Annons
Kocken Phongthep Ögren gläds åt nya restaurangen i Mockfjärd. Foto: Linda Axelsson.

”Raffigt, ruffigt, konstigt och jävligt bra mat”

På måndag får de nycklarna och i slutet av nästa vecka så smygöppnar Anita Östlin och Per-Erik ”Mazen” Persson, mer kända som A&P Thai sin nya restaurang i Mockfjärd centrum.

— Det känns som om jag har arbetat dygnet runt i ett år och två månader. Det har gått fruktansvärt bra under året, alltså vissa dagar har vi haft över 45 minuters väntetid för avhämtning, då får man nypa sig i armen för att förstå att det händer, berättar Per–Erik.

Har ni inte haft semester?
— Va, kan du stava till det är du snäll? skrattar han.

Omsättningen på thaimats-vagnen har ökat lavinartat och vi pratar inte längre om dubblering utan långt mer. Per-Erik berättar att det dagligen kommer trogna lokala lunchgäster och även långväga gäster ifrån Falun, Borlänge och Grängesberg.

— Om man som jag öppnar en thaimats-vagn på en återvändsgränd i en hästhage i Mockfjärd, så är man ju helt skruvad, utbrister ägaren.

Hur skruvad denne människa än tycker sig vara så har han och kollegorna lyckats. Nu i och med investeringen av lokalen i centrala Mockfjärd så har han ett mål. På fyra dagar ska det vara klart. Han har hyrt in personal och alla står redo att förvandla lokalen till en bakgata i Bangkok. Mängder med bambu är beställt och på väg från Tyskland, de 150 Buddhafigurerna i olika storlekar ska putsas upp. Cocosmjölk och currypasta av den bästa sorten är inhandlad.

Annons

Anita Östlin, och Per-Erik Persson ägarparet bakom A&P Thai. Foto: Linda Axelsson.

Beskriv den nya restaurangen?
— Raffigt, ruffigt, konstigt och jävligt bra mat, konstaterar Per.

Från en tolvmeters vagn till 30 kvadratmeter riktigt restaurangkök, 28 sittplatser inomhus och vad som kommer bli en stor inglasad uteservering med kapacitet för cirka hundra gäster. Något alla tre är rörande överens om är att på deras restaurang så serveras thaimat inte svensk thaimat.

Vad är er hemlighet?
— Man får inte tulla på råvarorna och smakupplevelsen. Vi arbetar alltid med färska råvaror och färska importerade kryddor ifrån Thailand.  Här finns ingen microvågsugn och absolut inga frysta grönsaker. Jag har haft thaivagn i många år nu. Redan på första Peace and Love-festivalen var vi igång. När den thailändske kocken Phongthep Ögren även kallad Phong, får styra över matlagningen så ska man kunna ta en tugga, blunda och känna som om man vore på Phuket.

Anita, Per-Erik och Phong sitter i eftermiddagssolen och tar en välförtjänt paus mitt i arbetsdagen. Eller paus och paus de lagar inte mat just nu utan de plockar ihop dekorationer och belysning som har smyckat mattältet på uppställningsplatsen på återvändsgränden. Anita beskriver deras teamwork som färgrikt och gapigt. Per-Erik berättar att under 80-talet så bodde han på den thailändske ön Koh Samui, det var där han träffade Phong för första gången. Sedan dess har de arbetat ihop på olika restauranger och varit ute och turnerat med thaimats-vagnar på festivaler och marknader genom åren. Nu lämnar de turnélivet för att ta plats i ett hus vilket de alla glädje åt.

Annons
Anita Östlin, Phongthep Ögren och Per-Erik Persson teamet bakom öppning av nya Thairestaurangen. Foton: Linda Axelsson.

Phong tycker du om svensk mat?
— Nej. Eller jo jag gillar hamburgare. Men, jag är bra på att laga svensk mat.

Något nytt på menyn i nya restaurangen?
— Ja, vi kommer ha en barnmeny och antagligen lite svensk husmanskost, ja just ja vi kommer ju ansöka om alkoholtillstånd också.

Berätta om husmanskosten?
— Ja, gamlingarna här säger att de inte kan äta thaimat varje dag, de vill ha köttfärslimpa, schnitzel eller kanske burgare, så det ska vi försöka få till. Sedan kommer vi även ha langosservering på nya stället.

Hur känns det?
— Pirrigt, alltså ibland frågar jag mig själv, va fan har jag gjort, ska vi verkligen satsa så här mycket pengar i Mockfjärd?

Men, efter att Per-Erik resonerat med sambon Anita och kocken Phong så är det självklart. Kundunderlaget finns där och efter att ha sprängt alla budgetkalkyler om och om igen så står det klart att Gagnefsborna vill ha thailändsk mat lagad på thailändskt vis av kocken Phongthep och då ska de få det.

Annons
Annons
Annons
Annons