Per Wålstedt lagrar in potatis.

”Nu får vi hålla ut i den här knöliga situationen”

Dela:

I höst stänger Grönsakshallen i Mora. Dit levererar bland andra Wåhlstedts Lantbruk i Dala-Floda sina varor. I dagsläget körs fjorton pall med grönsaker från Wåhlstedts till lagret i Mora varje vecka, men i höst är det slut med det. Coronapandemin har orsakat kraftigt sjunkande försäljning av varor till restaurangbranschen i Sverige, därmed har även efterfrågan på frukt och grönt avtagit. Stora skidanläggningar, hotell och konferensverksamheter beställer inte samma volymer längre vilket gör att Grönsakshallen i Mora stänger sina lagerlokaler. 

På Grönsakshallens hemsida går det att läsa om beslutet att stänga lagret i Mora.

– Det här är en situation som vi för några månader sedan aldrig hade kunnat föreställa oss, men nu behöver vi dra ner på kostnaderna för att kunna möta ett helt nytt marknadsläge, säger Christer Läckgren, vd Grönsakshallen Sorunda.

– Med nya distributörer tvivlar jag på att vi kommer få ut våra grönsaker så långt norrut som vi fått tidigare, berättar Per Wålstedt vd för Wåhlstedts Lantbruk.

14 pall i veckan, hur mycket är det?

– På en pall finns 24 lådor med grönsaker som väger allt ifrån 3,5-15 kilo beroende på innehåll.

Vad innebär det här för er?

– Det är tråkigt, lagret i Mora har fungerat jättebra! Nu  kommer våra grönsaker ligga på lager i Stockholm istället för i Mora och att det kommer bli svårare för oss att nå ut med våra varor till butikerna. Så jag önskar att kunderna ute i matbutikerna fortsätter att efterfråga våra grönsaker. Det finns inget mer effektivt än när kunderna ute i butikerna frågar efter våra ekologiska grönsaker. En annan förhoppning är att butikerna även tar emot restaurangernas sortiment så som fänkål. 

Per berättar att istället för att pallarna med grönsaker åker från jordbruket i Dala-Floda till Mora, så får de ta en tur till Grönsakshallens lager i Stockholm för satt sedan packas och distribueras uppåt landet igen. 

– Som jag ser det så kommer det inte gå några extra transporter utan våra grönsaker kommer sampackas med annat från centrallagret som ska levereras ut till restauranger, meddelar Per. 

Vilka grönsaker äter ni där hemma nu?

– Ett tag har det varit mycket sallader med spetskål, vitkål och mangold och snart skördar vi broccoli, så då blir det maträtter med broccoli. 

Hur ser hösten ut?

– Vi hoppas att restauranger och verksamheter kommer igång så fort som möjligt, för oss är det viktigt att så fort som möjligt få iväg det vi skördar, men nu får vi hålla ut i den här knöliga situationen som uppstått på grund av Coronapandemin, avslutar Per.

Linda Axelsson
Linda Axelsson
linda.axelsson@siljannews.se
    Dela:

    Evenemang Se alla