
”Jag tycker att det är synd att slänga mat”
Åt du lokalt bakade tekakor igår eller till frukost i morse? Då är du inte den enda i kommunen. En hel sats på Dalabakat Päras Hembageri fick av misstag för lite socker och kunde därför inte distribueras ut till handeln. Då valde bageriet att skänka allt inte-tillräckligt-sött-bröd till Djuråsskolan. Dessa 19 000 tillsynes och smak helt perfekta tekakor kom således med stor vit lastbil till Djuråsskolan på tisdag förmiddagen och delades sedan ut till elever och personal.
— Jag tycker att det är synd att slänga mat, så därför skänker vi brödet till kommunen, berättar ägaren Ersahols Lars Olov Jonsson.
Att det blev fel i degsatsen är olyckligt, men ingenting som gör att bageriet går under. Lars Olof berättar att de producerar ungefär 14 miljoner tekakor om året, så de här pallarna är som en droppe i havet.

Skoladministratören på Djuråsskolan Eva Persson berättar att tisdagar är ovanligt stressiga, alltså även innan hon hamnade med sju pallar med tekakor i knät. Men, hon ler och pratar ihop sig med bespisnings- och fritidspersonal samt mentorer som en efter en kommer ut och hämtar backar med bröd. De konstaterar att om det inte hade varit för pandemi så hade eleverna kunnat stå i en lång kö och hämtat bröd för att få med sig hem. Men, nu kommer det bli en mer kontrollerad utdelning av det skänkta brödet i klassrummen.
Det här kommer vara ett positivt inslag vid lunchserveringen, säger kockarna Eva Sundberg och Catarina Helsing som står vid varuintaget med flera påsar bröd som ska in till matsalen.
— Det här blir perfekt till idag när vi kommer servera en lite annorlunda fiskrätt, berättar Eva Sundberg.
Berätta om dagens meny?
— Marockansk fiskgryta med kanel, spiskummin, ingefära, vitlök, honung till det kommer vi servera couscous och Catarina Helsing fyller i
— Och nu även tekakor!
Hur många kommer man få ta?
— Vi har 400 elever som äter här så alla kommer få ta minst två stycken, eleverna kommer bli jättelyckliga! Enligt förhandsanalysen om lyckan bland eleverna så är det helt klart det nybakade fluffiga brödkakorna och inte de nordafrikanska smakerna som kommer toppa eleverna matupplevelse. Man skämtar om att det kanske ska bli tekakans dag det här. Eva Persson fortsätter att flytta tomma blåa backar och instruera personal som kommer ut för att hämta bröd till klassrummen.
— Jag ska äta räkmacka ikväll, skrattar Catarina Helsing innan hon går in och fortsätter röra i grytorna, ja eller det kanske hela Gagnef kommer göra!?